Senaste inläggen

Av Maria - 11 maj 2024 07:00

Antal: 8-12 stycken

Ugn: 180 grader, 18-20 minuter


Ingredienser:

400 g Philadelphia Light
75 g strösocker
2 ägg
12 oreos
50 g mörk choklad, smält


Gör så här:

Sätt ugnen på 180 grader.
Rör ihop Philadelphia och socker.

Tillsätt ett ägg åt gången under omröring tills allt är ordentligt blandat.
Lägg ett Oreo-kex i varje muffinsform (12 små eller 8 stora muffinsformar) och häll blandningen över kexen.
Grädda i 18-20 minuter tills kakorna har stelnat.

Låt stå i kylskåp i 3 timmar.
Dekorera med smält choklad innan servering.

Av Maria - 11 maj 2024 06:00

Antal: 12 stycken


Ingredienser:

300 g mjölkchoklad
20 dumlekolor
6 dl rice krispies (90 g)


Gör så här:

Grovhacka chokladen (om du inte använder chokladknappar) och smält chokladen över ett vattenbad: Lägg chokladen i en värmetålig bunke och placera bunken över en kastrull med en liten mängd sjudande vatten på botten.

Låt chokladen smälta och rör om då och då.


Eller smält chokladen i mikron:

Lägg chokladen i en värmetålig skål och mikra i 30-sekundersintervaller på medeleffekt tills chokladen har smält.

Rör om mellan intervallerna.


Dela varje dumlekola i 4 bitar och rör ner bitarna i chokladen tillsammans med rice krispies.

Blanda noga.
Klicka ut smeten i 12 lika stora högar på ett bakplåtspapper.

Låt stelna helt i kylen.

Av Maria - 10 maj 2024 14:00

Antal: 4 portioner

Ugn: 100 grader, 15-20 minuter


Ingredienser:

700 g laxfilé (färsk)
1 dl gräslök, finhackad
4 msk svarta sesamfrön, rostade (eller vita)
1 knippe rädisa, i tunna skivor
flingsalt
 
Glaze:
1 dl ostronsås
1 dl sweet chilisås
1 tsk färsk ingefära, riven
1 klyfta vitlök, riven
1 tsk sesamolja
0,5 limefrukt, pressad saft

Grönsaker:
1 broccoli
1 blomkål (litet)
0,25 vitkål
1 klyfta vitlök, skalad
1 msk rapsolja, till stekning
2 msk japansk soja
 
Gör så här:
ätt ugnen på 100 grader.
Blanda ihop alla ingredienser till glazen.
Lägg laxen i en ugnsform och pensla med hälften av glazen.
Ställ in laxen i ugnen och låt stå tills den får en innertemperatur på 40°, det tar 15–20 minuter.
 
Ta ut och pensla med resterande glaze.
Toppa med gräslök, sesamfrön och rädisor.
Strö över lite flingsalt.
 
Bryt blomkål och broccoli i små buketter.
Skala broccolistammen och skiva i slantar.
Skär vitkålen i grova bitar.
Skiva vitlöken.
Stek grönsakerna på hög värme i 2–3 minuter.
Häll över sojan, rör runt och ta av från värmen.
Servera laxen och det gröna genast tillsammans med ångande varmt ris.
Av Maria - 10 maj 2024 14:00

Antal: 4 portioner

Ugn: 200 grader, ca 15 minuter


Ingredienser:

500 g nötfärs (eller annan valfri färs, t ex vegofärs)
200 g fryst majs
1 röd paprika
1 gul lök
4 klyftor vitlök 
1 msk torkad oregano
2 tsk paprikapulver
2 tsk malen spiskummin
3-4 msk tomatpuré
400 g krossade tomater
0,5 dl vatten
3 dl crème fraîche
150 g riven ost
olja, till stekning

Tomatsalsa:
4 tomater
1 röd chilifrukt (valfritt)
1 rödlök
1 klyfta vitlök
2 limefrukter
1 kruka färsk koriander
salt
peppar

Till servering:
nachochips
isbergssallad
 
Gör så här:
Skala och finhacka löken.
Dela, kärna ur och finhacka paprikan.
Hetta upp olja i en stor panna och stek löken tills den får färg.
Vänd i köttfärs och paprika, stek lite till.
Tillsätt riven vitlök, alla kryddor och tomatpuré.
Stek allting under omrörning i ca 4-5 minuter. 
Vänd i krossad tomat, majs och lite vatten.
Smaka av med salt och peppar.
Låt såsen småkoka under lock ca 15-20 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader.
Häll köttfärssåsen i en ugnsform.
Bred crème fraiche jämnt över hela färsen, ett sätt att få crème fraiche bredbar är att först lägga den i en liten skål och röra runt med sked, då blir den blir lite lösare i konsistensen.
Strö sedan över ost.
Tillaga i ugnen ca 15 minuter.

Tomatsalsa:
Skala och finhacka löken.
Dela, kärna ev ur (behåll kärnorna för mer hetta) och finhacka chilin.
Hacka tomater och koriander fint.
Lägg allt det hackade i en skål.
Riv i vitlök och pressa över limesaft.
Smaka av med salt och peppar.

Servering:
Servera gratängen med tomatsalsa, strimlad isbergssallad och nachochips.
Av Maria - 10 maj 2024 11:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

Potatisdressing:
120 g olivolja
1 msk havssalt
2 msk rödvinsvinäger
50 g färsk bladpersilja, hackad
20 g färsk koriander, hackad 
4 klyftor vitlök, finhackade
1 röd chilifrukt, färsk, finhackad utan kärnor
svartpeppar (från kvarn)

Potatis:
900 g kulpotatis
3 msk rapsolja
 
Gör så här:
Potatisdressing:
Blanda ihop ingredienserna till dressingen i en skål.
 
Potatis:
Skölj av de små potatisarna men behåll skalet på och lägg dem i en ugnsform.
Häll över olja och blanda.
Ställ in formen i ugnenoch låt gå i 40 minuter tills potatisen är klar.
Blanda sedan potatisen med dressingen i skålen - voilà - färdigt att servera!
Av Maria - 10 maj 2024 08:15

Antal: 6 portioner


Ingredienser:

1,2 kg högrev
1 msk smör, att steka köttet i
1 msk rapsolja, att steka köttet i
2 morötter
1 palsternacka, stor 

1 gul lök, stor
3 klyftor vitlök
4 msk tomatpuré
2 msk vetemjöl
5 dl rött vin
3 kvistar färsk timjan
4 lagerblad
4 msk kalvfond, koncentrerad
2 msk grönsaksfond, koncentrerad
4-5 dl vatten (så det täcker grytan)
500 g steklök, små
250 g champinjoner, små
200 g sidfläsk, rökt (el. bacon)
salt
peppar
persilja (till garnering)


Gör så här:

Skär köttet i bitar och bryn det i en het stekpanna med smör och olja.
Krydda köttet med salt och peppar och lägg över i en stor gryta.
Skär morötterna och palsternackan i grova bitar.

Skiva löken i 1 cm ringar och skiva vitlöken tunt.

Fräs allt i en stekpanna - inte i grytan! - och tillsätt tomatpurén och vetemjölet.

Rör så att allt blandar sig fint. 

Häll på vin, timjankvistarna och lagerbladen.

Koka upp och låt det puttra ca 5 minuter i stekpannan.


Häll sedan över allt i grytan med köttet.

Tillsätt fond och sedan vatten så att det täcker ingredienserna (det kan vara mer än 4-5 dl beroende på hur stor gryta du använder).
Låt köttet puttra i grytan tills det är mört, det tar ca 1-2 timmar.


Medan grytan puttrar kan du skala de små steklökarna och skiva champinjonerna grovt.
Tärna sidfläsket (eller strimla baconet) stek de i pannan.

När sidfläsket nästan är klart, tillsätt champinjonerna och de hela, små steklökarna.
Efter 1-2 timmar när grytan gått klart och köttet är mört tillsätt smålökar, svamp och bacon och låt puttra ytterligare 20-30 minuter.


Är grytan grytan vattnig, tillsätt lite maizenamjöl.

Är den för tjock, späd med utspädd buljong.
Servera med potatis eller ett gott lantbröd.

Av Maria - 10 maj 2024 05:30

Antal: 6 portioner

Ugn: 250 grader, ca 4 minuter


Ingredienser:

2 dl lemon curd
250 g mascarpone
2 dl crème fraîche
2 msk citronsaft
40 g mjuk saltlakrits


Gör så här:

Sätt ugnen på 250 grader.
Vispa samman lemon curd, mascarpone, crème fraîche och citronjuice till en slät mousse och häll upp i serveringsglas.

Ställ dem i kylen medan du gör flarnen.
Lägg bitar av lakritsgodis med stora mellanrum på en plåt med bakplåtspapper.

Ställ in plåten mitt i ugnen ca 4 minuter tills godiset smält ut till flarn.
Ta ut plåten och låt flarnen svalna innan du lossnar dem och dekorerar moussen.

Av Maria - 9 maj 2024 18:00

Ugn: 175 grader, ca 12 minuter


Ingredienser:

150 g smör, rumsvarmt
1,5 dl strösocker
1,5 msk vaniljsocker
1,5 msk ljus sirap
3,75 dl vetemjöl 

1,5 tsk bakpulver
Dumle


Gör så här:

Börja med att sätta ugnen på 175 grader och klä en plåt med bakplåtspapper.
Nyp ihop alla ingredienser utom dumlen till en smidig deg.
Rulla ut degen till fingertjocka längder.

 Dela dumlekolorna på mitten och tryck sedan ner dem på längden i kakdegen.

Kakdegen kommer att flyta ut ganska mycket i ugnen, så lägg dem inte för tätt på plåten.
Gräddas i mitten av ugnen i ca 12 minuter.
Låt kakorna svalna en aning innan du skär dem i snitt.

Förvaras i en burk med lock.

Går även utmärkt att frysa in.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14
15 16 17 18 19 20
21
22 23 24 25 26 27
28
29 30
<<< April 2025
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards