Alla inlägg under januari 2013

Av Maria - 27 januari 2013 08:45




Antal: 4 portioner


Ingredienser:
400-500 g pasta

400 g gröna ärtor

1-2 krukor mynta (ju mer desto bättre)
3 små vårlökar

1 citron, saft + zest

½ dl solrosfrön

½ dl olja

Örtsalt eller vanligt salt


Gör så här:
Koka upp två kastruller med vatten - en liten till ärtorna och en stor med en massa salt till pastan.

Låt ärtorna koka 1-2 minuter och häll sen av i ett durkslag.

De ska inte vara för varma för då kan myntan tappa smak.

Skölj av i kallat vatten om det behövs.

Släng i pastan här någonstans.

Hacka upp vårlök grovt och plocka bladen på myntan.

Mixa ärtor, mynta, vårlök, citronzest, citronsaft, solrosfrö och olja med en stavmixer.

Smaka av med örtsalt.

Häll av pastan när den fortfarande är "al dente".

Blanda med ärtpesto.




Av Maria - 26 januari 2013 17:15

Antal: 6-8 portioner


Ingredienser:
1 vitlöksklyfta
1 äggula
1 tsk senap
1 tsk vitvinsvinäger
1-2 dl olja
Salt
1 lime
1 kruka mynta


Gör så här:

Tänk på att oljan måste vara rumsvarm innan du börjar.
Lägg äggulan i en mixerskål.

Tillsätt senap och vitvinsvinäger.

Skala vitlöksklyftan och lägg i den.
Mixa och häll i oljan, ca 1 msk i taget eller droppa i under tiden du mixar.

Det ska bli en fast blank smet hela tiden.
Smaka!

Ta mer olja om du vill ha lenare smak och mindre om du vill ha starkare smak.

Vill du ha tunnare konsistens kan du tillsätta lite vatten.
Riv limeskalet grovt.

Pressa ur saften.

Tillsätt limeskalet och saften, samt myntabladen.

Mixa till en slät smet.
Smaka av med lite salt.

Dekorera med myntablad.

Av Maria - 26 januari 2013 14:30

Antal: ca 50 stycken

Ugn: 175 grader, 12 minuter + 10 minuter


Ingredienser:

4 dl vetemjöl
2 dl Ljust Muscovadorörsocker
1 tsk Vaniljsocker
2 msk Cointreau eller Grand Marnier
Rivet skal från 1 obesprutad apelsin
2 msk smör eller margarin
2 ägg
200 g skalad mandel

 

Gör så här:

Lägg de torra ingredienserna i en skål.

Blanda i likör, apelsinskal, matfett och ägg och rör samman till en deg.

Arbeta in mandeln.

Lägg degen i en plastpåse och låt vila i kylskåp i minst 30 minuter.

Dela degen i två delar som formas till rullar, cirka 3 centimeter i diameter, på mjölat bakbord.

Lägg rullarna på plåt med bakplåtspapper.

Grädda mitt i ugnen i 175 °C i cirka 12 minuter.


Skär i 1 1/2 centimeter breda bitar.

Lägg tillbaka bitarna på plåten och täck med ett bakplåtspapper.

Grädda i ytterligare 10 minuter.

Låt svalna på galler.

Förvaras torrt.

Av Maria - 26 januari 2013 12:30

Ingredienser:

1 banan

1 dl osötade blåbär eller hallon

1 dl långfil eller annan osötad fet yoghurt


Gör så här:

Mixa alla ingredienser till önskad konsistens.

Häll smeten i en skål eller glassform i minst 3 timmar.

Vill du få en sötare smak tillsätt lite honung.

Av Maria - 26 januari 2013 10:30

Antal: 5-6 portioner

Ugn: 175 grader, 45 minuter + 200 grader, 20 minuter


Ingredienser:
1 kg kycklinglårfilé
2 dl crème fraiche
3 dl vispgrädde
1½ dl (ca 156 g) mild ajvar relish
1 tsk honung
1-2 klyftor vitlök
3/4 tsk salt
1 krm vitpeppar
ca 100 g (ca 2 dl) riven ost


Serveringsförslag:
ev. 250-500 g broccoli
ev. ca 500 g blomkål
ev. ca 500 g morötter


Gör så här:
Lägg (tinade) kycklinglårfiléer i en ugnsform.

Ugnsformen ska vara så stor att kycklinglårfiléerna får plats i ett lager, detta för att de ska täckas
av blandningen man häller över i kommande steg.

Salta och peppra lite på båda sidor på varje filé.
Jag använder vanligt salt och grovmalen svartpeppar, lite grann bara.
Mät upp crème fraiche, grädde, mild ajvar relish och honung i en bunke.

Pressa i vitlök.

Tillsätt salt och vitpeppar.

Vispa ihop till en jämn blandning.
Häll blandningen över kycklingen.

Det ska vara så att kycklingbitarna täcks helst helt och hållet.
Ställ in mitt i ugnen i 175°C i 45 minuter.
Riv under tiden osten.
Ta ut ur ugnen och strö över den rivna osten.
Ställ in i mitten av ugnen igen och höj temperaturen till 200°C och låt stå där 20 minuter.
Förbered under tiden de tillbehör du vill ha som t.ex kokt ris och grönsaker.
Ajvarkycklingen är klar.

Servera med tillbehören.

Av Maria - 25 januari 2013 14:15

Antal: 4 portioner

Ugn: 200°C, ca 25 minuter


Ingredienser:

1 grillad kyckling

200 g champinjoner

1 gul lök

3 pressade vitlöksklyftor

1 msk smör

80 g bladspenat

2 dl smaksatt créme fraiche, tex créme fraiche gourmet karljohan, timjan, citron

2 dl riven kvibille Svecia

½ tsk salt

1 krm svartpeppar

8 färska lasagneplattor

2 msk smör

2 msk vetemjöl

5 dl mjölk

1 tsk salt


Gör så här:

  • Sätt ugnen på 200°C.
  • Bena ur kycklingen och ta bort skinnet.
  • Skär den i små bitar.
  • Skala löken.
  • Hacka löken och champinjonerna fint och stek i smör ett par minuter.
  • Tillsätt kyckling, grovt hackad spenat, créme fraiche, 1 dl ost, salt och peppar.
  • Fördela fyllningen på lasagneplattorna, rulla ihop och lägg i en ugnsäker form.
  • Smält smör i en kastrull.
  • Rör ner mjölet.
  • Tillsätt mjölken, koka 3 minuter under omrörning.
  • Smaka av med salt.
  • Häll såsen i formen och strö över 1 dl riven ost.
  • Tillaga i mitten av ugnen i ca 25 minuter.
  • Severa gärna med en tomatsallad.
Av Maria - 25 januari 2013 13:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:
1½ l vatten

4 pressade vitlöksklyftor

2 lagerblad

1 tsk  Rörsocker Strö

1-2 tsk salt

1 msk olivolja

1 äggula

2½ dl hackad persilja


Gör så här:

Häll vatten, olja, lagerblad, vitlök, rörsocker och salt i en gryta och koka i 15 minuter.
Tag upp lagerbladen.

Lägg äggulan i en soppskål och häll på soppan under omrörning.

Lägg i persiljan.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Januari 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards