Direktlänk till inlägg 27 juli 2011

Majonnäs

Av Maria - 27 juli 2011 14:45

Mängd: ca 3,5 dl


Ingredienser:

2 äggulor

Omkring 1 tsk dijonsenap

2 msk vitvinsvinäger eller pressad citron

3 dl olja

Salt

Nymald svartpeppar


Gör så här:

Knäck äggen i en skål och rör ner hälften av vinägern eller pressad citron samt senapen.

Tillsätt nu oljan droppe för droppe under konstant omrörning.

Sedan hälften av oljan har droppats ner oc blandats väl, kan resten hällas i lite fortare under fortsatt omrörning, tills all olja är helt och hållet nerblandad och majonnäsen är tjock och glänsande.

Vispa in återstoden av vinägern eller pressad citron och kryddorna, samt smaka av.

Tillsätt mer senap om så önskas.


Med matberedare:

Placera äggulorna, senapen, kryddorna och hälften av vinägern eller pressad citron i matberedaren och blanda lätt på låg hastighet till homogen konsistens.

Ha nu blandaren igång och häll i oljan med en mycket tunn stråle tills allt blandats till jämn sås.

Tillsätt återstoden av vinägnern eller pressad ctron och rör om.


Anmärkning:

När man gör majonnäs i en matberedare kan man använda ett helt ägg istället för två äggulor, och då få en lite lättare majonnäs.


 

Extra info:

Nyckeln till framgång när man gör majonnäs är att alla ingredienser ska ha rumstemperatur och att man tillsätter oljan mycket försiktigt, åtminstone i början, och rör om hela tiden.

Antingen man använder enbart olivolja, hälften olivolja och hälften mild olja som solrosolja, eller enbart milda oljor är det en fråga om personlig smak.

Använd en del nötolja för att ge karaktär åt majonnäsen.

Valet av vinäger eller pressad citron är även det en fråga om rent induviduell smak och vad majonnäsen ska användas till.

Hemgjord majonnäs kan förvaras i sluten burk i kylskåpet upp till 3 dagar.

Blir majonnäsen tjock under förvaring, rör man ut den med lite vatten.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Måndag 13 maj 16:45

Måndag: Rårakor med bacon: Skala och grovriv 4-6 potatisar. Blanda det rivna med salt och peppar. Stek ca 300 g skivat bacon knaprigt och låt det rinna av på hushållspapper. Håll det varmt. Stek den rivna potatisen lite åt gången i lite s...

Av Maria - Måndag 13 maj 14:30

Måndag: Stekta halverade kroppkakor, rivna morötter, lingonssylt.   Blåbärssoppa med grovhackade finskorpor.   Tisdag: Buljongkokad varmkorv, vitkålssallad och vita bönor i tomatsås.   Aprikoskräm.   Onsdag: Tortellini med brocc...

Av Maria - Måndag 13 maj 10:15

Måndag: Korv under osttäcke: Blanda 1 burk krossade tomater med 1 tsk salt, 2 krm svartpeppar och 1 tsk timjan i en ugnssäker form. Skär 4 frukostkorvar i halvor på längden. Lägg dem i formen med skinnsidan ner. Blanda 2 dl riven ost, 2 tsk s...

Av Maria - Måndag 13 maj 07:00

Måndag: Röd linssoppa: Skölj och lägg 2 dl röda linser i en gryta tillsammans med 8 dl grönsaksbuljong, 1 hackad morot, ½ burk krossade tomater, 1 hackad liten gul lök, 1 hackad liten gul paprika och 2 skivade vitlöksklyftor. Smaksätt med lagerbl...

Av Maria - Söndag 12 maj 17:00

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 500 g frysta blomkålsbuketter2 msk margarin3 msk vetemjöl3 dl mjölk3 msk persilja, hackad 400 g stekfläsksaltpeppar Tillbehör:potatis, kokt   Gör så här: Ge blomkålen ett hastigt uppkok i lättsaltat vatten...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Juli 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards