Senaste inläggen
Ingredienser:
200 g solroskärnor [3,25 dl]
25 g ramslök, hackad [1,25 dl]
16 g persilja, krusbladig och hackad [0,8 dl]
16 g spenat, hackad [0,8 dl]
25-30 g parmesanost (eller näringsjäst) [8 msk]
salt (efter smak)
250 g olivolja [2,7 dl]
citronsaft, färskpressad efter smak
Gör så här:
Mixa solroskärnorna tills dem är jämnt grovhackade, lägg åt sidan i en skål.
Väg upp din olja men spara 50 g vid sidan för att kunna tillsätta vid behov.
Mixa ihop resterande ingredienser, utom solroskärnorna och den extra oljan, tills örterna är finfördelade.
Häll i kärnorna och mixa tills peston har önskad konsistens, tillsätt den sista oljan om du vill ha den lösare.
Vänta med att tillsätta den färskpressade citronsaften tills användning eller servering, friskheten och smaken är som bäst precis då den pressas.
Antal: 6-8 portioner
Ingredienser:
4-5 matjessillfiléer
Sås:
2 msk osötad senap
2 msk söt och stark senap
½ msk dijonsenap
1½ msk råsocker
1 krm salt
½ krm svartpeppar
1½ dl rapsolja
2 msk vitbalsamvinäger
2 msk whisky
Gör så här:
Skär sillen i 2 cm breda bitar och lägg dem i en bunke.
Blanda all senap med råsocker, salt och peppar i en matberedare monterad med kniv.
Tillsätt oljan genom matarröret medan maskinen blandar, först droppvis, sedan i en tunn stråle.
Blanda i vinäger.
Smaka av med whisky.
Häll såsen över sillen och blanda försiktigt.
Täck bunken med plastfilm och låt stå svalt över natten.
Lägg sillen i en burk.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 gul lök, skalad
ca 1 msk smör (att steka i)
6 dl vatten
1 buljongtärning (valfri)
1 dl vitt vin
100 g ramslök
2 dl crème fraiche
ev 1 msk majsstärkelse
salt
peppar
1 msk gräslök (för garnering)
Gör så här:
Fräs löken i en gryta tillsammans med smöret ca 5 minuter tills den blir lite glansig.
Tillsätt vatten, buljongen och vinet i grytan och låt koka 10-15 minuter.
Tillsätt ramslöken och låt koka ca 5 minuter.
Mixa allt med en stavmixer tills allt blir en slät soppa.
Tillsätt crème fraiche och rör om tills den är fri från klumpar.
Värm ytterligare 2-3 minuter.
Tycker du att soppan är för lös kan du tillsätta majsstärkelse och låta det tjockna.
Smaka av och tillsätt salt och peppar efter smak.
Servera med en klick crème fraiche och lite gräslök.
Ingredienser:
300 g mörk choklad av god kvalitet
2 dl vispgrädde
20 g smör
20 g kakao
Gör så här:
Smält chokladen i ett vattenbad.
Häll i grädde och blanda tills chokladen är blank.
Blanda i smöret och när chokladen är blank, kyl i kylskåp eller frys.
Forma sedan små bollar (på ca 20 gram) med händerna och rulla sedan i kakaopulver.
Ingredienser:
3 dl olivolja
20 blad ramslök
4 krm salt
Gör så här:
Mixa alla ingredienser slätt i en mixer.
Mixa gärna 2-3 minuter så ramslöken släpper färg i oljan.
Om du vill kan du sila oljan genom ett kaffefilter över natten.
Klart att avnjutas!
Antal: 30 stycken
Ingredienser:
150 g parmesanost, finriven
300 g färskost
1 dl sötmandel eller valnötter
2 dl finhackade torkade tranbär, blåbär eller aprikos
Gör så här:
Rosta nötterna i en torr panna, låt svalna och hacka fint.
Blanda parmesanost och färskost.
Forma bollar och rulla i valfri smaksättning.
Ingredienser:
8 klyftor vitlök
2 äggulor
3 dl olja (50% olivolja och 50% solrosolja)
2 msk citronsaft
salt
vitpeppar
10 blad ramslök
1 chilifrukt
Gör så här:
Krossa vitlöken i en mortel.
Blanda ner äggulor och tillsätt sakta oljan.
Smaka av med citronsaft, salt och vitpeppar.
Låt såsen dra några timmar i svalen.
Strimla ramslök samt chili och vänd ner det i aiolin.
Låt gärna såsen dra lite till innan servering.
Antal: 8 bufféportioner
Ugn: 175 grader, ca 1 timme och 15 minuter
Ingredienser:
1½ dl rundkornigt ris
1 dl vatten
1 msk smör
5 dl vispgrädde
500 g morötter, fint rivna
½ dl mandelmjöl
2 tsk malen ingefära
½ tsk malen kardemumma
½ tsk malen kanel
2 krm riven muskotnöt
1 tsk salt
1 msk ljus sirap
2 ägg, uppvispade
2 msk ströbröd
2 msk smör
Gör så här:
Koka ris, vatten och smör på låg värme tills nästan allt vatten kokat bort.
Tillsätt grädde och koka upp under omrörning.
Sänk värmen och låt småkoka under lock ca 15 min.
Låt svalna.
Blanda gröten med morötter, mandelmjöl, kryddor, salt, sirap och ägg.
Häll i en smord ugnssäker form.
Strö över ströbröd och klicka på smör.
Grädda mitt i ugnen ca 1 tim och 15 min.
Servering:
Servera morotslådan till de kryddiga köttbullarna eller revbensspjällen.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 |
29 | 30 | |||||||
|