Alla inlägg under juli 2021

Av Maria - 12 juli 2021 15:45

Måndag:

Spenat- och getostcanneloni:

Fräs hackad lök och vitlök med bladspenat i olja.

Tillsätt hackade soltorkade tomater, smulad getost, honung, sambal oelek och tomatsås så att det blir en tjock kräm.

Fyll canellonirör coh lägg i en smord ugnsform.

Häll på mer tomatsås över, plus riven ost.

20 minuter i 200 grader.


Blanda skurna jordgubbar med mascarpone, pistagenötter och honung.


Tisdag:

Linsgryta:

Skär potatis, morot, gul lök och palsternacka i bitar.

Fräs i olja i kastrull, täck med buljong och tillsätt 1 burk tomatkross och 2 dl röda linser.

Låt puttra 20 minuter.

Smaka av med örtsalt och chilipasta.

Gott bröd till.


Färsk frukt i säsong.


Onsdag:

Blodpudding stekt i ugn, bacon och äppelmos smaksatt med pepparrot.


Skiva apelsiner i ugnsform, strö hackad mjölkchoklad över. 10 minuter i 225 grader.


Torsdag:

Wienerschnitzel (dubbelpanerade tunna skivor kalvinnanlår).

Stek schnitzlarna gyllene och servera med citron, ansjovis, kapris och potatis.


Smoothie på konserverad persika, fryst mango och yoghurt.


Fredag:

Moules mariniéres - grädd- och vitvinskokta musslor.

Nybakt surdegsbaguette och ugnsgratinerad brietårta.


Rosenbladstårta.


Lördag:

Bryn strimlad fläskfilé, salta, peppra och pressa 1 vitlöksklyfta i pannan.

Smält 125 g gorgonzola på svag värme i 1 dl grädde.

Vänd nykokta pastaskruvar med ostsåsen, köttet, babyspenat och halva körsbärstomater.


Mangosorbet.


Söndag:

Torskkotletter, vitvinssås, vildris och smörfräst bladspenat med pressad citron.


Äppeldessert med mandel.

Av Maria - 12 juli 2021 13:30

Måndag:

Mustiga soppan:

Strimla 150 g rimmat stekfläsk och fräs med 1 hackad gul lök.

Lägg 2-3 skivade morötter, 1 skivad purjo och ca 400 g strimlad vitkål.

Häll på 8-9 dl buljong, ½ msk äkta soja och 1½ msk timjan. Koka 15-20 minuter.


Tisdag:

Småländska potatisbullar:

Blanda 800 g kokt pressad kall potatis med 2 msk smält smör, 1 ägg, salt och peppar.

Forma bullar och stek guldgula i lite smör.

Servera med lingon och stekt fläsk.


Onsdag:

Halstrad färsbiff:

Blanda 600 g nötfärs med 1 tsk salt, ½ tsk svartpeppar och 1 tsk timjan.

Späd med 2 msk vatten.

Forma 8 biffar och stek i lite olja.

Servera med klyftpotatis och tomatsallad.


Torsdag:

Vintergryta:
Bryn 250 g köttfärs i en gryta, tillsätt 400 g strimlad vitkål, 2 skalade rivna äpplen, 2 msk soja och 1 msk senap, låt puttra ca 20 minuter.

Smaka av med salt, peppar, 1 tsk timjan och 2 msk tomatketchup.


Fredag:

Tortilla med korv


Lördag:

Fiskgratäng hollandaise:

Lägg 400 g tinad eller färsk torskfilé i en smord form.

Sätt in formen i 225 graders varm ugn ca 15 minuter.

Rör ut en påse hollandaisesås med vatten och tillsätt lite smör.

Gör en sats potatismos.

Ta ut fiskformen och lägg potatismos runt fisken.

Häll över hollandaisesåsen.

Sätt in formen i ugnen ytterligare 5 minuter.

Strö över dill.


Söndag:

Parmesanpanerad kyckling med bulgursallad

Av Maria - 12 juli 2021 09:45

Måndag:

Korv under osttäcke:

Blanda 1 burk krossade tomater med 1 tsk salt, 2 krm svartpeppar och 1 tsk timjan i en ugnssäker form. Skär 4 frukostkorvar i halvor på längden.

Lägg dem i formen med skinnsidan ner.

Blanda 2 dl riven ost, 2 tsk senap, 1 äggula och 1 hårdvispad äggvita.

Bred blandningen över korvarna.

Gratinera i 225 graders varm ugn tills osten fått fin färg och rätten är genomvarm, 10-15 minuter. Servera med kokt pasta.


Tisdag:

Gröna grytan:

Skölj och strimla 1 purjolök, skala och grovriv 2-3 morötter, ½ liten kålrot och 1 bit rotselleri.

Fräs allt i lite olja i en kastrull.

Skölj och rör ner 3 dl röda linser och späd med 8 dl grönsaksbuljong av tärning.

Låt alltsammans koka på svag värme under lock ca 10 minuter.

Smaksätt med salt och peppar.


Onsdag:

Het soppa med palsternackor:

Hetta upp 2 msk smör i en kastrull.

Rör ner 1 msk currypulver och låt det fräsa 1 minuter.

Skala och tärna ½ kg palsternackor.

Lägg i tärningarna, lite salt och peppar och häll på 7 dl grönsaksbuljong i grytan.

Låt koka tills tärningarna är mjuka ca 20 minuter.

Häll tärningarna med vätskan i matberedaren och kör den slät.

Klicka lite crème fraiche i soppan före serveringen.


Torsdag:

Citronfisk:

Tina 400 g torskfilé och skär dem i portionsbitar.

Lägg dem i en ugnssäker form.

Strö över 1 tsk salt.

Blanda 2 dl lätt crème fraiche med ½ dl mjölk, 1 msk hummerfond, rivet skal av ½ citron och ½ tsk timjan.

Häll såsen över fisken och tillaga rätten i 200 graders varm ugn tills fiskköttet är vitt och fast, ca 20 minuter.

Servera med pressad potatis.


Fredag:

Lövbiff med svamppytt:

Skölj och skiva ca 200 g champinjoner, skala och hacka 1 gul lök.

Skala 8 medelstora potatisar och skär dem i små tärningar.

Stek svamp, lök och potatis i ca 2 msk smör på svag värme till potatisen blivit mjuk.

Rör om under tiden.

Öka värmen mot slutet så potatisen får fin färg, salta och peppra.

Stek ca 600 g lövbiff i smör ca 2 minuter på varje sida.

Salta och peppra och servera med pytten.


Lördag:

Ruts räkgratäng.


Söndag:

Currykyckling från Indien.

Av Maria - 12 juli 2021 09:15

Måndag:

Helstekt falukorv, favoritpastan och vitkålssallad:

Skär korven nästan rakt igenom på längden.

Bred skåran med senap och lägg ett lager Bostongurka blandad med finhackad äpple.


Fruktkompott.


Tisdag:

Spenatsoppa på både lättstuvad och hel spenat, ägghalvor.


Semlor.


Onsdag:

Bruna bönor med fläsk, strimlad vitkål.


Färsk frukt.


Torsdag:

Fiskbullar och fint skivad purjolök i en sås av buljong och lätt crème fraiche, smaksatt med senap och dill.


Chokladkräm.


Fredag:

Chili con carne, bröd och sallad.


Apelsinsallad med grovkrossade nötter.


Lördag:

Ugnsstekta kycklinghalvor, rotfruktsgratäng.


Brulépudding, halvfabrikat.


Söndag:

Varmrökt fjordlax, stuvad potatis och ugnsbakade rot- & grönsaker.


Ananasskivor, avrunna, konserverade under ett toscatäcke, glass/grädde


Av Maria - 11 juli 2021 18:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

300-400 g korv
gul lök
äpple
1 liten röd paprika
1-2 msk margarin
1 krm curry
1 dl vatten
1-1½ tsk köttbuljongpulver
½ dl grädde
vitpeppar
persilja

 

Gör så här:

Skär korven i skivor eller små strimlor.

Skala och hacka lök och äpple fint.

Skölj och tärna paprikan.

Smält matfettet i en stekpanna.

Tillsätt curryn.

Fräs lök, paprika och äpple.

Ta upp det frästa och stek korven.

Blanda ner grönsaksröran i pannan och häll i vatten, buljongpulver och grädde.

Koka på ganska svag värme 10 min.

Smaka av, ev med peppar och strö över persiljan.

Av Maria - 11 juli 2021 16:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

2 st ägg, kokade och hackade
1 burk matjessill, skuren i små bitar
½ st rödlök, finhackad
1 knippa gräslök, finhackad
2 dl crème fraichedill, eventuellt, finhackad
peppar, nymald
 
Gör så här:
Blanda alla hackade ingredienser och låt stå ett tag före servering.
Den kan även tillagas en dag i förväg med gott resultat - smakerna får chans att blandas.
Servera med knäckebröd eller kokt potatis som drinktilltugg före maten eller som förrätt eller på buffén.
Av Maria - 11 juli 2021 14:30

Antal: 8 portioner


Ingredienser:

150 g smör

400 g digestivekex

2 dl jordnötter


3 dl lemon curd

4 passionsfrukter

2 bananer

½ ananas


4 dl vispgrädde

2 msk strösocker

3 msk kokos


Gör så här:

Mixa smör, kex och jordnötter i en matberedare.

Tryck ut smulorna i botten på en form.

Ställ in i kylen under tiden som du förbereder det andra.

Blanda lemon curd med passionsfruktkärnorna.

Skala och skär bananer och ananas i bitar.

Vispa grädden med socker.

Bred lemon curd på pajskalet och lägg frukten ovanpå.

Klicka på vispgrädde.

Rosta kokos i en torr stekpanna och strö över pajen.

Av Maria - 11 juli 2021 11:30

Antal: 24 kakor

Ugn:200 grader, ca 15 minuter


Ingredienser:

1 dl strösocker

2 dl majsmjöl

3 dl potatismjöl

1 dl kakao

½ dl fiberhusk

½ tsk salt (utesluts om du använder saltat smör)

175 g smör

1 äggula (spara äggvitan att pensla med)

100 g grovhackad choklad eller chokladknappar, blanda gärna vit, ljus och mörk choklad

Äggvita att pensla med

½ dl rörsocker

Ev. flingsalt


Gör så här:
Blanda de torra ingredienserna i en bunke och tillsätt smöret.

Blanda i en äggula innan degen gått ihop helt.

Tillsätt grovhackad choklad och forma en rulle ca 5 cm i diameter.

Plasta in och låt vila i kylen ca 20 minuter.


Sätt ugnen på 200 grader.

Pensla rullen med äggvitan och rulla i rörsocker.

Skär 1-1½ cm tjocka skivor, de spricker lite, så tryck och jämna till dem lite.

Lägg dem på en bakpappersklädd plåt.

Strö ev. över lite flingsalt och grädda mitt i ugnen ca 15 minuter.


Tips!

Den här degen har en intensiv kakaosmak, önskar du en mindre intensiv smak så byter du ut en del kakao mot potatismjöl.

För att få en mördeg som håller ihop ordentligt har vi tillsatt en del fiberhusk i den här degen.

Kakan blir lite hårdare och knaprigare.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< Juli 2021 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards