Alla inlägg under september 2021
Måndag:
Varm god tetrasoppa och tillsätt 400 g sej, 1 burk avrunna musslor och 1 påse babyspenat. Servera med fröknäcke och färskost.
Kiwisallad med gul och grön kiwi, skivad banan och rostade solroskärnor.
Tisdag:
Albondigas:
Stora vitlökskryddade spanska köttbullar. Bryn i panna och lägg över i gryta med smakrik tomatsås, låt puttra tills de är klara, ca 20 minuter. Bondbröd och sallad till.
Milkshake med banan och jordgubb.
Onsdag:
Paneng muu, thailändsk currygryta med tunt skivad fläskfilé och äggnudlar.
Färsk frukt i säsong.
Torsdag:
Ärter med fläsk.
Plättar med sylt och grädde.
Fredag:
Rökt sik och kokt potatis vänd i vinägrett med machésallad och rostade hasselnötter.
Änglamat:
Varva i ett glas vispad grädde med krossat kanelknäcke och rårörda lingon.
Lördag:
Kyckling- och mozzarellapaj, grönsallad.
Crémegratinerad frukt:
Fördela skuren frukt i ugnsformar. Blanda 2 dl crème fraiche med 50 g riven choklad. Klicka över frukten, 10 minuter i 225 graders ugn.
Söndag:
Oxrulader med gurka, kapris, gräddsås och potatis.
En bit camembert med kex och havtornsmarmelad.
Måndag:
Pastagratäng:
Blanda kokt pasta till 4 med mjukstekt lök och vitlök. Tillsätt 1 burk tonfisk, 2 hackade tomater, 1 dl pesto, 2 dl crème fraiche, oliver, salt och peppar. Strö över riven ost och gratinera i 20 minuter i 225 grader.
Varm choklad spetsad med lite rom, vispad grädde.
Tisdag:
Torsk i senapssås:
Hacka 1 gul lök och stek glansig, tillsätt 3 dl grädde och 4 msk svensk senap. Låt 400 g torsk i bitar koka i såsen ca 5 minuter, salta och peppra. Pressad potatis, gröna bönor och citron till.
Konserverad litchifrukt.
Onsdag:
Tandoorikarré:
Bryn 500 g strimlad fläskkarré med 1 hackad gul lök och 2 msk tandoorikrydda. Slå på 1 burk kokosmjölk och låt puttra 5 minuter. Servera med basmatiris blandat med gröna ärter och riven morot.
Smoothie på banan, fryst mango och lite kanel.
Torsdag:
Penne med krämig gorgonzola- och valnötssås.
Färsk frukt i säsong.
Fredag:
Lammskav i pita med hummus, sallad, vitlöksyoghurt och tomat.
Toppa en skiva rulltårta med grädde och bär.
Lördag:
Jordgubbar med chokladdip:
Smält 200 g hackad choklad i 2 dl het grädde, låt svalna. Doppa jordgubbarna vit bordet och ät direkt.
Söndag:
Kryddpanerad hälleflundra på salladsbädd, krutonger, oliver och god ceasardressing.
Lime- och mascarponeglass:
Blanda 500 g mascarpone med 2 dl vispad grädde, 4 dl florsocker och 1½ dl limesaft. Ställ in i frys minst 3 timmar och rör ofta.
Måndag:
Amerikanska pannkakor:
Vispa samman 1 ägg, 3 dl filmjölk och 2 msk smält smör. Tillsätt 3 dl vetemjöl blandat med 1 msk socker, 1 tsk bakpulver, ½ tsk bikarbonat och ½ tsk vatten. Pensla stekpannan med fett och lägg i matskedsstora klickar av smeten när pannan är riktigt het. Servera med lönnsirap och ev. med stekt bacon (lägg baconet på hushållspapper så fettet rinner av).
Tisdag:
Löksoppa:
Skiva och fräs 6 gula lökar och 2 vitlöksklyftor i lite fett. Häll över 1 liter mörk oxbuljong och låt puttra ca 15 minuter. Rosta 4 skivor vitt bröd. Häll upp soppan i 4 portionsskålar, lägg de rostade skivorna på toppen av soppan, strö över 1 msk riven ost på varje skiva. Gratinera i 275 graders varm ugn tills osten smält och fått fin färg.
Onsdag:
Ugnsstekt sillfilé i tomatmarinad:
Salta lätt 600 g strömming- eller sillfiléer. Lägg dem med köttsidan ner i en smord långpanna. Lägg en liten klick smör på varje filé. Ställ in filéerna i 250 graders varm ugn i ca 15 minuter. Lägg över de nystekta filéerna i en form och slå på en marinad av 1 dl passerade tomater (burk), 2 dl vatten, 1 msk vinäger, 1 tsk salt och 1 krm grovstött svartpeppar. Täck ytan med skivad rå rödlök. Låt sillen stå och ta smak i ett par timmar. Servera med kokt potatis och gröna ärter.
Torsdag:
Köpenhamsbiff:
Låt 3/4 dl ströbröd svälla med 2½ dl mjöl i ca 10 minuter. Tillsätt 500 g köttfärs, 1 ägg, 1 tsk salt och 1 krm vitpeppar. Blanda färsen och bred ut den i en smord form. Grädda ca 40 minuter i 200 graders varm ugn. Skiva och stek 2 lökar och lägg löken ovanpå den färdiga färsen tillsammans med skivade tomater. Servera med kokt potatis.
Fredag:
Pizza med kassler:
Rör ut 25 g jäst i 2½ dl ljummet vatten. Tillsätt 2 msk olja, ½ tsk salt och ca 7 dl vetemjöl. Låt degen jäsa i 30 minuter. Ta upp degen på mjölat bakbord, knåda och dela i 4 bitar. Rulla dem till bullar och kavla ut dem till runda bottnar, ca 25 sm i diameter. Lägg bottnarna på bakpappersklädda plåtar och bred på tomatpuré. Skiva 300 g champinjoner, tärna 200 g kassler eller rökt skinka och fördela det på pizzorna. Strö över lite oregano och riven ost. Grädda mitt i ugnen i 225 grader ca 15 minuter. Servera med vitkålssallad.
Lördag:
Söndag:
Måndag:
Korv i röd sås:
Fräs 400 g strimlad falukorv och 1 hackad gul lök i 1 msk smör. Rör ner 3 msk tomatpuré, 1 msk chilisås, 2 dl vatten och ½ köttbuljongtärning. Krydda med 2 krm rosmarin, salt och peppar. Sjud 3-4 minuter och runda av med ½ dl matlagningsgrädde. Bjud kokt ris till.
Tisdag:
Snabba champinjonsoppan:
Koka upp 1 liter vatten med 2 buljongtärningar. Blanda ner 1 burk champinjoncreme (200 g) och 2 dl matlagningsgrädde. Vispa ner 3 msk vetemjöl utrört i lite vatten. Salta och peppra, låt sjuda 5 minuter. Blanda eventuellt i 10 g skivade brynta champinjoner.
Onsdag:
Lax i ugn:
Lägg ca 500 g lax skuren i 4 bitar i en smord form. Häll över 1 dl fiskbuljong. Droppa lite citron över fisken, salta och fördela ca 1 dl hackad dill. Sätt formen i 200 graders varm ugn i ca 15-20 minuter. Servera med pressad potatis och lättkokt broccoli.
Torsdag:
Potatisplättar med yoghurtsås:
Blanda 6 dl grovt riven potatis, 3 dl grovt rivna morötter, 1½ dl strimlad purjolök och 1 ägg. Salta och peppra. Klicka ut plättar och stek ett par minuter på var sida. Servera med en sås på 3 dl yoghurt smaksatt med 3 pressade vitlöksklyftor och 1 dl hackad färsk basilika (eller 2 krm torkad).
Fredag:
Fläskkotlett med smak av salvia:
Blanda samman salt, peppar och 1 tsk salvia och krydda 4 kotletter. stek dem i smör tills de gått färg. Häll över 2 dl köttbuljong och låt kotletterna puttra tills de är klara. Ta upp kotletterna och red eventuellt av såsen med lite mjöl. Strö över 2 msk färsk hackad persilja. Servera med potatis och lättkokt purjolök.
Lördag:
Söndag:
Svampfylld kycklingfilé.
Ingredienser:
10 stycken äpplen
4 ägg
4 dl tjock grädde
4 dl vatten
4 dl vetemjöl
1½ dl smält smör
1 kkp socker
Gör så här:
Frukten skalas och kärnhuset uttages med en hålpipa.
Skäres sedan i knappt halvcentermetertjocka skivor.
Grädden vispas upp till skum och äggulorna vispas sedan i skummet.
Därefter ivispas vattnet, mjölet och därefter smöret och de väl uppvispade äggvitorna.
Plättarna gräddas på plättjärn och på varje plätt lägges en äppelskiva.
De läggas upp på varmt fat och beströs med socker.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1-2 msk olja
1 finhackad vitlöksklyfta
1 rödlök, finhackad
1-2 tsk Rörsocker Strö
100 g okra i skivor, finns i specialbutiker
6 dl kokt ris
½ dl tärnad röd paprika
½ dl tärnad grön paprika
½ tsk torkad timjan eller ett par kvistar färsk
½ tsk fyra kryddor
1 finhackad grön chilifrukt
2 msk ljus soyasås
Garnering:
1 msk färsk koriander eller persilja
Gör så här:
Hetta upp oljan i en stekgryta.
Lägg i lök, vitlök och rörsocker och stek på svag värme tills löken har mjuknat.
Tillsätt okran och stek i ett par minuter.
Lägg i resten av ingredienserna och stek tills allt är varmt.
Lägg upp på ett fat och garnera med koriander eller persilja.
Antal: 1 mjuk kaka
Ugn: 175 grader, ca 50 minuter
Ingredienser:
100 g smör eller margarin
2 dl socker
Rivet skal av ½ citron eller 1 msk vaniljsocker
1 dl grädde eller mjölk
3½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
3-4 äggvitor (ca 1 dl)
Gör så här:
Sätt på ugnen.
Rör rumsvarmt fett och socker poröst.
Använd gärna matberedare.
Smaksätt med citronskal, citronen borstad i varmt vatten, eller vaniljsocker.
Rör ner grädde eller mjölk och mjölet blandat med bakpulver.
Vispa äggvitorna till fast skum.
Vänd ner dem i smeten.
Häll den smeten i en 1½ liters bröad form.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 50 minuter.
Låt kakan svalna något innan den stjälps upp.
Tips!
Ett bra sätt är att använd överblivna äggvitor.
Antal: 4 portioner
Frys: ca 3 timmar
Ingredienser:
2 dl grädde
2 ägg
3 msk sukrin
1 krm vaniljpulver
1 dl färska svenska jordgubbar
50 g hackad mörk choklad
Färsk mynta efter smak
Gör så här:
Vispa grädden hårt.
Vispa ägg, sukrin och vaniljpulver poröst i en annan skål.
Mixa jordgubbarna grovt, finhacka myntan och rör ner i äggsmeten.
Rör ihop med grädden.
Häll gräddblandningen i små glassformar eller ställ i en plastskål med lock.
Frys i minst 3 timmar.
Ta fram en liten stund innan servering eller skölj glassformarna under varmt vatten tills de släpper från formarna.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | |||
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | |||
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | |||
27 | 28 | 29 | 30 | ||||||
|