Senaste inläggen
Antal: ca 30 kakor
Ugn: 200 grader, ca 8 minuter
Ingredienser:
120 g smör eller margarin
1½ dl strösocker
1 msk vaniljsocker
2 äggvitor
2½ dl vetemjöl
Gör så här:
Rör matfett, socker och vaniljsocker vitt och poröst.
Tillsätt äggvitorna utan att vispa dem och rör ner mjölet.
Smörj och mjöla plåtar, eller klä dem med bakplåtspapper.
Bred ut smeten med stekspade till mycket tunna kakor om du vill ha släta rullade spån.
Vill du ha vridna spån breder du ut smeten i avlånga kakor.
Grädda mitt i ugnen i 200 grader tills kakorna är ljusgula, ca 8 minuter.
Lossa dem snabbt med stekspade och rulla dem eller böj dem över rånjärn.
Till vridna spån rullar man kakorna runt en kavelpinne.
Kakorna bryts om de svalnar för mycket innan de formas.
De mjuknar igen om de får stå en kort stund i varm ugn.
Pudra de färdigrullade spånen med vaniljsocker.
Antal: 16 stycken
Ingredienser:
16 skivor vörtbröd
200 g skivad gravad lax
Smör
4 msk grovkornig julsenap
1½ dl hackad gräslök
Gör så här:
Kantskär brödet.
Hacka laxen.
Bred smör på brödet och sedan senap.
Strö på gräslök och lägg på laxen.
Lägg ihop till dubbelmackor och skär i trekanter.
Antal: ca 20 bitar
Ingredienser:
13 skumtomtar
150 g vit choklad
50 g smör
2 dl socker
1 dl vispgrädde
2 msk lemon curd
Gör så här:
Klipp eller skär 10 av tomtarna i bitar.
Bryt chokladen i bitar.
Rör ihop tomtar, smör, socker och grädde i en kastrull tills allt har smält.
Rör om.
Koka i ytterligare ca 10 minuter på låg värme.
Dra kastrullen från värmen.
Rör i chokladbitarna och lemon curd.
Rör till en jämn smet.
Häll ut smeten i en form klädd med bakplåtspapper, ca 20*20 cm.
Skär eller hacka de resterande tre tomtarna i små bitar.
Strö över fudgen när den börjat stelna lite.
När den stelnat helt, skär i bitar.
Slå gärna in varje bit i cellofan.
Förvara kallt.
Den här varianten är pimpad med lemon curd för ännu mer smak.
Det kan du förstås bara hoppa över om du vill gå på den klassiska linjen.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 vaniljstång
3 dl vispgrädde
500 g risgrynsgröt
2 apelsiner, till servering
225 g frysta hallon
½ dl honung
½ tsk kardemummakärnor, mortlade
Gör så här:
Dela vaniljstången och skrapa ut fröna med en liten kniv.
Vispa grädden med vaniljfröna och vänd ihop med risgrynsgröten.
Hallonsås:
Koka upp hallon, honung och kardemumma.
Låt koka ca 5 min utan lock, så att en del av vätskan kokar bort.
Skär bort skalet, inklusive det vita, på apelsinerna och skär ut hinnfria klyftor.
Varva risgrynsgrädde, hallonsås och apelsinklyftor i en skål.
Antal: 4-6 portioner
Ugn: 175 grader, ca 40 minuter
Ingredienser:
600 g skalad potatis
½ purjolök
Smör, att steka i
1 burk ansjovis + lite spad
1 msk dill hackad
1 dl grädde
1 dl mjölk
½ msk tomatpuré
½ msk kaviar, gärna ejderns orökta
Ströbröd
Gör så här:
Smörj 6 ugnsfasta portionsformar eller en större ugnseldfastform.
Strimla den skalade potatisen grovt.
Skölj och strimla purjon.
Stek purjon mjuk i lite smör.
Ställ åt sidan.
Vispa ihop grädde, mjölk, tomatpuré, lite ansjovisspad och kaviar.
Ansjovisen ger sälta, så extra salt brukar inte behövas.
Varva dill, potatis, smörstekt purjo och ansjovis.
Slå på gräddmjölken och strö över ströbröd.
Lägg gärna på en klick smör.
Grädda frestelsen i ugn, 175 grader, ca 40 minuter.
Antal: 6 portioner
Ugn: 225 grader, ca 30 minuter
Ingredienser:
3 ägg
1 kg risgrynsgröt
1½ dl vispgrädde
½ dl strösocker
50 g mandelspån
½ g saffran
1 tsk vaniljpulver
1/4 tsk salt
1 msk smör, till formen
Sylt
Vispgrädde
Gör så här:
Sätt ugnen på 225°.
Vispa lätt upp äggen i en bunke och tillsätt resten av ingredienserna.
Rör om till en jämn smet.
Häll smeten i en smord ugnsform, ca 3 cm upp på kanten.
Grädda mitt i ugnen ca 30 min.
Servera ljummen med lättvispad grädde och sylt.
Antal: 24 stycken
Ugn: 225 grader, 15 minuter
Ingredienser:
1 rulle kyld smördeg
1 liten burk ansjovis, 30 g avrunnen vikt
1 gul lök
1 msk smör eller margarin
2 ägg
1½ dl matlagningsgrädde
6 körsbärstomater
Gör så här:
Rulla ut smördegen och skär den i fyrkanter.
Lägg degbitarna i bullformar och ställ dem i muffinsbleck.
Skala och hacka löken fint och fräs den mjuk i smör.
Hacka ansjovisen.
Fördela ansjovisen och lök i formarna.
Vispa ihop ägg och grädde och häll ovanpå.
Skär tomaterna i kvartar och lägg en bit på toppen av varje paj.
Grädda i ugn, 225 grader, 15 minuter.
Måndag:
Stekta halverade kroppkakor, rivna morötter, lingonssylt.
Blåbärssoppa med grovhackade finskorpor.
Tisdag:
Buljongkokad varmkorv, vitkålssallad och vita bönor i tomatsås.
Aprikoskräm.
Onsdag:
Tortellini med broccolibuketter, ost att riva över.
Kiwi, banan och sharon, skivad/tärnad i sallad.
Torsdag:
Stekt torsk, kokt potatis, rårörda lingon.
Fredag:
Rimmad lax, dillstuvad potatis, blandad sallad.
Peach Melba:
Persikohalvor, värmda i sin lag, sås av ett paket tinade och mosade hallon, vaniljglass.
Lördag:
Viltskav med mycket lök och blandsvamp, potatis, lättkokta morötter med persilja.
Mandelmusslor med hjortronsylt och mild vaniljyoghurt.
Söndag:
Smörstekt rödspätta, citronklyftor, pressad potatis, majs och groddar.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 |
29 | 30 | |||||||
|