Senaste inläggen

Av Maria - 26 april 2024 05:15

Antal: ca 30 kakor

Ugn: 200 grader, ca 8 minuter


Ingredienser:

120 g smör eller margarin

1½ dl strösocker

1 msk vaniljsocker

2 äggvitor

2½ dl vetemjöl


Gör så här:

Rör matfett, socker och vaniljsocker vitt och poröst.

Tillsätt äggvitorna utan att vispa dem och rör ner mjölet.

Smörj och mjöla plåtar, eller klä dem med bakplåtspapper.

Bred ut smeten med stekspade till mycket tunna kakor om du vill ha släta rullade spån.

Vill du ha vridna spån breder du ut smeten i avlånga kakor.

Grädda mitt i ugnen i 200 grader tills kakorna är ljusgula, ca 8 minuter.

Lossa dem snabbt med stekspade och rulla dem eller böj dem över rånjärn.

Till vridna spån rullar man kakorna runt en kavelpinne.

Kakorna bryts om de svalnar för mycket innan de formas.

De mjuknar igen om de får stå en kort stund i varm ugn.

Pudra de färdigrullade spånen med vaniljsocker.

Av Maria - 25 april 2024 09:30

Antal: 16 stycken


Ingredienser:
16 skivor vörtbröd

200 g skivad gravad lax

Smör

4 msk grovkornig julsenap

1½ dl hackad gräslök


Gör så här:

Kantskär brödet.

Hacka laxen.

Bred smör på brödet och sedan senap.

Strö på gräslök och lägg på laxen.

Lägg ihop till dubbelmackor och skär i trekanter.

Av Maria - 25 april 2024 05:15

Antal: ca 20 bitar


Ingredienser:
13 skumtomtar

150 g vit choklad

50 g smör

2 dl socker

1 dl vispgrädde

2 msk lemon curd


Gör så här:
Klipp eller skär 10 av tomtarna i bitar.

Bryt chokladen i bitar.

Rör ihop tomtar, smör, socker och grädde i en kastrull tills allt har smält.

Rör om.

Koka i ytterligare ca 10 minuter på låg värme.

Dra kastrullen från värmen.

Rör i chokladbitarna och lemon curd.

Rör till en jämn smet.

Häll ut smeten i en form klädd med bakplåtspapper, ca 20*20 cm.

Skär eller hacka de resterande tre tomtarna i små bitar.

Strö över fudgen när den börjat stelna lite.

När den stelnat helt, skär i bitar.

Slå gärna in varje bit i cellofan.

Förvara kallt.


Den här varianten är pimpad med lemon curd för ännu mer smak.

Det kan du förstås bara hoppa över om du vill gå på den klassiska linjen.

Av Maria - 24 april 2024 09:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

vaniljstång
3 dl vispgrädde
500 g risgrynsgröt
apelsiner, till servering

 

Hallonsås:

225 g frysta hallon
½ dl honung
½ tsk kardemummakärnor, mortlade

 

Gör så här:

Dela vaniljstången och skrapa ut fröna med en liten kniv.

Vispa grädden med vaniljfröna och vänd ihop med risgrynsgröten.


Hallonsås:

Koka upp hallon, honung och kardemumma.

Låt koka ca 5 min utan lock, så att en del av vätskan kokar bort.

Skär bort skalet, inklusive det vita, på apelsinerna och skär ut hinnfria klyftor.

Varva risgrynsgrädde, hallonsås och apelsinklyftor i en skål.

Av Maria - 24 april 2024 05:15

Antal: 4-6 portioner

Ugn: 175 grader, ca 40 minuter


Ingredienser:
600 g skalad potatis

½ purjolök

Smör, att steka i

1 burk ansjovis + lite spad

1 msk dill hackad

1 dl grädde

1 dl mjölk

½ msk tomatpuré

½ msk kaviar, gärna ejderns orökta

Ströbröd


Gör så här:
Smörj 6 ugnsfasta portionsformar eller en större ugnseldfastform.

Strimla den skalade potatisen grovt.

Skölj och strimla purjon.

Stek purjon mjuk i lite smör.

Ställ åt sidan.

Vispa ihop grädde, mjölk, tomatpuré, lite ansjovisspad och kaviar.

Ansjovisen ger sälta, så extra salt brukar inte behövas.

Varva dill, potatis, smörstekt purjo och ansjovis.

Slå på gräddmjölken och strö över ströbröd.

Lägg gärna på en klick smör.

Grädda frestelsen i ugn, 175 grader, ca 40 minuter.

Av Maria - 23 april 2024 09:30

Antal: 6 portioner

Ugn: 225 grader, ca 30 minuter


Ingredienser:

ägg
1 kg risgrynsgröt
1½ dl vispgrädde
½ dl strösocker
50 g mandelspån
½ g saffran
1 tsk vaniljpulver
1/4 tsk salt
1 msk smör, till formen

 

Till servering:

Sylt

Vispgrädde

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 225°.

Vispa lätt upp äggen i en bunke och tillsätt resten av ingredienserna.

Rör om till en jämn smet.

Häll smeten i en smord ugnsform, ca 3 cm upp på kanten.

Grädda mitt i ugnen ca 30 min.

Servera ljummen med lättvispad grädde och sylt.

Av Maria - 23 april 2024 05:15

Antal: 24 stycken

Ugn: 225 grader, 15 minuter


Ingredienser:

1 rulle kyld smördeg

1 liten burk ansjovis, 30 g avrunnen vikt

1 gul lök

1 msk smör eller margarin

2 ägg

1½ dl matlagningsgrädde

6 körsbärstomater


Gör så här:

Rulla ut smördegen och skär den i fyrkanter.

Lägg degbitarna i bullformar och ställ dem i muffinsbleck.

Skala och hacka löken fint och fräs den mjuk i smör.

Hacka ansjovisen.

Fördela ansjovisen och lök i formarna.

Vispa ihop ägg och grädde och häll ovanpå.

Skär tomaterna i kvartar och lägg en bit på toppen av varje paj.

Grädda i ugn, 225 grader, 15 minuter.

Av Maria - 22 april 2024 14:30

Måndag:

Stekta halverade kroppkakor, rivna morötter, lingonssylt.


Blåbärssoppa med grovhackade finskorpor.


Tisdag:

Buljongkokad varmkorv, vitkålssallad och vita bönor i tomatsås.


Aprikoskräm.


Onsdag:

Tortellini med broccolibuketter, ost att riva över.


Kiwi, banan och sharon, skivad/tärnad i sallad.


Torsdag:

Stekt torsk, kokt potatis, rårörda lingon.


Chokladkräm.


Fredag:

Rimmad lax, dillstuvad potatis, blandad sallad.


Peach Melba:

Persikohalvor, värmda i sin lag, sås av ett paket tinade och mosade hallon, vaniljglass.


Lördag:

Viltskav med mycket lök och blandsvamp, potatis, lättkokta morötter med persilja.


Mandelmusslor med hjortronsylt och mild vaniljyoghurt.


Söndag:

Smörstekt rödspätta, citronklyftor, pressad potatis, majs och groddar.


Helens bästa äppelkaka.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14
15 16 17 18 19 20
21
22 23 24 25 26 27
28
29 30
<<< April 2025
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards