Senaste inläggen
Antal: ca 16 stycken
Ugn: 200 g, ca 20 minuter
Ingredienser:
Mördeg:
3 dl (180 g) vetemjöl
¾ dl potatismjöl
¾ dl strösocker
150 g kylskåpskallt smör
Fyllning:
300 g mandelmassa
2 dl kesella, lätt
2 ägg
½ dl (30 g) vetemjöl
Glasyr:
2 dl florsocker
ca 2 msk pressad citronsaft
Gör så här:
Börja med mördegen:
Blanda vetemjöl, potatismjöl och socker.
Tillsätt de kalla smöret i bitar och nyp ihop till en smulig massa.
Fortsätt arbeta massan tills smöret finfördelats och det bildas en smidig deg.
Det går även lätt att snabbt köra ihop i degen i en matberedare.
Forma degen till en tjock rulle och låt den vila kallt i minst 30 minuter.
Gör under tiden fyllningen:
Riv mandelmassan grovt och blanda ner kesellan lite i taget.
Arbeta ihop till en klumpfri massa och tillsätt ett ägg i taget.
Blanda ner mjölet och rör ihop till en ganska tjock smet.
Mördegen:
Mjöla formarna lätt och skär degrullen i tunna skivor.
Tryck ut degskivorna i formarna och jämna till kanterna med en kniv.
Fördela mandelfyllningen i formarna.
Fyll dem inte riktigt ända upp.
Grädda mazarinerna på en plåt i nedre delen av ugnen i 200 grader i ca 20 minuter eller tills de blir gyllenbruna.
Låt svalna lite och stjälp ut bakelserna ur formarna om du inte använder engångsformar.
Låt svalna helt.
Glasyren:
Mät upp florsockret och tillsätt citronsaften lite i taget tills du får en tunn men inte alltför rinnig glasyr.
Bred glasyren över bakelserna med en sked eller liten slickepott.
Låt stelna.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
4 st portabellasvamp (stora bruna champinjonliknande svampar)
8-10 st vita champinjoner
50 g kantareller
1 dl god olivolja
1 tsk råsocker
Saften av 1/2 citron
Salt
Svartpeppar
1 dl plockad färsk mejram
Gör så här:
Skölj och skiva all svamp så tunt som det är möjligt.
Pensla tallrikarna med olivolja och fördela svampen på dessa.
Blanda olivolja, socker, svartpeppar och citronjuicen med stavmixer eller kör i food processor.
Smaka av med salt.
Häll eller ringla dressingen över svampen på tallrikarna och strö lite plockad mejram över alltsammans.
Antal: 4-6 mingelportioner
Ugn: 225 grader, ca 15 minuter
Ingredienser:
250 g padrones (små gröna pepparfrukter)
150 g getost
2 tsk flingsalt
1 dl god olivolja
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader
Skölj pepparfrukterna och skär ett snitt från toppen och ner på varje.
Fyll snitten med getost.
Lägg de fyllda padronesen i en form klädd med bakplåtspapper.
Strö på flingsalt och ringla över olivolja.
Grädda mitt i ugnen tills de fått fin färg och osten smält, ca 15 minuter.
Antal: 4 portioner till förrätt
Ingredienser:
50 g smör
2 burkar kräftor i spad
5 dl vatten
1 fiskbuljongtärning utan smakförstärkare
3 morötter
2 dl crème fraiche
Chilipulver
Cayennepeppar
Salt
Peppar
1 kruka dill
Citron
Gör så här:
Smält smöret och häll i spadet från kräftorna.
Späd därefter med vatten under omrörning.
Tillsätt buljongtärningen.
Riv morötterna och häll i soppan.
Rör ner crème fraiche och låt det koka ihop på svag värme ca 15 minuter.
Smaka av med chilipulver, cayennepeppar, salt och peppar.
Finhacka dillen och lägg i soppan tillsammans med kräftorna strax innan servering.
Garnera med citronskal.
Antal: 12 stycken
Ugn: 250 grader, 10 minuter
Jäsning: dubbel storlek + en till
Ingredienser:
50 g jäst
5 dl vatten
50 g smör eller margarin
½ tsk salt
15-16 dl (900-950 g) vetemjöl
Gör så här:
Smält smöret, häll i vattnet och värm till 37 grader.
Slå det över den smulade jästen och tillsätt salt och mjöl.
Arbeta degen smidig och låt jäsa till dubbel storlek.
Ta upp den på bakbordet och dela i 12 bitar som plattas ut till 2 cm tjocka kakor.
Lägg dem på smord plåt och låt jäsa upp ordentligt och grädda i 250 grader, 10 minuter.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
2-3 msk smör att woka i
500 g frysta wokgrönsaker
1 msk tandoorikrydda
5 dl vispgrädde
Gör så här:
Fräs smöret i stekpannan och tillsätt wokgrönsakerna.
Krydda med tandoorikrydda.
Tillsätt grädde och låt koka ihop ca 5 minuter.
Tips!
Man kan variera kryddorna och byta ut grädden mot kokosmjölk.
Man kan även lägga i några halverade champinjoner samt toppa med 1 dl jordnötter.
Måndag:
Spenatsoppa:
Fräs 1 strimlad purjolök i 1 msk smör i en kastrull.
Strö över 2 msk vetemjöl och späd med 8 dl vatten.
Smula i 2 grönsaksbuljongtärningar och låt soppan koka upp under omrörning och koka sedan på svag värme i ytterligare 5 minuter.
Rör ner 1 paket lättstuvad bladspenat (400 g) och 2 dl smältost med skinka.
Låt kastrullen stå på spisen tills soppan blir genomvarm.
Tisdag:
Broccoligryta med korv:
Strimla ca 300 g mager falukorv, skär 250 g broccoli och tärna 2 tomater.
Fräs korven i lite smör och lägg i broccoli och tomater.
Rör samman 1½ dl grönsaksbuljong med ca 1½ msk vetemjöl och 1 msk tomatpuré.
Häll ner i pannan och rör om.
Tillsätt 1 tsk oregano, timjan, salt och peppar.
Onsdag:
Bakad potatis:
Baka 4 stora potatisar ca 50 minuter i 200 grader.
Strimla och fräs 1 purjolök i 1 msk smör.
Blanda i 300 g tärnad kassler och 1 strimlad paprika, låt alla steka ihop.
Krydda med peppar och 1 tsk smulad oregano.
Rör i 1 burk (2½ dl) matlagningsyoghurt.
Sjud försiktigt ett par minuter till en krämig röra.
Servera till potatisen.
Torsdag:
Ostgratinerad fiskfilé:
Dela 500 g torskfilé i 4 portioner.
Salta och peppra, lägg i smord form.
Strö på 1 tsk pizzakrydda och 2 dl riven ost.
Lägg 4 tomathalvor bredvid.
Gratinera i 20 minuter i 225 grader tills fisken är fast.
Koka 4 portioner pasta.
Blanda den kokta pastan med 100 g värmd (fryst) hackad spenat, 1 tsk örtsalt och 1 dl matlagningsgrädde.
Lägg upp fisken portionsvis på pastan.
Fredag:
Färsbiffar med rödbeta och pasta:
Skala och riv 1 rödbeta och 1 gul lök, blanda samman med 400 g färs.
Krydda med salt, peppar och 1 msk kapris.
Stek biffarna i lite smör.
Koka pastan.
Lördag:
Söndag:
Måndag:
Pyttipanna på finstrimlad rostbiff, blandad med wok coconut lime med nudlar och grönsaker (finns i frysdisken)
Färsk frukt.
Tisdag:
Ansjovisströmming, potatismos med kryddgrönt:
Putsa 600 g strömmingsfiléer och lägg ihop dem två och två med en ansjovisfilé och dill emellan.
Panera i grovt, saltat och pepprat rågmjöl och stek fisken gyllenbrun i smör/olja.
Semlor.
Onsdag:
Yvonnes lapskojs, ättiksgurka och rödbetor smakar bra till.
Gör ett gott potatismos, glöm inte riven muskot, och blanda med tärnad Corned beef, 1 burk, och finhacka persilja.
Kräm på torkad frukt.
Torsdag:
Ugnspannkaka med både baconstrimlor och fläsktärningar i smeten, lingon och sallad.
Fruktsallad:
Dela, kärna ur och tärna 1 galiamelon och skiva några skalade kiwifrukter och bananer.
Blanda med konserverad ananas, liten burk med spad.
Hackade nötter över är gott och nyttigt.
Fredag:
Sprödbakad torskfilé, potatis, sallad.
Hirams plättar med iskall sylt:
Koka 100 g smör, 100 g mjöl och 3 dl vatten till en tjock smet som "släpper" pannans botten.
Rör den värsta hettan ur smeten med en bra träsked och rör sedan i 6 gulor en i sänder.
Vispa 3 dl grädde hårt, vispa 6 vitor skummiga och vänd försiktigt ned äggsmeten.
Tillsätt 1 tsk vaniljsocker.
Grädda tjocka plättar i vanlig plättlagg på ena sidan och lägg samman dem i två och två med de ogräddade sidorna mot varandra på en ugnsplåt.
Hit går det att förbereda.
Sätt in plåten i 200-250 grader, efter ca 6-7 minuter är plättarna höga små suffléer.
Pudersocker över och snabbservering.
Lördag:
Ugnskokt fisk med citronsås, pressad potatis och tomatsallad.
Söndag:
Lasagne med hel spenat och svamp - istället för köttfärssås.
Finstrimlad vitkålssallad.
Päronhalvor med kolasås och valnötshack.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 |
29 | 30 | |||||||
|