Alla inlägg under maj 2022
Antal: 6-8 bröd
Ugn: 200 grader, 20 minuter
Ingredienser:
5 dl havregryn (välj rent havre för glutenfria frallor)
1,5 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
4 ägg
150 g cottage cheese
chiafrön, till topping
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda samman havregryn, bakpulver och salt i en bunke.
Tillsätt ägg och keso och blanda om ordentligt.
Låt gärna degen stå och svälla 20 minuter (eller över natten i kylskåp) för extra fluffiga och fina frallor.
Forma 6-8 små frallor och lägg ut på en plåt med bakplåtspapper.
Strö över lite chiafrön, vallmofrön eller sesamfrön om du önskar.
Grädda i ugnen i 20 minuter eller tills de fått fin färg.
Låt svalna något innan servering.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 gurka
1 avokado
2 tsk risvinäger
2 tsk japansk soja
1 tsk flytande honung
1 tsk sesamolja
1 tsk sriracha
chiliflakes
sesamfrön
salt
Gör så här:
Dela gurkan på längden och skrapa ut mitten, hacka den sedan i mindre bitar.
Salta gurkan, rör om, och låt stå en stund, häll sedan ut eventuellt överflödigt vatten.
Blanda risvinäger, soja, honung, sesamolja och sriracha och häll sedan över gurkan och blanda.
Skär en avokado i mindre bitar och tillsätt även den med resten.
Avsluta med sesamfrön och chiliflakes efter smak.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
Måndag:
Potatatispanna:
Skiva en gul lök och fräs den tillsammans med 1 vitlöksklyfta i 1 msk smör.
Tillsätt 8 potatisar i tunna skivor och 3 skivade morötter.
Fräs i ca 15-20 minuter.
Skiva 1 squash och låt den fräsa med.
Krydda med 4 msk färsk basilika eller 1-2 tsk torkad, salt och lite chilipeppar.
Låt allt fräsa ytterligare 5-10 minuter.
Rosta 4 msk pinjenötter i torr panna.
Strö över nötter och 4 msk parmesanost i den varma pannan.
Ät med sallad.
Tisdag:
Korv i spännande sällskap:
Koka 2 dl ris tillsammans med 1 buljongtärning och 4 dl vatten.
Skär 400 g mager falukorv i stavar, 1 purjolök i skivor och hacka 1 äpple.
Fräs 1 tsk curry i 2 msk smör.
Tillsätt korv, purjolök, äpple och 1 dl gröna ärter.
Låt alltsammans steka några minuter.
Smaksätt eventuellt med lite salt och peppar.
Häll röran över riset.
Onsdag:
Morotssoppa:
Skala 8 medelstora morötter och 8 potatisar.
Koka dem mjuka i 1 liter hönsbuljong.
Smaka av med salt, peppar och saften av 1 pressad citron.
Ta upp grönsakerna med hålslev.
Finfördela dem i matberedaren.
Häll tillbaka grönsakspurén i buljongen och värm.
Servera med en klick crème fraiche i varje tallrik.
Strö över lite gräslök.
Torsdag:
Örtkryddad färslimpa:
Skiva 150 g färska champinjoner och bryn dem i smör i en stekpanna.
Blanda champinjonerna med 600 g nötfärs, 2 ägg, 4 msk mjölk, 1½ msk potatismjöl, 1 dl hackad rödlök och 1 tsk timjan.
Smaka av med salt och peppar.
Arbeta snabbt ihop till en smidig färs.
Bred ut färsen i smord avlång form (1½ liter).
Ugnsbaka i 200 grader, 45-50 minuter.
Låt färsen vila några minuter innan den stjälps upp.
Skär den i skivor och servera den med grönsaker och potatisklyftor.
Fredag:
Ljuvlig fisksoppa:
Fräs 1 strimlad purjolök i smör och tillsätt 2 dl matlagningsgrädde, 5 dl fiskbuljong (tärning), 1 tsk salt, 1 krm svartpeppar, ½ dl chilisås och 1 msk pressad citron.
Tillsätt 400 g (lätt tinad) torskfilé skuren i bitar och sjud på svag värme 6-8 minuter.
Blanda försiktigt ner 250 g musslor i vatten och låt allt bli genomvarmt.
Dekorera med räkor och dill.
Lördag:
Söndag:
Söndagsfilé med soltorkade tomater:
Skär 500 g fläskfilé i ca 1 cm tjocka skivor, bryn i lite smör, salta och peppra.
Mjukfräs 1 liten hackad lök med 3-4 grovhackade soltorkade tomater i lite smör.
Sikta i 1 msk vetemjöl, späd med 2½ dl tärningsbuljong.
Smula i 50 g ädelost och rör i ½ dl lätt crème fraiche.
Lägg i köttet och småkoka under lock 7-8 minuter.
Späd eventuellt med lite vatten.
Måndag:
Spenat- och getostcanneloni:
Fräs hackad lök och vitlök med bladspenat i olja.
Tillsätt hackade soltorkade tomater, smulad getost, honung, sambal oelek och tomatsås så att det blir en tjock kräm.
Fyll canellonirör coh lägg i en smord ugnsform.
Häll på mer tomatsås över, plus riven ost.
20 minuter i 200 grader.
Blanda skurna jordgubbar med mascarpone, pistagenötter och honung.
Tisdag:
Linsgryta:
Skär potatis, morot, gul lök och palsternacka i bitar.
Fräs i olja i kastrull, täck med buljong och tillsätt 1 burk tomatkross och 2 dl röda linser.
Låt puttra 20 minuter.
Smaka av med örtsalt och chilipasta.
Gott bröd till.
Färsk frukt i säsong.
Onsdag:
Blodpudding stekt i ugn, bacon och äppelmos smaksatt med pepparrot.
Skiva apelsiner i ugnsform, strö hackad mjölkchoklad över. 10 minuter i 225 grader.
Torsdag:
Wienerschnitzel (dubbelpanerade tunna skivor kalvinnanlår).
Stek schnitzlarna gyllene och servera med citron, ansjovis, kapris och potatis.
Smoothie på konserverad persika, fryst mango och yoghurt.
Fredag:
Moules mariniéres - grädd- och vitvinskokta musslor.
Nybakt surdegsbaguette och ugnsgratinerad brietårta.
Lördag:
Bryn strimlad fläskfilé, salta, peppra och pressa 1 vitlöksklyfta i pannan.
Smält 125 g gorgonzola på svag värme i 1 dl grädde.
Vänd nykokta pastaskruvar med ostsåsen, köttet, babyspenat och halva körsbärstomater.
Mangosorbet.
Söndag:
Torskkotletter, vitvinssås, vildris och smörfräst bladspenat med pressad citron.
Måndag:
Korv under osttäcke:
Blanda 1 burk krossade tomater med 1 tsk salt, 2 krm svartpeppar och 1 tsk timjan i en ugnssäker form. Skär 4 frukostkorvar i halvor på längden.
Lägg dem i formen med skinnsidan ner.
Blanda 2 dl riven ost, 2 tsk senap, 1 äggula och 1 hårdvispad äggvita.
Bred blandningen över korvarna.
Gratinera i 225 graders varm ugn tills osten fått fin färg och rätten är genomvarm, 10-15 minuter. Servera med kokt pasta.
Tisdag:
Gröna grytan:
Skölj och strimla 1 purjolök, skala och grovriv 2-3 morötter, ½ liten kålrot och 1 bit rotselleri.
Fräs allt i lite olja i en kastrull.
Skölj och rör ner 3 dl röda linser och späd med 8 dl grönsaksbuljong av tärning.
Låt alltsammans koka på svag värme under lock ca 10 minuter.
Smaksätt med salt och peppar.
Onsdag:
Het soppa med palsternackor:
Hetta upp 2 msk smör i en kastrull.
Rör ner 1 msk currypulver och låt det fräsa 1 minuter.
Skala och tärna ½ kg palsternackor.
Lägg i tärningarna, lite salt och peppar och häll på 7 dl grönsaksbuljong i grytan.
Låt koka tills tärningarna är mjuka ca 20 minuter.
Häll tärningarna med vätskan i matberedaren och kör den slät.
Klicka lite crème fraiche i soppan före serveringen.
Torsdag:
Citronfisk:
Tina 400 g torskfilé och skär dem i portionsbitar.
Lägg dem i en ugnssäker form.
Strö över 1 tsk salt.
Blanda 2 dl lätt crème fraiche med ½ dl mjölk, 1 msk hummerfond, rivet skal av ½ citron och ½ tsk timjan.
Häll såsen över fisken och tillaga rätten i 200 graders varm ugn tills fiskköttet är vitt och fast, ca 20 minuter.
Servera med pressad potatis.
Fredag:
Lövbiff med svamppytt:
Skölj och skiva ca 200 g champinjoner, skala och hacka 1 gul lök.
Skala 8 medelstora potatisar och skär dem i små tärningar.
Stek svamp, lök och potatis i ca 2 msk smör på svag värme till potatisen blivit mjuk.
Rör om under tiden.
Öka värmen mot slutet så potatisen får fin färg, salta och peppra.
Stek ca 600 g lövbiff i smör ca 2 minuter på varje sida.
Salta och peppra och servera med pytten.
Lördag:
Söndag:
Måndag:
Fiskburgare:
Mixa laxfilé till färs, smaksätt med salt, rivet citronskal och chili.
Forma burgare och stek gyllene.
Lägg mellan hamburgerbröd med sallad, tomat, majonnäs och rostad lök.
Mandariner i sockerlag med en klick mezeyoghurt.
Tisdag:
Ajvarsoppa med bönor och kyckling, en klick gräddfil i soppan och mörkt rågbröd till.
Färsk frukt i säsong.
Onsdag:
Tortillini med krämig ostsås och klippt gräslök.
Milkshake på vaniljglass, mjölk och frysta hallon.
Torsdag:
Sojamarinerade fläskkotletter, kokt matvete blandat med strimlad purjo och blandade gröna blad. Yoghurtsås med ingefära och curry.
Fruksallad marinerad i mangobalsamico och lite florsocker.
Vaniljkesella till.
Fredag:
Fyll crépespannkakor med svampstuvning, rulla ihop och lägg i ugnsform.
Strö över ost. 10 minuter i 225 grader.
Whoopies - två kakor med fyllning emellan, tex choklad- eller smörkräm.
Lördag:
Kikärtspanzanella, en klick färskost till.
Päronkaka:
Riv 300 g mandelmassa och blanda med 3 ägg.
Tryck ut i en smord pajform och fördela tunna päronklyftor över.
Strö råsocker och kanel över, grädda 20 minuter i 225 grader.
Servera ljummen med grädde.
Söndag:
Porterstek på älg eller nöt, klyftpotatis, gelé, sås och haricots verts.
Varma björnbär med vaniljglass och hackad mörk choklad.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | 31 | ||||||||
|