Alla inlägg under juni 2021

Av Maria - 27 juni 2021 16:15

Ugn: 200 grader


Ingredienserna:

Mördeg:

3 dl vetemjöl

1 hg smör eller margarin

½ dl socker

1 äggula


Mandelmassa:

2 ägg

1 hg (ca 1½ dl) sötmandel (skållad och mald)

½ dl tjock grädde


Glasyr & garnering:

Florsocker

Vatten

Apelsinskal

Smält blockchoklad


Gör så här:

Blanda samman alla ingredienserna till mördegen och kavla ut den till 6 cm breda längder.

Lägg dem på smorda remsor av folie och vik upp en kant runt om.

Blanda samman alla ingredienserna till mandelmassan och bred den på remsorna.

Grädda i 200 grader tills längderna fått vacker färg.

Låt dem kallna.

Glasera dem och strö på apelsinskal.

Skär längderna i snibbar.

Stryk snibbarnas spetsar med smält blockchoklad.

Av Maria - 27 juni 2021 16:00

Antal:30 stycken


Ingredienser:

4 1/2 dl havregryn

1 1/2 dl strösocker

150 g (1 1/2 dl) smält magarin eller smör

Ev. 1 msk kakao


Gör så här:

Blanda snabbt samman havregryn, socker, smält magarin (och ev kakao).

Bred den grynaktiga massan till en centimeter kaka, ca 20*25 cm på en välsmord folie lagd på plåt.

Vk upp foliekanten så det som en form.

Grädda i 200 grader i 12-15 minuter.

Skär kakan i rutor medan den är varm, men låt den svalna på folien.

Av Maria - 27 juni 2021 15:45

Antal: 4 portioner

Ugn: 180 grader, ca 15 minuter


Ingredienser:

kycklinglårfiléer med skinn

Flingsalt och nymald svartpeppar

10 soltorkade tomater i olja

1 klyfta vitlök

½ röd chili utan kärnor

1 tsk torkad timjan

1 tsk torkad oregano

3 dl utspädd kycklingbuljong

1½ dl vispgrädde

1 dl parmesan, fint riven

 

Till servering:

körsbärstomater

Färsk basilika

Kokt pasta

 

Gör så här:

Värm ugnen till 180 grader, varmluft.

Fräs kycklingen på medelvärme tills den får lite färg runtom, i cirka 5 minuter.

Salta och peppra.

Lägg över i en ugnsform.

Strimla de soltorkade tomaterna.

Skala och finhacka vitlöken.

Finhacka chilin.

Fräs tomaterna, vitlöken och chilin i cirka 2 minuter, tills det börjar dofta härligt.

Krydda med timjan och oregano och häll i buljongen.

Tillsätt grädden och parmesanosten.

Låt det sjuda försiktigt tills osten smälter.

Skeda såsen över kycklingen i formen.

Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter.

Dela körsbärstomaterna i halvor.

Plocka basilikabladen.

Ta ut formen.

Lägg ut körsbärstomaterna i formen och toppa med färsk basilika.

Servera gratängen direkt med pasta.

Av Maria - 27 juni 2021 15:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

4 dl ris

1 st broccoli

500 g laxfilé, utan skinn

½ tsk torkad ingefära

2 st vitlöksklyftor

4 msk potatismjöl

1 st ägg

½ msk honung

½ msk soja

1 krm vitpeppar

1 tsk salt

1 msk smör

1 msk olja till stekning

3 dl gräddfil


Gör så här:

Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen, sätt även på vatten till broccolin och dela den i buketter.

Skär laxen i små bitar.

Lägg den i en skål.

Lägg i potatismjöl, ägg, ingefära, honung, soja, vitpeppar och salt.

Låt laxfärsen dra tills riset är nästan klart.

Blanda under tiden ihop gräddfilsåsen.

Lägg i broccolin i det kokande vattnet och förväll den.

Hetta upp olja och smör i en stekpanna.

Klicka med sked ner laxfärsen i den heta stekpannan, det blir ungefär 8-10 biffar.

Platta till dem lätt.

Stek dem i 2 min på varje sida.

Servera med ris, sås och broccoli. 

Av Maria - 26 juni 2021 14:45

Antal: 12 stycken


Ingredienser:

300 g rökt, skivad lax

1 dl kesella (10%)

½ tsk wasabipasta

½ dl hackad färsk dill och gräslök

1 tsk pressad citronsaft

Salt

Peppar


Garnering:

½ dl rostade sesamfrön eller furikakekrydda (finns i välsorterade hälsokostaffärer)


Gör så här:

Lägg laxskivorna omlott på en bit plastfolie så att de bildar en rektangel på ca 25x20 cm.
Blanda kesella, wasabi, hackade örter och citronsaft i en skål.

Smaka av med salt och peppar.
Bred fyllningen på laxskivorna och rulla försiktigt ihop dem till en rulle.
Täck rullen med plastfolien och ställ i frysen  i ca 30 minuter.
Rosta sesamfrön i en torr panna.
Ta ut laxrullen och rulla dem i sesamfrön eller furikakekrydda.
Skär rullen i 1 cm tjocka skivor och lägg upp på ett serveringsfat.
Av Maria - 26 juni 2021 14:30

Till en kaka:

100 g smör

200 g mörkchoklad

3 ägg

1½ dl strösocker

1½ dl dinkefullkornsmjöl

1 krm salt

 

Gör så här:

Smörj en rund bakform med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter.

Smält smöret till kakan i en bunke i mikron eller i en kastrull på spisen.

Bryt chokladen i mindre bitar och smält försiktigt.

Blanda till en jämn smet och låt svalna lite.

Vispa upp äggen lätt tillsammans med sockret och rör ner chokladsmeten.

Blanda mjöl och salt, vispa ner i smeten och vispa ihop till en jämn smet.

Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 200°C i ca 15 minuter.

Låt svalna helt, kakan kan gärna stå i kylen över natten.

Av Maria - 26 juni 2021 12:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

500-600 g lax

1 ägg

Salt

Smör eller kokosfett att steka i


Guacamole:

2 avokado

Saften av en ½ citron

Salt

Peppar


Tillbehör:

1 rödlök

1 röd paprika

Salladsblad


Gör så här:

Laxburgaren: 

Mixa laxen i matberedare eller med stavmixer.

Blanda ner ägg, salt, peppar, grädde och riven eller pressad vitlök.

Forma till fyra biffar.

Stek laxburgarna i smör eller kokosfett ca 2 minuter på varje sida.


Guacamole: 

Gröp ur fruktköttet ur avokadorna och lägg i en skål.

Tillsätt citronsaften och lite salt och peppar.

Mosa med en gaffel eller lägg allt i en mixerskål och mixa med stavmixer.


Servering: 

Skär rödlök och paprika i skivor.

Servera laxburgaren i salladsblad med guacamole, skivad rödlök och paprika.

Av Maria - 26 juni 2021 11:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

600 g kycklingfilé
1 grön paprika
2 dl matlagningsbas (typ Milda 4%)
1 klyfta vitlök
1-2 tsk curry
1 tsk sambal oelek
1 dl mango chutney
2 dl ris


Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader.
Skär kyckling i bitar och lägg i en ugnsfast form.

Strimla paprika och lägg över kycklingen.
Blanda matlagningsbas med pressad vitlök, curry, sambal och mango chutney.

Häll blandningen över kycklingen.

Sätt in i ugnen tills kycklingen är klar, ca 20-30 minuter.
Koka ris enligt anvisning på förpackningen och servera till.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
<<< Juni 2021 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards