Alla inlägg under september 2023
Ingredienser:
200 gram chévre
1 dl matlagningsyoghurt
1 dl hackad färsk basilika alt. hackad badpersilja
2 tsk flytande honung
1 krm salt
1 krm svart peppar
Gör så här:
Smula chevre'n och blanda med övriga ingredienser.
Ingredienser:
6 st vitlökar
2 msk okryddad vit- eller rödvinsvinäger
1.5 tsk italiensk salladskrydda
1 tsk torkad oregano, 1 msk om färsk
2 tsk torkad basilika, 2 msk om färsk
2 dl olivolja
Gör så här:
Dela vitlökarna i klyftor men skala dem inte.
Koka upp 1 liter vatten och låt de stormkoka.
Lägg i vitköken och låt koka i 3 minuter.
Spola med kallt vatten och låt sen klyftorna stå i kallt vatten.
Ta upp en i taget och skala dem.
Lägg vitlöksklyftorna i rikligt med kallt vatten och koka upp.
Känn med provsticka efter 1 min om de är lagom kokta.
Fortsätt annars att koka 1-2 minuter.
Ju färskare vitlök desto snabbare går det.
Spola de färdigkokta vitlökarna i rikligt med kallt vatten så kokningen avstannar.
Låt de rinna av och lägg dem i en glasburk.
Häll över vinäger och kryddor samt olivolja så det täcker.
Vänd runt med en sked eller vänd burken (med locket på) så allt blandas.
Ställ svalt minst 2 dygn.
Rör om eller vänd burken ett par gånger.
Det går bra att byta ut olivoljan till en neutral olja om man så vill.
Man kan även ta lite mindre salladskrydda och lägga i en färsk, skivad chilifrukt.
Låt kärnorna vara kvar för extra styrka.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
ca1,1 kg kycklingfilé
250g frysta sojabönor
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
olja att steka i
salt och peppar
2 tsk gul curry
5 dl creme fraiche
2 dl vatten
1 hönsbuljongtärning
1 tsk sambal oelek (reglera efter önskad hetta)
1 msk honung
skal och saft från 1/2-1 citron (efter tycke och smak)
ca 1 dl hackad persilja
Gör så här:
Tina sojabönorna.
Skala och hacka lök och vitlök. Skär kycklingen i "lagom" bitar.
Bryn kycklingen i olja.
Tillsätt löken mot slutet av stekningen.
Krydda med salt, peppar och curry.
Blanda ner creme fraiche, vatten, buljongtärning, sambal och honung.
Låt koka under lock i ca 10 minuter.
Tvätta citronen och riv skalet och pressa ur saften.
Tillsätt citron, persilja och sojabönor.
Koka upp och smaka av med ev mer salt och peppar.
Servera grytan med ris och sallad.
Antal: 3-4 portioner
Ingredienser:
Ca 350 g kycklingfile
4-5 champinjoner
2 dl fryst grönkål eller spenat
4 tsk frysta provencalska kryddor (finns i frysdisken i små söta förpackningar)
2 dl krossade tomater
1 dl kokosmjölk
ca 1/2 buljongtärning eller motsvarade buljongpulver (gärna ekologisk variant med lite tillsatser)
salt o peppar
ev. några nävar ruccola och någon msk pumpakärnor
Gör så här:
Skär kycklingen i mindre bitar.
Bryn den i en stekpanna.
Skär champinjonerna.
Fräs champinjonerna och grönkålen/spenaten med kycklingen tills grönkålen/spenaten tinat.
Rör i provencalska kryddor, krossade tomater, kokosmjölk och buljong.
Låt puttra ihop på i ca 5 min.
Smaka av med salt och peppar.
För att göra rätten finare vid servering, toppa med ruccola och pumpakärnor.
Ugn: 180 grader, ca 45 minuter
Ingredienser:
8 st tomater
10 st sardellfiléer
4.5 dl brödsmulor
1 st lök gul
1 msk kapris
2 st persiljekvistar
3 st kvistar basilika
8 msk olivolja
1 st torkade chilifrukter (peperoncino)
Gör så här:
Värm ugnen till 180 grader
Tvätta och dela tomaterna i två delar.
Ta bort kärnhusen och låt tomaterna rinna av i ett durkslag.
Värm upp 4 msk olivolja i en stekpanna och bryn de torra brödsmulorna tills de fått lite färg.
Lägg dem i en skål.
Finhacka basilikan och persiljan.
En lite burk sardellfiléerna är ca. 10 st.
Låt oljan rinna av sardellerna och hacka dem fint.
Finhacka den gula löken.
Hetta upp 2 msk olivolja i stekpannan och fräs löken och sardellfiléerna tills löken mjuknat och sardellerna smält.
Tillsätt basilikan och persiljan.
Blanda lökblandningen med brödsmulorna, tillsätt hackad kapris (kan uteslutas med salta då lite mer), salt och 1-2 smulade chilifrukter (alt. uteslut chilifrukterna och smaksätt med svartpeppar).
Blanda väl.
Fyll tomathalvorna med blandningen och ställ dem i en ugnssäker oljad form/plåt.
Strö över med lite brödsmulor eller ströbröd, ringla över med lite olivolja (ca. 2 msk).
Gratinera i ugnen i ca 45 minuter.
Låt tomaterna svalna något innan de serveras.
Ingredienser:
2 st stora rödlök
3 msk balsamvinäger
0.5 dl olivolja
salt och svartpeppar
några oliver med citron
lite oregano
Gör så här:
Skiva löken tunt och lägg i en sil och skölj med vatten.
Lägg i en skål.
Blanda balsamvinäger, olivolja, salt, peppar samt oregano ihop.
Skiva oliverna tunt och blanda med löken och marinaden.
Lägg i en burk och låt stå helst över natten innan servering.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
2 dl röda linser, avsköljda
1 l grönsaksbuljong
1 gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 burk krossade tomater (390 g), gärna i tetrapack
125 g frusna spenatblad
2 dl grovt hackad slätbladig persilja
1 citron, delad i 4 klyftor
1 bit hel kanel
½ kryddmått svartpeppar
1 lagerblad
1 tsk senapsfrön
1/8 tsk chipotlepulver alt. ½ tsk paprikapulver
1 tsk curry
1 msk olivolja att steka i
Gör så här:
I en stor kastrull koka linserna i buljongen i 30-40 minuter.
I en mindre kastrull fräs lök och vitlök i olivoljan på medelvärme tills löken är genomskinlig.
Tillsätt kanel, lagerblad, peppar, chipotlepulver, senapsfrön och curry och rör om snabbt.
Häll på tomaterna och låt puttra under lock i 15 minuter.
Lägg i spenaten och låt koka upp.
Lyft bort från värmen.
När linserna är färdiga blanda ner grönsaksröran och smaka av med salt.
Till sist rör ner rikligt med persilja och servera med citronklyftor som pressas i.
Antal: 1½ liters form
Ugn: 200 grader, ca 55 minuter
Ingredienser:
200 g smör
200 g (2 1/3 dl) strösocker
200 g (4-5 st) ägg
200 g (3 1/3 dl) vetemjöl
1 tsk bakpulver
100 g korinter
Till formen:
Smör
Ströbröd
Gör så här:
Rör smör och socker pösigt.
Skilj äggen i gulor och vitor.
Rör ner gulorna i smeten omväxlande med nästan allt mjöl.
Blanda bakpulvret i resten av mjölet och mjöla korinterna med detta.
Vänd ner allt i smeten.
Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner dem i smeten.
Häll smeten i en smord och strödd 1½ liters form.
Grädda på nedre falsen i 200 grader ca 55 minuter.
Prova med en kaknål som ska vara torr när den dras ur en färdig kaka.
Låt kakan svalna något innan den stjälps på galler och får kallna helt.
Frys in kakan om den ska förvaras länge.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | ||||
|