Direktlänk till inlägg 12 januari 2014
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
3,5 dl thailändskt klibbris - sticky rice - ca 300 gram
2 pandanus blad (valfritt)
1,5 dl strösocker
1,5 dl vatten
4 dl kokosgrädde
1 tsk salt
1 msk maizena och 2 msk vatten
2 mango
VALFRI GARNERING:
ca 1 dl kokta skalade delade mungbönor
3 dl frityrolja
Gör så här:
Lägg riset i blöt minst fem timmar.
Förslagsvis på morgonen om du ska laga riset till kvällen eller över natten.
Skölj ur riset två gånger med kallt vatten.
Blöt en silduk och lägg riset i silduken.
Bind ihop löst så att riset har plats att svälla när det kokar.
Koka upp vattnet du ska ångkoka riset med.
Tillsätt pandanus blad om du önskar - det ger god smak åt riset.
Ångkoka riset i ca 25-30 minuter.
Smaka så att det har en lite tuggmotstånd kvar men är genomkokt.
Koka under tiden ihop socker och vatten.
Tillsätt kokosgrädde, koka upp och smaka av med salt.
Ta undan 2 dl att ha som kokossås till servering.
Lägg upp riset i en bunke.
Blanda resten av kokossåsen med riset.
Låt riset stå och svalna i rumstemperatur.
Red under tiden såsen till servering:
koka upp kokossåsen och red den under omrörning med maizenan utrört i lite vatten.
Späd ev. med mer vatten om såsen är för tjock.
VALFRI GARNERING:
Koka skalade halverade mungbönor så du får ca 1 dl.
Koktid är ca 20 minuter.
Låt de svalna.
Fritera dem i lite frityrolja i 180 grader någon minut tills de är knapriga.
Lägg upp på hushållspapper.
Strös över riset vid servering.
Skala mango.
Skär upp mango genom att skär loss de två sidorna längs med en platta och avlånga kärnan.
Skär varje halva i tunna skivor.
Förslagsvis med en räfflad kniv så blir mangon räfflad som på bilden.
Servera det klibbiga riset i en hög, skeda över 4-5 msk kokos-sås och några msk friterade frön samt lägg färsk mango vid sidan.
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...
Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...
Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl Pensling ...
Antal: 8 bufféportioner Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...
Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin Pensling: Äggvita Garnering:Pärlsocker Hackad mandel Gör så här: Blanda de tor...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | |||
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | |||
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | |||
27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||||
|