Direktlänk till inlägg 12 januari 2014
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
3,5 dl thailändskt klibbris - sticky rice - ca 300 gram
2 pandanus blad (valfritt)
1,5 dl strösocker
1,5 dl vatten
4 dl kokosgrädde
1 tsk salt
1 msk maizena och 2 msk vatten
2 mango
VALFRI GARNERING:
ca 1 dl kokta skalade delade mungbönor
3 dl frityrolja
Gör så här:
Lägg riset i blöt minst fem timmar.
Förslagsvis på morgonen om du ska laga riset till kvällen eller över natten.
Skölj ur riset två gånger med kallt vatten.
Blöt en silduk och lägg riset i silduken.
Bind ihop löst så att riset har plats att svälla när det kokar.
Koka upp vattnet du ska ångkoka riset med.
Tillsätt pandanus blad om du önskar - det ger god smak åt riset.
Ångkoka riset i ca 25-30 minuter.
Smaka så att det har en lite tuggmotstånd kvar men är genomkokt.
Koka under tiden ihop socker och vatten.
Tillsätt kokosgrädde, koka upp och smaka av med salt.
Ta undan 2 dl att ha som kokossås till servering.
Lägg upp riset i en bunke.
Blanda resten av kokossåsen med riset.
Låt riset stå och svalna i rumstemperatur.
Red under tiden såsen till servering:
koka upp kokossåsen och red den under omrörning med maizenan utrört i lite vatten.
Späd ev. med mer vatten om såsen är för tjock.
VALFRI GARNERING:
Koka skalade halverade mungbönor så du får ca 1 dl.
Koktid är ca 20 minuter.
Låt de svalna.
Fritera dem i lite frityrolja i 180 grader någon minut tills de är knapriga.
Lägg upp på hushållspapper.
Strös över riset vid servering.
Skala mango.
Skär upp mango genom att skär loss de två sidorna längs med en platta och avlånga kärnan.
Skär varje halva i tunna skivor.
Förslagsvis med en räfflad kniv så blir mangon räfflad som på bilden.
Servera det klibbiga riset i en hög, skeda över 4-5 msk kokos-sås och några msk friterade frön samt lägg färsk mango vid sidan.
Måndag: Vänd nykokt färsk pasta med olivolja, riven parmesan, soltorkade tomater i olja, rucola och svartpeppar. Toppa med knyten av parmaskinka. Bre blåbärssylt och god vaniljkräm mellan havreflarn. Tisdag: Vegetariska vårrullar. Ser...
Måndag: Rårakor med bacon: Skala och grovriv 4-6 potatisar. Blanda det rivna med salt och peppar. Stek ca 300 g skivat bacon knaprigt och låt det rinna av på hushållspapper. Håll det varmt. Stek den rivna potatisen lite åt gången i lite s...
Måndag: Stekta halverade kroppkakor, rivna morötter, lingonssylt. Blåbärssoppa med grovhackade finskorpor. Tisdag: Buljongkokad varmkorv, vitkålssallad och vita bönor i tomatsås. Aprikoskräm. Onsdag: Tortellini med brocc...
Måndag: Korv under osttäcke: Blanda 1 burk krossade tomater med 1 tsk salt, 2 krm svartpeppar och 1 tsk timjan i en ugnssäker form. Skär 4 frukostkorvar i halvor på längden. Lägg dem i formen med skinnsidan ner. Blanda 2 dl riven ost, 2 tsk s...
Måndag: Röd linssoppa: Skölj och lägg 2 dl röda linser i en gryta tillsammans med 8 dl grönsaksbuljong, 1 hackad morot, ½ burk krossade tomater, 1 hackad liten gul lök, 1 hackad liten gul paprika och 2 skivade vitlöksklyftor. Smaksätt med lagerbl...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | |||
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | |||
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | |||
27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||||
|