Senaste inläggen

Av Maria - 13 april 2024 05:45

Ingredienser:

400 g mörk choklad, 72% eller 85%

2 dl grädde

Ev ½ dl sprit eller likör

2 dl hasselnötter, gärna rostade

2 dl blandade nötter, tex mandel, valnötter eller cashew, gärna rostade

1 dl pumpafrön

1 dl pistaschnötter

1 dl paranötter

1 dl gojibär

Kokosflingor


Gör så här:
Klä en brödform med smörpapper.

Koka upp vatten i en kastrull på spisen.

Ställ en rostfri bunke över kastrullen.

Bryt ner chokladen i bunken och rör om tills den smält.

Rör sedan ner grädde och alla ingredienser utom kokosflingorna.

Vänd ihop och ös sedan upp i en smörpappersklädd form.

Strö gärna över kokos så att det blir ett strössel på kakan.

Ställ kallt ett par timmar.

Servera i små bitar som godis till kaffet.

Av Maria - 12 april 2024 19:00

Antal: 8 portioner


Ingredienser:

300 g sötmandel
1 msk olivolja
½ tsk salt

 

Smaksättning 1:

1 krm chiliflakes

 

Smaksättning 2:

1 tsk malen kanel
1 msk honung

 

Smaksättning 3:

citron, finrivet skal
1 msk hackad rosmarin

 

Gör så här:
Hetta upp oljan och stek mandlarna hastigt.

Salta och blanda ev ner någon av dom 3 smaksättningarna.

Av Maria - 12 april 2024 05:45

Antal: 30 stycken


Ingredienser:

3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
25 g smör
2 tsk pepparkakskrydda

 

Gör så här:

Häll grädde, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull.

Koka upp och koka kraftigt utan lock tills smeten har en temperatur på 120–125°, eller håller för kulprov.

Det tar 30-60 min beroende på kastrullens storlek.

Rör i smöret och pepparkakskryddorna.

Klä en form, ca 20x30 cm, med bakplåtspapper och häll i smeten.

Låt stelna i kyl.

Skär eller klipp kolan i lagom stora bitar och slå in dem i smörpapper.


Tips!

Ingen jul utan seg, underbar kola!

Den här är smaksatt med pepparkakskryddor men du kan byta ut dem mot 2 msk kakao för chokladkola eller 2 msk lakritspulver för lakritskola.

Men kakao eller lakritspulver tillsätts då direkt med övriga ingredienser.

Av Maria - 11 april 2024 19:00

Antal: 8 bufféportioner


Ingredienser:

500 g brysselkål

2 dl quinoa

1 tärning grönsaksbuljong

2 apelsiner

½ dl vinägrett


Gör så här:
Koka brysselkålen i saltat vatten, 7-8 minuter, om den är färsk.

Tina om fryst.

Koka quinoan enligt anvisningar på paketet, men lägg i en buljongtärning i vattnet.

Filea apelsinerna.

Blanda brysselkål, quionoa och apelsinfiléer.

Droppa över vinägretten.

Av Maria - 11 april 2024 05:45

Antal: 4 portioner

Ugn: 220 grader, ca 10 minuter


Ingredienser:

bakpotatis

4 ägg

3 msk majonnäs

1 dl filmjölk

½ rödlök

10 g gräslök

Salt

Peppar

Smör till servering

70 g salladsmix

150 g rostad lök


Gör så här:

Sätt ugnen på 220 grader.

Picka potatisen med en gaffel och sätt in den i mikrovågsugnen, full effekt i 20 min.

Känn med en kniv så att potatisen är mjuk.
Lägg äggen i kallt vatten och sätt på spisen, vid första bubblan sätt klockan på 4 min.

Kallspola, skala och hacka äggen.
Blanda majonnäs och filmjölk, finhacka rödlöken och gräslöken.

Blanda ner löken och äggen i majonnäsen, smaksätt med salt och peppar.
Sätt in potatisen i ugnen i 10 min så att skalet blir krispigt.
Skär upp potatisen, lägg i en klick smör, en rejäl hand sallad och en stor klick äggmajonnäs.

Avsluta med att strö över rostad lök.

Av Maria - 10 april 2024 19:00

Antal: 8 bufféportioner


Ingredienser:
150 g kokt kall potatis

150 g kallrökt lax i bit

2 hårdkokta ägg

1 dl crème fraiche

½ dl inlagd gurka, hackad

3 msk gräslök, hackad

50 g forellrom

Salt

Nymald vitpeppar


Till garnering:
Rödlök, hackad

Gräslök


Gör så här:
Skala potatisen.

Skär potatis och lax i små tärningar.

Skala och hacka äggen.

Blanda ihop crème fraiche, gurka, gräslök och rom.

Vänd försiktigt ner potatis, lax och ägg.

Smaka av med salt och peppar.

Garnera med hackad rödlök och gräslök vid servering.


Gubbröra innehåller vanligtvis ansjovis, men blir verkligen god med rökt lax.

Röran fungerar lika bra på julbordet, som nattamat eller som aptitretare på knäckebröd.

Av Maria - 10 april 2024 05:30

Antal: 10 stycken


Ingredienser:

150 g mörk choklad

25 g smör

2 msk grädde

1 msk kakao

50 g skalade hasselnötter

25 g pumpafrön


Gör så här:
Smält chokladen i ett vattenbad.

Tillsätt smör, kakao och grädde.

Blanda ner hasselnötter och pumpafrön.

Spara några till dekoration.

Fördela smeten i formar och dekorera med nötter och frön.

Ställ kallt till servering.

Av Maria - 9 april 2024 17:45

Antal: 1 flaska


Ingredienser:
1 flaska vitt vin

3 msk råsocker

1 msk honung

1 bit ingefära

1 lime

1 bit pomerans

5 gröna kardemummakapslar

2 kanelstänger

6 cl vit rom


Gör så här:

Häll vinet i en kastrull, rör ner sockret och honungen i kastrullen.

Skala och skiva ingefäran och lägg i skivorna.

Tvätta och skala av det gröna skalet på limen, lägg det i vinet och pressa i limesaften.

Lägg i pomerans, kardemumma och kanelstängerna.

Värm upp glöggen.

Häll i rommen och servera.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14
15 16 17 18 19 20
21
22 23 24 25 26 27
28
29 30
<<< April 2025
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards