Alla inlägg under juni 2021
Ugn: 200 grader
Ingredienserna:
Mördeg:
3 dl vetemjöl
1 hg smör eller margarin
½ dl socker
1 äggula
Mandelmassa:
2 ägg
1 hg (ca 1½ dl) sötmandel (skållad och mald)
½ dl tjock grädde
Glasyr & garnering:
Florsocker
Vatten
Apelsinskal
Smält blockchoklad
Gör så här:
Blanda samman alla ingredienserna till mördegen och kavla ut den till 6 cm breda längder.
Lägg dem på smorda remsor av folie och vik upp en kant runt om.
Blanda samman alla ingredienserna till mandelmassan och bred den på remsorna.
Grädda i 200 grader tills längderna fått vacker färg.
Låt dem kallna.
Glasera dem och strö på apelsinskal.
Skär längderna i snibbar.
Stryk snibbarnas spetsar med smält blockchoklad.
Antal:30 stycken
Ingredienser:
4 1/2 dl havregryn
1 1/2 dl strösocker
150 g (1 1/2 dl) smält magarin eller smör
Ev. 1 msk kakao
Gör så här:
Blanda snabbt samman havregryn, socker, smält magarin (och ev kakao).
Bred den grynaktiga massan till en centimeter kaka, ca 20*25 cm på en välsmord folie lagd på plåt.
Vk upp foliekanten så det som en form.
Grädda i 200 grader i 12-15 minuter.
Skär kakan i rutor medan den är varm, men låt den svalna på folien.
Antal: 4 portioner
Ugn: 180 grader, ca 15 minuter
Ingredienser:
8 kycklinglårfiléer med skinn
Flingsalt och nymald svartpeppar
10 soltorkade tomater i olja
1 klyfta vitlök
½ röd chili utan kärnor
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad oregano
3 dl utspädd kycklingbuljong
1½ dl vispgrädde
1 dl parmesan, fint riven
Till servering:
8 körsbärstomater
Färsk basilika
Kokt pasta
Gör så här:
Värm ugnen till 180 grader, varmluft.
Fräs kycklingen på medelvärme tills den får lite färg runtom, i cirka 5 minuter.
Salta och peppra.
Lägg över i en ugnsform.
Strimla de soltorkade tomaterna.
Skala och finhacka vitlöken.
Finhacka chilin.
Fräs tomaterna, vitlöken och chilin i cirka 2 minuter, tills det börjar dofta härligt.
Krydda med timjan och oregano och häll i buljongen.
Tillsätt grädden och parmesanosten.
Låt det sjuda försiktigt tills osten smälter.
Skeda såsen över kycklingen i formen.
Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter.
Dela körsbärstomaterna i halvor.
Plocka basilikabladen.
Ta ut formen.
Lägg ut körsbärstomaterna i formen och toppa med färsk basilika.
Servera gratängen direkt med pasta.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
4 dl ris
1 st broccoli
500 g laxfilé, utan skinn
½ tsk torkad ingefära
2 st vitlöksklyftor
4 msk potatismjöl
1 st ägg
½ msk honung
½ msk soja
1 krm vitpeppar
1 tsk salt
1 msk smör
1 msk olja till stekning
3 dl gräddfil
Gör så här:
Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen, sätt även på vatten till broccolin och dela den i buketter.
Skär laxen i små bitar.
Lägg den i en skål.
Lägg i potatismjöl, ägg, ingefära, honung, soja, vitpeppar och salt.
Låt laxfärsen dra tills riset är nästan klart.
Blanda under tiden ihop gräddfilsåsen.
Lägg i broccolin i det kokande vattnet och förväll den.
Hetta upp olja och smör i en stekpanna.
Klicka med sked ner laxfärsen i den heta stekpannan, det blir ungefär 8-10 biffar.
Platta till dem lätt.
Stek dem i 2 min på varje sida.
Servera med ris, sås och broccoli.
Antal: 12 stycken
Ingredienser:
300 g rökt, skivad lax
1 dl kesella (10%)
½ tsk wasabipasta
½ dl hackad färsk dill och gräslök
1 tsk pressad citronsaft
Salt
Peppar
Garnering:
½ dl rostade sesamfrön eller furikakekrydda (finns i välsorterade hälsokostaffärer)
Gör så här:
Lägg laxskivorna omlott på en bit plastfolie så att de bildar en rektangel på ca 25x20 cm.
Blanda kesella, wasabi, hackade örter och citronsaft i en skål.
Till en kaka:
100 g smör
200 g mörkchoklad
3 ägg
1½ dl strösocker
1½ dl dinkefullkornsmjöl
1 krm salt
Gör så här:
Smörj en rund bakform med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter.
Smält smöret till kakan i en bunke i mikron eller i en kastrull på spisen.
Bryt chokladen i mindre bitar och smält försiktigt.
Blanda till en jämn smet och låt svalna lite.
Vispa upp äggen lätt tillsammans med sockret och rör ner chokladsmeten.
Blanda mjöl och salt, vispa ner i smeten och vispa ihop till en jämn smet.
Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 200°C i ca 15 minuter.
Låt svalna helt, kakan kan gärna stå i kylen över natten.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
500-600 g lax
1 ägg
Salt
Smör eller kokosfett att steka i
Guacamole:
2 avokado
Saften av en ½ citron
Salt
Peppar
Tillbehör:
1 rödlök
1 röd paprika
Salladsblad
Gör så här:
Laxburgaren:
Mixa laxen i matberedare eller med stavmixer.
Blanda ner ägg, salt, peppar, grädde och riven eller pressad vitlök.
Forma till fyra biffar.
Stek laxburgarna i smör eller kokosfett ca 2 minuter på varje sida.
Guacamole:
Gröp ur fruktköttet ur avokadorna och lägg i en skål.
Tillsätt citronsaften och lite salt och peppar.
Mosa med en gaffel eller lägg allt i en mixerskål och mixa med stavmixer.
Servering:
Skär rödlök och paprika i skivor.
Servera laxburgaren i salladsblad med guacamole, skivad rödlök och paprika.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
600 g kycklingfilé
1 grön paprika
2 dl matlagningsbas (typ Milda 4%)
1 klyfta vitlök
1-2 tsk curry
1 tsk sambal oelek
1 dl mango chutney
2 dl ris
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Skär kyckling i bitar och lägg i en ugnsfast form.
Strimla paprika och lägg över kycklingen.
Blanda matlagningsbas med pressad vitlök, curry, sambal och mango chutney.
Häll blandningen över kycklingen.
Sätt in i ugnen tills kycklingen är klar, ca 20-30 minuter.
Koka ris enligt anvisning på förpackningen och servera till.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 | 29 | 30 | |||||||
|