Alla inlägg under januari 2011

Av Maria - 16 januari 2011 10:45

Ingredienser:
¾ dl majonnäs
3 dl gräddfil
1 knippe gräslök
100 g ishavsrom
1 krm salt
 
Gör så här:

Blanda majonnäs och gräddfil.
Hacka gräslöken och rör ner den i såsen tillsammans med rommen.
Smaka av med salt.

ANNONS
Av Maria - 16 januari 2011 10:30

Ingredienser:

4 st morötter, stora
½ l vatten
1 st hönsbuljong
½ tsk sambal oelek
2 dl vispgrädde
2 dl yoghurt
1-2 msk honung
8 st green shell musslor
1 pkt parmesanost
1 st citron, saft

 

Gör så här: 


Soppa:

Stek morötterna i smör eller olja för att få fram smaken, koka upp vatten och buljong och ha morötter och sambal oeleken.

Koka tills morötterna är riktigt mjuka.
Mixa med stavmixer och lägg i 2 dl grädde.
Smaka av med salt och peppar och eventuellt lite mer sambal oelek om du vill ha mer sting på soppan!
Blanda yoghurt med honung, häll soppan i vackra glas och klicka på yoghurten och dekorera med någon färsk ört.


Parmesanostgratinerade Green shells till soppan:

Lägg musslorna på en plåt salta peppra och pressa på citron.

Riv sedan rikligt med parmesanost på och in mitt i ugnen på 220 grader några minuter, bara tills dom fått färg.

ANNONS
Av Maria - 16 januari 2011 06:45

Antal: 2 bröd

Jäsning: 1 timme + 1 timme

Ugn: 200 grader, 35-40 minuter


Ingredienser:

25 g jäst

5 dl vatten

½ dl olivolja

2 tsk salt

5 dl dinkelsikt (ca 300 g)

6½ dl rågsikt (ca 360 g)

100 g grovhackade valnötter


Gör så här:

Rör ut jästen med ljummet vatten (37 grader) i en bunke eller köksmaskin.

Tillsätt olja, salt, dinkelsikt och rågsikt.

Arbeta degen tills den är smidig, 7-10 minuter för hand eller ca 5 minuter med maskin.

Tillsätt valnötterna mot slutet.

Jäs under bakduk ca 1 timme.


Knåda degen lätt på mjölat bakbord.

Dela den i 2 delar och forma limpor.

Lägg dem i två smorda brödformar.

Jäs utan bakduk ca 1 timme.


Pudra gärna lite mjöl över bröden.

Grädda i nedre delen av ugnen 35-40 minuter.

Låt bröden svalna på galler under bakduk.

Av Maria - 16 januari 2011 06:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

2 paprikor, ta den färg du gillar bäst

1 äpple

1/3 gurka

10 körsbärstomater

100 g mild ost, t.ex herrgård eller grevé


Gör så här:

Kärna ur och strimla paprikorna.

Tärna äpplet och gurkan.

Halvera körsbärstomaterna och skär osten i kuber.

Blanda allt i skål.

Av Maria - 16 januari 2011 05:45

Antal: 12 stycken pannkakor


Ingredienser:

1 liten sötpotatis (200 g)

2/3 mugg havremjölk (2 dl)

1 mugg rårismjöl

2 msk honung

1 tsk mald kanel

Kokosolja till stekpannan


Gör så här:

Skala potatisen och tärna den fint.

Ånga sötpotistärningarna i ca 10 minuter tills de är riktigt mjuka.

Vänd ner sötpotatisen i mixern tillsammans med havremjölk, rismjöl, honung och kanel och mixa tills smeten är helt slät.

Hetta upp stekpanna och smörj med kokosolja.

Häll i 2 mks pannkakssmet.

Bred ut smeten med sked och grädda i 2-3 minuter tills ytan börjar stelna, var inte otålig när du ska vända pannkakorna är de inte tillräckligt gräddade på ena sidan går de lätt sönder.

Vänd och grädda den andra sidan.

Upprepa tills smeten är slut.

Av Maria - 15 januari 2011 10:45

Antal: 6-7 små portioner
 
Ingredienser:
100 g mörk blockchoklad
2 äggulor
3 dl vispgrädde
 
Gör så här:

Bryt sönder chokladen i bitar. Lägg dem i en sopptallrik med bred kant och ställ tallriken över en liten kastrull med kokande vatten. Efter några minuter har chokladen smält.
Vispa grädden, men vispa den inte för hårt (då blir moussen grynig). Lyft bort chokladtallriken från värmen, rör ner äggulorna i den smälta chokladen.
Vänd ner chokladsmeten i bunken med den vispade grädden. Fördela moussen i portionskoppar, ställ dem på en liten bricka och låt moussen stelna i kylskåpet.
Som variation kan man frysa in moussen - så blir den som en chokladglass istället.

Av Maria - 15 januari 2011 10:30

Ingredienser:

7 tomater
3 schalottenlökar, finhackade
3 klyftor vitlök, finhackade
1 röd chili, finhackad
½ dl färska kryddor (t.ex. timjan och basilika)
4 msk olivolja
5 msk tomatpuré
1 dl grädde
1 dl vitt vin
4 dl buljong, gärna hemgjord
1 msk soja
3 krm salt
2 krm malen vitpeppar
1 tsk socker
½ tsk paprikapulver
1 msk provence kryddblandning

 

Gör så här:


Skär ett kryss i tomaternas undersida, lägg dem i kokande vatten tills skalet börjar krylla sig.

Ta upp dem, skal och grovhacka.
Kärna ur chilin och finhacka den tillsammans med löken och vitlöken.

Bryt sönder de färska örterna och fräs alltsammans i olivoljan.
Blanda i tomaterna, tomatpuré, grädde, vin, buljong och soja.

Krydda med salt, peppar, socker, paprikapulver och kryddblandningen.
Mixa soppan slät med stavmixer och servera med en klick crème fraiche.

Av Maria - 15 januari 2011 10:15

Ingredienser:

Grönkål, svartkål eller liknande
Olivolja
Salt


Gör så här:

Sätt ugnen på 180 grader.
Skär bort stammarna på bladen och skär därefter bladen i mindre bitar.

Ringla över lite olivolja och blanda runt med händerna.

Strö över salt.
Rosta i ugnen tills de är krispiga, 10-15 minuter.
Servera direkt eller förvara i lufttät burk i rumstemperatur tills de ska användas.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
<<<
Januari 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Foodish med Blogkeen
Följ Foodish med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se