Alla inlägg under juni 2021

Av Maria - 19 juni 2021 13:45

Antal: 1 bröd


Ingredienser:
1 ägg 

1 dl mandelmjöl

1 krm salt

25 g smält smör


Gör så här:

Vispa ägget hårt i en bunke.

Tillsätt mandelmjöl, salt och det smälta smöret.

Blanda noga.

Bred ut på en liten tallrik och kör i mikron ca 2 minuter på full effekt.

Brödet är klart när "degen" har stelnat.

Vill du att undersidan skall bli mer fast vänder du brödet och kör ytterligare 25 sekunder i mikron.

Av Maria - 19 juni 2021 06:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 dl torkade aprikoser

3 dl havrekross

7 dl batten

½ tsk salt


Salsa:

2 dl blåbär

1 dl röda vinbär

1 dl hallon

2 msk honung

Ev. 1 dl hackad basilika


Gör så här:

Strimla aprikoser fint.

Blanda med de övriga ingredienserna till gröten i en kastrull.

Sjud under lock 25-30 minuter.

Vänd ihop bären med honung och ev basilika.

Servera gröten med bärsalsa och mjölk.

Av Maria - 19 juni 2021 06:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

3 dl mathavre

1 zucchini

1 gul paprika

1 röd chili

2 msk olivolja

2 vitlöksklyftor

150 g fetaost

Salt

Grovmalen svartpeppar

Ev. färsk basilika


Gör så här:

Koka mathavren enligt anvisningen på förpackningen.

Skär zucchinin i ca 1 cm tjocka skivor.

Dela, kärna ur och skär paprikan i bitar.

Dela, kärna ev. ur och skiva eller hacka chilin.

Hetta upp olja i en stekpanna.

Stek grönsakerna på hög värme 2-3 minuter.

Skala och pressa eller riv ner vitlöken i stekpannan.

Smula fetaosten och blanda med mathavren i en skål.

Vänd ner de stekta grönsakerna.

Smaka av med salt och peppar.

Vänd ev. ner hackad färsk basilika.

Av Maria - 19 juni 2021 05:45

Mängd: ca 2 liter

Ugn: 200 grader, ca 5 minuter + 200 grader, ca 20 minuter


Ingredienser:

2 dl hasselnötter

2 dl mandel

1½ dl pumpakärnor

5 dl dinkelflingor

5 dl havregryn

1 dl honung

½ sl majsolja eller annan neutral olja

1 dl vatten

2½ dl torkad frukt, t.ex russin, tranbär och blåbär


Gör så här:

Sprid hasselnötterna på en plåt och rosta dem mitt i ugnen, 200 grader,  ca 5 minuter.

Lägg nötterna i en ren kökshanduk och gnugga dem genom tyget så att skalet lossnar.

Hacka mandeln grovt.

Lägg mandel, pumpakärnor, dinkelflingor och havregryn på en plåt med bakplåtspapper.

Blanda honung, olja och vatten i en skål och ringla det över grynen.

Blanda ordenligt.

Rosta blandningen mitt i ugnen, 200 grader, ca 20 minuter, rör om då och då.

Ta ut plåten, låt svalna och blanda med hasselnötter och torkad frukt.


Dinkelflingor kan bytas ut mot havregryn eller andra gryn om man vill.

Även den torkade frukten kan varieras, blanda ner den efter att grynen rostats i ugnen, annars bränns den.

Av Maria - 18 juni 2021 16:30

Ingredienser:
250 g keso
1 stor skalad tomat
3 msk olivolja
2 skalade vitlöksklyftor
1 msk oregano
2 msk hackad gräslök
 
Gör så här:

Kör i mixer eller blanda för hand - eftersom dippet inte ska vara för finfördelat.
In i kylen i 30 minuter innan det serveras.
För att enkelt få av skinnet på tomaten doppas den hastigt i kokande vatten.

Av Maria - 18 juni 2021 13:45

Antal: 4 personer

Ugn: 150 grader, ca 40 minuter


Ingredienser:
5 dl mjölk

1 dl strösocker

4 ägg

2 tsk vaniljsocker med äkta vanilj


Karamellen & såsen:

2 dl strösocker

1 msk vatten + 1½ dl vatten


Serveringen:

2-3 dl vispgrädde

2 msk florsocker

drygt 1 tsk malen kardemumma

Apelsiner eller bär

Några kvistar citronmeliss


Gör så här:

KOka upp mjölken och strösockret (1 dl).

Låt blandningen svalna och vispa i äggen.

Sila smeten.

Tillsätt vaniljsockret och rör om.


Häll 2 dl strösocker och 1 msk vatten i en kastrull.

Rör hela tiden och låt karamellen bli brun, men ej bränd.

Fördela knappt hälften av karamellen i fyra portionsformar (eller en större form).

Fyll formarna med vaniljsmeten och grädda i vattenbad i 150 grader, ca 40 minuter.

Låt svalna.


Häll 1½ dl vatten i kastrullen med resten av karamellen och låt koka upp.

Rör hela tiden så att karamellen löser sig med vattnet till en fin brun sås.

Låt svalna.


Vispa grädden, florsockret och kardemumman.

Stjälp upp puddingen på tallrik och lägg en klick grädde över.

Häll lite sås runt om och garnera med apelsiner eller bär och gärna en kvist citronmeliss.

Av Maria - 18 juni 2021 06:00

Antal: 6 portioner


Ingredienser:

Gröt:

1 dl torkade aprikoser

250 g vit quinoa

½ dl kokosflingor

1 msk psylliumfrön eller -mjöl

1 tsk malen ingefära

1 tsk salt

7 dl vatten


Topping:

2 mangor

1 granatäpple

1 dl kokosflingor


Gör så här:

Skär aprikoserna i fina strimlor.

Blanda alla ingredienser till gröten i en kastrull.

Låt gröten sjuda 15 minuter, rör då och då.

Späd med mer vatten om det behövs.

Skala och tärna mangon.

Rulla granatäpplet med hårt tryck mot bänkskivan och dela det sedan mitt över i två delar.

Slå ut kärnorna i en bunke med baksidan av en sked.

Rosta kokosflingorna lätt gyllene i en torr stekpanna under omrörning.

Toppa gröten med mango, granatäpple och kokosflingor.

Av Maria - 18 juni 2021 06:00

Ingredienser:

3 ägg

3 msk vatten

½ tsk salt

Vit- eller svartpeppar

Smör eller magarin


Fyllning:

100 g rökt skinka, bacon eller korv

1 gul lök eller en bit purjolök

3 kokta potatisar

Rikligt med hackad kryddgrönt


Gör så här:

Omelettsmet:

Vispa samman ägg, vatten, salt, peppar.


Skär alltsammans i tärningar och bryn lätt i stekpanna.

Häll över omelettsmeten och rör med gaffel så att omeletten blir jämt gräddad.

Strö över det kryddgröna.

Servera gärna direkt ur pannan.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
<<< Juni 2021 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards