Direktlänk till inlägg 20 maj 2015
Mängd: 1 burk
Ingredienser:
200 g havtorn
2 msk vatten
1-2 morötter (200 g)
1 citron, saften
200 g strösocker
Gör så här:
Koka upp havtornen och vatten och sjud tills bären sjunkit ihop.
Passera bärmassan genom en finmaskig sil så att kärnorna avlägsnas.
Skala och riv moroten på rivjärnets grova sida.
Lägg i havtorn, morotsrivet, citronsaft och socker i en tjockbottnad gryta.
Koka upp och skumma väl.
Låt sylten sjuda tills den når 105 grader eller håller för ett syltprov på ett kylt fat: dra ett streck med en sked genom en klick avsvalnad sylt.
Om strecket inte flyter igen är sylten färdig.
Häll upp sylten på en steriliserad burk (diska noga och doppa burk och lock i kokande vatten).
Skruva på locket och låt burken svalna upp och ned.
Morötter blir extra goda med en syrlig brytning, därför är den här kombinationen med havtorn riktigt lyckad och smakar fint till eftermiddagsfikat med skorpor och smör - eller med färskost och chévre.
Citron höjer smaken och underlättar för pektinet att reagera så att sylten tjocknar.
Antal: 4-6 portioner Ugn: 175 grader, 10-12 minuter + ca 20 minuter Ingredienser: Pajdeg: 3 dl vetemjöl125 g smör, kallt1 msk vatten, kallt Fyllning:2-3 kycklingfiléer1 purjolök1 röd paprika2 klyftor vitlök1 förp bacon (ā 140 g)150 g feta...
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 gul lök2 klyftor vitlökolja, att steka i1 röd chilifrukt5 cm färsk ingefära 750 g morot500 ml kokosmjölk2 grönsaksbuljongtärningarvatten0,5 limefrukt, saften2 msk crunchy jordnötssmörsalt, efter smakpeppar, ...
Måndag: Vänd nykokt färsk pasta med olivolja, riven parmesan, soltorkade tomater i olja, rucola och svartpeppar. Toppa med knyten av parmaskinka. Bre blåbärssylt och god vaniljkräm mellan havreflarn. Tisdag: Vegetariska vårrullar. ...
Måndag: Rårakor med bacon: Skala och grovriv 4-6 potatisar. Blanda det rivna med salt och peppar. Stek ca 300 g skivat bacon knaprigt och låt det rinna av på hushållspapper. Håll det varmt. Stek den rivna potatisen lite åt gången i lite s...
Måndag: Stekta halverade kroppkakor, rivna morötter, lingonssylt. Blåbärssoppa med grovhackade finskorpor. Tisdag: Buljongkokad varmkorv, vitkålssallad och vita bönor i tomatsås. Aprikoskräm. Onsdag: Tortellini med brocc...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||
|