Alla inlägg under september 2023
Antal: 2 glas
Ingredienser:
Första lagret:
1 banan, helst frusen i småbitar
1 1/2 dl frusen mango
Ca 1/2 dl apelsinjuice, mer om smoothien känns för tjock
Andra lagret:
1 1/2 dl yoghurt naturell
1 dl blåbär
1/2 banan, frusen i småbitar
1/2 dl mjölk, mer om smoothien känns för tjock
Gör så här:
Mixa alla ingredienser till första lagret.
Använd så mycket juice så smoothien blir lagom tjock.
Mixa alla ingredienser till andra lagret.
Späd med mer mjölk om det behövs så den blir lagom tjock.
Häll upp de 2 lagren försiktigt i ett glas och servera.
Antal: 12 muffins
Ugn: 200 grader, ca 20 minuter
Ingredienser:
125 g smör
2 mogna bananer
2 ägg
1 1/2 dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk mald kanel
1 tsk vaniljsocker
Glasyr:
1 msk citron, saft
1 1/2 dl florsocker
Flagad mandel
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Smält smöret och låt det svalna något.
Skala bananerna och mosa dem med en gaffel.
Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
Blanda mjölet med bakpulver, kanel och vaniljsocker.
Tillsätt bananmoset, vetemjölsblandningen och smöret till äggsmeten och rör snabbt ihop till en jämn smet.
Ställ ut muffinsformar på en plåt och fyll dem till 3/4 med smet.
Grädda mitt i ugnen cirka 20 minuter.
Ta ut och låt svalna.
Blanda ingredienserna till glasyren och ringla över muffinsen.
Garnera med mandelspån.
Antal: 4 portioner
Ugn: 225 grader, 25-30 minuter
Ingredienser:
2 stora auberginer
1 msk turkisk yoghurt
½ pressad citron
½ tsk spiskummin
1 vitlöksklyfta
Salt
Peppar
Finhackad bladpersilja
Gör så här:
Dela auberginerna på längden.
Nagga dem med en gaffel.
Baka i 25-30 minuter i 225 grader.
Låt dem svalna och ta därefter ut inkråmet med en sked.
Mixa aubergine, turkisk yoghurt, citron,, spiskummin och pressad vitlök med en stavmixer.
Smaka av med salt och peppar.
Strö på persilja.
Köksalmanack, 2012
Antal: 20 stycken
Ugn: 200 grader, 9-10 minuter
Ingredienser:
Mandelbotten:
200 g sötmandel
200 g florsocker
2 äggvitor
Smörkräm:
100 g osaltat smör
90 g florsocker
1 äggula
2 msk kakao
Garnering:
100 g mörk choklad
0,5 tsk olja
Gör så här:
Börja med att skålla och mal mandeln.
Blanda i florsocker.
Vispa äggvitorna tills de är vita och fluffiga och vänd ner dem i mandeln och florsockret försiktigt.
Klicka ut smeten på en bakplåtsklädd ugnsplåt.
Fukta fingrarna med lite vatten och jämna till kakorna så att de inte blir så toppiga.
Grädda mitt i ugnen 9-10 minuter i 200 grader.
Lossa kakorna försiktigt och låt dem svalna på ett galler.
Rör ihop ingredienserna till smörkrämen.
Vänd mandelbottnarna och bre på smörkräm på varje kaka.
Se till att smörkrämen blir lite toppig.
Ställ in kakorna i frysen och låt dem bli rejält kalla innan du fortsätter.
Smält chokladen och blanda i olja.
Låt chokladblandningen svalna något.
Ta fram kakorna ur frysen och doppa smörkrämsidan i chokladen.
Lägg dem kallt att stelna.
Dessa kakor kan med fördel frysas.
Styckfrys dem på en bricka och lägg sedan i en burk eller i en påse.
Jäsning: 30 minuter + 30 minuter
Ugn: 225 grader, 15-20 minuter
Ingredienser:
50g jäst
½ dl olja
5 dl ljummen vatten
1 msk sirap
2 tsk salt
7 dl rågflingor
4 dl rågsikt
4 dl vetemjöl
Gör så här:
Blanda jästen med vatten.
Tillsätt övriga ingredienser och arbeta i maskin (eller med elvispen degkrokar) i 5 minuter.
Jäs övertäckt i 30 min.
Tryck ut degen direkt på en bakplåtspappersklädd långpanna, ca 30x40 cm.
Det går bra med en vanlig långpanna också, men brödet blir inte lika tjockt då.
Skär i rutor ca 6x6 cm.
Jäs övertäckt ytterligare 30 min.
Sätt ugnen på 225°.
Grädda mitt i ugn i 15-20 minuter.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
600-800 g gös- eller abborrefilé
smör att steka i (allt annat går bort...)
salt & vitpeppar
Såsen:
2 dl vittvin
1 dl mjölk
1 dl vispgrädde
1 fiskbuljongtärning
½ citron, saften + lite rivet skal
Gör så här:
Blanda vin, mjölk, grädde, buljongtärning, citron saft och lite citronskal.
Koka ihop tills ca hälften återstår.
Red eventuellt med maizenamjöl om tjockare sås önskas.
Antal: 4-6 personer
Ugn: 25 grader, 10 minuter+ 30 minuter
Ingredienser:
6 dl mjölk, 3%
3 ägg
3 dl vetemjöl (el. siktat dinkel)
½ tsk salt
1 gul lök, hackad el skivad
300 g rök sidfläsk (försvinner en del när man skär bort svålen)
4 äpplen i skivor/klyftor
75 g hasselnötter, grovhackade
färsk timjan
Gör så här:
Sätt ugnen på 225°.
Lägg fläsktärningar och lök i en stor ugnsform eller långpanna och stek i ugnen ca 10 minuter.
Blanda under tiden ihop smeten.
Slå den över fläsk och lök.
Lägg i äppleskivorna och strö över timjankvistar.
Grädda i 30 minuter. När 10 minuter återstår strö du över nöthacket.
Avnjutes med en råkostsallad, tex 300 g finstrimlad (med hjälp av osthyvel) vitkål blandad med ½ dl rårörda lingon, 1 filéad apelsin samt 2 dl turkisk yoghurt.
Ugn: 200 grader, 20-25 minuter
Ingredienser:
1 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
0,25 tsk äkta vaniljpulver
1 ägg
50 g smör
0,5 dl mjölk
1-2 dl krusbär
Gör så här:
Skölj och rensa krusbären.
Häll alla torrvaror i en matberedare och kör runt kort så att det blandar sig ordentligt.
Ha i smör i mindre bitar, ägg och mjölk och kör matberedaren snabbt tills allt blandat sig.
Häll smeten i en form, ca 22 cm i diameter.
Tryck ner krusbären i smeten.
Grädda i 20-25 minuter i 200 grader i mitten av ugnen.
Prova med en provsticka, kakan är klar när stickan är torr.
Har du ingen matberedare så kan du vispa ihop ingredienserna med elvisp, se då till att smöret är rumsvarmt.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | ||||
|