Direktlänk till inlägg 9 maj 2013
Antal: 2 limpor
Jäsning: dubbel storlek + ca 30 minuter
Ugn: 175-200 grader, ca 30 minuter
Ingredienser:
50 g jäst
5 dl vatten
2 msk olja
2 tsk salt
1 tsk fint krossad kummin
8-9 dl rågmjöl (400-450 g)
4 dl vetemjöl (240 g)
Gör så här:
Smula jästen i degbunke och slå på fingervarmt vatten.
Blanda ner salt, kummin och olja och arbeta in mjölet, lite åt gången.
Degen skall vara ganska fast.
Täck över och låt jäsa till dubbel storlek.
Ta upp degen på bakbordet, arbeta ihop den, dela och forma till 2 limpor.
Sätt på plåt och låt jäsa ca 30 minuter.
Skåra limporna med vass kniv, pensla med ljumt vatten och sikta rågmjöl över.
Grädda brödet.
Ugnstemperatur 175-200 grader.
Gräddningstid ca 30 minuter.
Antal: 4 portioner Ingredienser: 2 förp Kycklingspett, tex Ingefära & chili (à 480 g)1 gurka1 röd chilifrukt, utan kärnor1 kruka färsk koriander, spara lite till servering4 msk japansk soja1 tsk färsk ingefära, riven2 msk risvinäger2 tsk sesa...
Ingredienser: 4 dl majonnäs1 msk ketchup1 msk chilisåscitron, litesalt vitpeppar0,5 msk cognac (eller madeira) Gör så här: Blanda majonäs med tomatketchup eller chilisås.Smaka av med citron, salt, vitpeppar och eventuellt lite konjak ell...
Antal: 4 portioner Ingredienser: 500 g lövbiff1 msk japansk soja1 msk torr sherry (eller torrt vitt vin)1,5-2 dl majsstärkelse3 dl neutral matolja, till fritering 2 krukor thaibasilika2-4 röda chilifrukter, i tunna skivor1 röd paprika, tunt s...
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 schalottenlök1 klyfta vitlök2,5 dl svenska kvarngryn (eller andra goda gryn men då kan koktiden bli annan)1 dl torrt vitt vin5 dl kycklingbuljong (eller annan valfri buljong) 50 g Västerbottensost200 g sv...
Antal: 4 portioner Ingredienser: 500 g falukorv1 gul löksmör, till stekning (eller margarin)3 msk tomatpuré2 tsk dijonsenap 2 dl gräddesaltpepparpersilja, hackad Gör så här: Dra av skinnet på falukorven och skär den 1/2 cm tjocka b...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | |||
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | |||
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | |||
27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||||
|