Direktlänk till inlägg 6 september 2023
Ingredienser:
1 l vispgrädde
havssalt
Gör så här:
Man kan vispa smör med en vanlig hushållsvisp men har man större volymer är det lättare med en smörkärna.
Häll upp grädden.
Inuti smörkärnan roterar ett hålat metallblad som luftar och sätter fart på vätskan.
På botten hamnar sedan smörklumparna medan mjölkfraktionen, kärnmjölken, kan hällas ut genom bottenpluggen.
Kärningen går fortare om grädden inte är alltför kall, helst ska den vara rumstempererad.
Knåda sedan smöret och tvätta rent det från det sista unset kärnmjölk.
Fyll rejält med kallt vatten i ett tråg, knåda och vänd på smöret.
När vattnet blir mjölkfärgat häll bort det och fyll på nytt.
Knåda igen tills sköljvattnet inte vitfärgas längre.
Avsluta genom att knåda in lite salt i smöret, smaka av tills smöret har fått rätt sälta.
Lägg smöret i en smörform eller en låda och linda sedan in det i papper för att kunna lägga in det i kylskåpet.
Kärnmjölken som blir över kan användas till bakning.
För att smöret ska bli lättare att bre kan man blanda i rapsolja eller olivolja.
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...
Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...
Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl Pensling ...
Antal: 8 bufféportioner Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...
Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin Pensling: Äggvita Garnering:Pärlsocker Hackad mandel Gör så här: Blanda de tor...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | ||||
|