Alla inlägg under augusti 2023
Måndag:
Potatismos, strimlat rökt renkött, rostad lök, cornichons och gräddfil med pepparrotsvisp.
Servera på tallrik eller inlindat i fullkornstunnbröd.
Beigneter, friterade äppelringar med kanel och och socker.
Tisdag:
Köttbullar, stuvade makaroner, ketchup och gurka.
Färsk frukt i säsong.
Onsdag:
Makrillgratäng:
Smörj en ugnsform, lägg i tinad, urkramad bladspenat i botten, rökta makrillfiléer och riven mozzarella.
Slå på grädde, gratinera ca 20 minuter i 225 grader.
Pressad potatis och sallad till.
Chokladdoppade ananasringar och en klick vaniljkesella.
Torsdag:
Ärter med fläsk.
Smoothie på banan och yoghurt, smaka av med kardemumma och brun farin.
Fredag:
Kyckling-allt-i-ett:
Lägg otinade kycklingvingar på en stor oljad plåt med småpotatisar, rödlök, paprika och morot i bitar samt hela vitlöksklyftor.
Ha på olja, lite vitt vin, salt, peppar och timjan.
Låt steka i ugnen 50 minuter i 200 grader.
Chokladbiskvier.
Lördag:
Tomat- och sardellfisk:
Lägg tinade sejfiléer i en smord ugnsform och fördela tunt skivad purjolök, några hackade sardeller och tomatsås med örter över fisken.
20 minuter i 225 grader.
Ris och gröna ärter.
Söndag:
Örtmarinerad fläskfilé och vitlöksdoftande potatisgratäng.
Måndag:
Pyttipanna på finstrimlad rostbiff, blandad med wok coconut lime med nudlar och grönsaker (finns i frysdisken)
Färsk frukt.
Tisdag:
Ansjovisströmming, potatismos med kryddgrönt:
Putsa 600 g strömmingsfiléer och lägg ihop dem två och två med en ansjovisfilé och dill emellan.
Panera i grovt, saltat och pepprat rågmjöl och stek fisken gyllenbrun i smör/olja.
Semlor.
Onsdag:
Yvonnes lapskojs, ättiksgurka och rödbetor smakar bra till.
Gör ett gott potatismos, glöm inte riven muskot, och blanda med tärnad Corned beef, 1 burk, och finhacka persilja.
Kräm på torkad frukt.
Torsdag:
Ugnspannkaka med både baconstrimlor och fläsktärningar i smeten, lingon och sallad.
Fruktsallad:
Dela, kärna ur och tärna 1 galiamelon och skiva några skalade kiwifrukter och bananer.
Blanda med konserverad ananas, liten burk med spad.
Hackade nötter över är gott och nyttigt.
Fredag:
Sprödbakad torskfilé, potatis, sallad.
Hirams plättar med iskall sylt:
Koka 100 g smör, 100 g mjöl och 3 dl vatten till en tjock smet som "släpper" pannans botten.
Rör den värsta hettan ur smeten med en bra träsked och rör sedan i 6 gulor en i sänder.
Vispa 3 dl grädde hårt, vispa 6 vitor skummiga och vänd försiktigt ned äggsmeten.
Tillsätt 1 tsk vaniljsocker.
Grädda tjocka plättar i vanlig plättlagg på ena sidan och lägg samman dem i två och två med de ogräddade sidorna mot varandra på en ugnsplåt.
Hit går det att förbereda.
Sätt in plåten i 200-250 grader, efter ca 6-7 minuter är plättarna höga små suffléer.
Pudersocker över och snabbservering.
Lördag:
Ugnskokt fisk med citronsås, pressad potatis och tomatsallad.
Söndag:
Lasagne med hel spenat och svamp - istället för köttfärssås.
Finstrimlad vitkålssallad.
Päronhalvor med kolasås och valnötshack.
Måndag:
Buljong med mycket och blandade rotsaker, samt kycklingrest, grovriven ost.
Risi frutti.
Tisdag:
Fiskbullar i buljong som används till sås med kaviar, rikligt med dill och någon sked lätt créme fraiche, ris med majskorn.
Fattiga riddare, lönnsirap/sylt.
Onsdag:
Stekt fläsk med löksås, potatis och råkost.
Nyponsoppa med mandelbiskvier.
Torsdag:
Muskot- och timjanskryddad ärtsoppa, senap och ostsmörgås.
Tunna pannkakor.
Fredgag:
Tacos med svamp- och färsröra och oika tillbehör som såser, färska grönsaker.
Färsk frukt och chokladbit till kaffet.
Lördag:
Nykokt ris blandat med mycket dill, smörklick och rikligt med räkor, aioli (aioli - lätt variant) och gott bröd.
Ljumma persikohalvor, mandelspån och glass.
Söndag:
Kokt oxbringa, potatis och stekta kålrotstärningar, pepparrot.
Strutar med glass och varm hjortronssylt.
Måndag:
Grön omelett med parmesan:
Skiva 1 rödlök.
Fräs med 3 dl små broccolibuketter i lite olja.
Vispa samman 4 ägg, 2 msk vatten, salt, 2 krm chilipeppar.
Grädda till en krämig omelett. Strö över 2 msk riven parmesanost.
Servera med sallad.
Tisdag:
Korv i gryta:
Skiva och varva 400 g mager falukorv, 2 lökar och 2 tomater i en gryta.
Häll över 2½ dl matlagningsgrädde som blandats med 3 msk riven pepparrot, 2 msk dill och 2 msk senap.
Låt puttra ca 15 minuter.
Servera med potatis.
Onsdag:
Pasta i musselsås:
Fräs 1 hackad rödlök i smör, tillsätt 2 pressade vitlöksklyftor, 1 burk tomatkross, 1 dl chilisås och 1 msk honung.
Blanda ner 1 burk rökta musslor i olja, salta och peppra.
Servera med pasta.
Torsdag:
Tomatsoppa med fetaost:
Hacka 1 gul lök och 1 vitlöksklyfta.
Bryn i olivolja.
Tillsätt 1 burk krossade tomater, 1 dl hönsbuljong och 1 dl vitt vin.
Låt puttra 5 minuter. Tillsätt 1 tsk oregano.
Mixa såsen slät.
Rör ihop 4 msk smulad fetaost med 4 msk matlagningsyoghurt.
Smaksätt med pressad vitlök och hackad färsk basilika.
Klicka ner i soppan vid servering.
Fredag:
Fredagsmacka med lufttorkad skinka:
Mosa 1 avokado grovt.
Smaksätt med några droppar citron, salt och svartpeppar.
Fördela på 4 skivor grovt bröd och lägg på 1 skiva skinka.
Servera med tomatsallad.
Lördag:
Fiskgryta med färskosttopping.
Söndag:
Förslag till en efterrätt:
Citronskum med mangoslice:
Vispa 3 äggulor och ½ dl strösocker pösigt.
Tillsätt 200 g philadelphiaost naturell, rivet skal och saft från en citron, och rör om.
Vispa 3 äggvitor och 1 dl socker till ett hårt skum.
Vänd försiktigt ner en del av äggviteskummet för att mjuka upp äggulesmeten.
Vänd ner resten av äggviteskummet så att du får ett jämt skum.
Lägg upp i höga dessertglas och låt stå i kylen 1 timme.
Garnera med tunt skivad mango (från burk) och mynta eller citronmeliss före serveringen.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
150 g vit fisk
1 finhackad rödlök
1-2 finhackade vitlöksklyftor
1 röd chili, finhackad
1 kruka koriander, finhackad
½ finhackad paprika
1 tärnad mango
2-3 körsbärstomater, klyftade
6 limer, saft + rivet skal
Salt
2 tsk olivolja
Gör så här:
Ta fram fisken och skär den i små bitar.
Blanda rödlök, vitlök, chili, koriander och paprika.
Skär mangon i tärningar och körsbärstomater i klyftor.
Pressa limen och riv lite av skalen.
Lägg fisken i limemarinaden.
Låt den marinera i 30-45 minuter, tills den blir vit och fast i konsistensen.
Lägg ner grönsakerna och frukten i marinaden, salta och häll lite olivolja över.
Tips!
Låt gärna cevichen stå ett tag - då blir den allra godast.
Antal: 4–5 portioner
Ingredienser:
400 g korv
2 gula lökar
1/2 zucchini
2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
1 grönsaksbuljongtärning
1 burk krossade tomater
ca 1 dl vatten 2
dl crème fraiche
1 tsk dijonsenap
1/2–1 tsk sambal oelek
oregano
salt svartpeppar
Gör så här:
Skär löken i tunna klyftor, tärna zucchinin och hacka vitlöken fint.
Fräs grönsakerna i en rejäl klick smör på ganska svag värme tills de börjar mjukna.
Skär under tiden korven i lämpliga strimlor/slantar och tillsätt dessa.
Rör ner tomatpuré, buljong, krossade tomater, vatten och crème fraiche.
Klicka i senap och sambal oelek efter smak.
Låt puttra under tiden du gör i ordning tillbehören.
Här serverades smörvända haricots vertes.
Smaka av med rejält med oregano och några varv svartpeppar.
Var försiktig med saltet.
Ofta är buljongen väldigt salt.
Prova dig fram.
Lägg upp och servera
Antal: 4 portioner
Ugn: 250 grader, ca 5 minuter
Ingredienser:
300 g hallon (frysta eller färska)
2 dl mandelbiskvier
1 ägg
100 g mascarponeost
½ dl florsocker
Gör så här:
Sätt på ugnen på 250°C.
Fördela hallon och mandelbiskvier i fyra ugnssäkra portionsformar.
Dela ägget och vispa äggvitan till ett riktigt fast skum.
Blanda mascarponen med äggula och florsocker.
Vänd i äggvitan.
Bred ostsmeten över bär och biskvier.
Gratinera högt upp i ugnen ca 5 minuter tills smeten fått fin färg.
Servera genast.
Antal: ca 2 dl
Ingredienser:
1 kruka basilika
50 g pinjenötter
2 vitlöksklyftor
1 dl olivolja
2 dl riven parmesanost
2 krm salt
½ krm nymald svartpeppar
Gör så här:
Repa bladen från basilikan.
Mixa dem tillsammans med nötter och skalad vitlök tills allt är finfördelat.
Tillsätt oljan lite i taget.
Rör i parmesan och krydda med salt och peppar.
Klassisk italiensk sås som passar bra till alla grönsaker och till pasta.
Pinjenötterna kan bytas ut mot skållad och skalad sötmandel om du vill ha en mer vardagsaktig pesto.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 | 29 | 30 | 31 | ||||||
|