Alla inlägg under september 2023
Ugn: 225 grader, ca 10 minuter + ca 20 minuter
Ingredienser:
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
150 g smör
2 msk kallt vatten
Fyllning:
4 kycklingfiléer
1/2 paprika i småbitar
1/2 gul lök i småbitar
2 vitlöksklyftor, pressade
1/3 röd chili i småbitar
8 champinjoner i småbitar
smör att steka i
2 dl créme fraiche
1 dl grädde
salt och peppar
1 tsk paprikapulver
1 1/2 dl riven ost att strö över
Servering:
Turkisk yoghurt smaksatt med vitlök och lime
Gör så här:
Arbeta samman mjöl och smör, gärna i en matberedare.
Tillsätt vatten och kör tills degen bildar en boll.
Låt vila kallt ca 20 min.
Tryck eller kavla ut degen i en smord pajform, ca 24 cm i diam.
Nagga degen med en gaffel.
Förgrädda mitt i ugnen ca 10 min i 225 graders ugn.
Fyllning:
Skör kycklingen i småbitar, salta, peppra och krydda med lite paprikapulver.
Bryn bitarna i smöret och lägg på en tallrik.
Bryn grönsakerna Och blanda i créme fraiche och grädde.
Tillsätt kycklingen, krydda och låt puttra en stund tills det tjocknar.
Häll fyllningen i pajskalet.
Strö riven ost över och Grädda pajen i ugnen tills den får fin färg ca 20 minuter i 225 graders ugn.
Servera med en god sallad och den turkiska yoghurten.
Ingredienser:
1st gul lök, finhackad
4msk tomatpuré
2burkar finkrossade tomater
2msk grönsaksfond
5-6dl vatten
salt
peppar
basilika & persilja (fryst går bra, lika så torkad)
en nypa socker
pasta
Gör så här:
Fräs löken i smör tills den blivit genomskinlig.
Låt tomatpurén fräsa med i slutet.
I med tomatkross, fond, vatten, salt, peppar och örter.
Låt småputtra under lock i ca 15minuter.
Under tiden kan du koka valfri pasta separat.
Smaka av soppan med salt, peppar och socker.
Lägg sedan valfri mängd pastan i botten av en djup tallrik och toppa med soppa.
Extra gott blir det att riva över parmesan och basilika vid servering.
Ingredienser:
1 burk tonfisk, 200 g
1 rödlök, finhackad
1 äpple, tärnat
1 dl matyoghurt
1 tsk fransk senap
1 pressad vitlöksklyfta
salt och vitpeppar
Gör så här:
Blanda alla ingredienser.
Antal: 16-20 stycken
Jäsning: 30 minuter + 20 minuter
Ugn: 225 grader, 20 minuter
Ingredienser:
5 dl ljummet vatten
50 g jäst
2 tsk salt
1 msk rapsolja
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
500 g laxfilé, delad i mindre bitar
1 vitlöksklyfta, delad i mindre bitar
1/2 tsk ingefära
1 krm chilipulver
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 msk limejuice
2 msk potatismjöl
1 ägg
Sesamfrön
Smör och rapsolja att steka i
4 hamburgerbröd
Sallad
Tomat
Räk- & äppelsallad:
100 g skalade räkor
1/4 äpple
2 msk créme fraiche
2 msk majonnäs
1 msk dill
1 tsk citronsaft
Salt och peppar
Gör så här:
Dela räkorna i mindre bitar och finhacka äpplet.
Blanda majonnäs, créme fraiche, dill, citronsaft, salt och peppar.
Rör ner räkorna och äpplet.
Mixa lax, vitlök, kryddor, limejuice, potatismjöl och ägg i en matberedare till en lös färs.
Forma 4 bollar av färsen som du rullar i sesamfrön.
Platta till bollarna och lägg kallt i kylen en stund.
Under tiden gjorde jag potatisklyftor i ugnen som jag serverade till.
Stek burgarna på båda sidorna i smör och olja tills de får fin färg ca 2-3 minuter på varje sida.
Kör gärna hamburgerbröden i brödrosten en liten stund så de får yta.
Lägg räk &äppelsalladen i botten, sallad, laxburgaren och tomat.
Servera gärna med potatisklyftor!
Antal: 2 portioner
Ugn: 200 grader, ca 10 minuter
Ingredienser:
400 gram potatis
1 gul lök
250 gram korv av valfri sort (eller blanda korv och nötkött)
2 msk smör
2 msk matolja
Salt och peppar efter smak
2 msk hackad persilja
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader
Skala potatis och skär den i små tärningar (cirka 1x1 cm)
Lägg potatisen i ett durkslag och skölj av stärkelsen med vatten.
Låt vattnet rinna av.
Ta fram en stekpanna och bryn potatisen i några minuter i lite smör och olja.
Se till att vända runt lite då och då för att bryna potatisen jämnt.
Lägg över potatisen i en form och sätt in i ugnen
Skala och hacka löken. Stek i några minuter i smör och olja.
Håll koll och rör om med jämna mellanrum.
Ta ut formen i ugnen och lägg löken över potatisen.
Lägg in formen i ugnen igen.
Skär köttet i tärningar (cirka 1x1 cm)
Bryn köttet i stekpannan i lite smör och olja och lägg sedan över löken och potatisen i ugnen.
Låt stå i ugnen i cirka 10 minuter tills potatisen blivit mjuk och genomstekt.
Under tiden kan du hacka persilja och steka ägg om du vill ha det som tillbehör.
Ta ut formen ur ugnen och smaka av med salt och peppar.
Strö över hackad persilja och servera med stekta ägg och rödbetor.
Ugn: 175 grader, 11-14 minuter
Ingredienser:
1 dl florsocker
200 g smör eller margarin
1 dl potatismjöl
4 dl vetemjöl
100 g mjölkchoklad
Gör så här:
Blanda socker, matfett och de båda mjölsorterna.
Rulla degen till små bollar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
Gör en liten fördjupning i kakans mitt.
Grädda mitt i ugnen i 175 grader i 11-14 minuter.
Låt kakorna kallna på plåten.
Bryt/klipp chokladen i minibitar.
Lägg dem i en mikrougnssäker skål.
Smält försiktigt chokladen i mikron i korta intervaller och rör ofta.
Häll den smälta chokladen i en plastpåse och klipp ett minimalt hål i ena hörnet.
Spritsa ut choklad i kakornas fördjupningar.
Förvara kakorna i kylen/svalen.
Ingredienser:
4 ägg
12 dl mjölk
5 dl vetemjöl
3 tsk strösocker
Jordgubbssylt
Vispgrädde
Gör så här:
Vispa äggen lätt i en vid skål.
Tillsätt allt mjöl, socker och ca 5 dl mjölk.
Vispa smeten tills alla klumpar försvunnit.
Blanda i resten av mjölken.
Stek pannkakorna i stekjärn, helst två.
Rör i smeten då och då eftersom mjölet sjunker till botten.
Servera med jordgubbssylt och ev. vispad grädde.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | ||||
|