Direktlänk till inlägg 12 juli 2014

Lammfilé med blomkåls- & broccolitoppar, fylld potatis & timjansky

Av Maria - 12 juli 2014 15:00

Antal: 10 portioner

Ugn: 150 grader, ca 20 minuter


Ingredienser:

1½ kg lammfilé
salt, peppar
smör, margarin eller olja till stekning


Sky:
3 gula lökar i klyftor
3 morötter i bitar
smör, margarin eller olja
5 dl rödvin
1 dl Muscovadosirap
2 dl kalvfond
2 lagerblad
5 kvistar timjan
25 g mörk choklad 70%
2 tsk potatismjöl
salt, peppar


Blomkålstoppar:

10 stycken

1 kg blomkål
2 dl vispgrädde
100 g riven Västerbottenost
1 tsk Muscovadosirap
salt, vitpeppar


Broccolitoppar:

10 stycken

1 kg broccoli, fryst
2 dl vispgrädde
100 g riven mozzarella
1 tsk Muscovadosirap
2 rivna vitlöksklyftor
salt, peppar


Fylld potatis:

10 portioner

20 små potatisar
500-600 g bacon i tärningar
2 1/2 dl tärnad gul lök
2 dl hackad persilja
200 g riven Västerbottenost
1 tsk Farinsocker
1/2 tsk svartpeppar
1 tsk chilipulver
1 dl vetemjöl
2 ägg
100 ströbröd
olja


Gör så här:

Lammet:

Bryn lammfilén i matfett.

Salta och peppra.

Lägg på ett eldfast fat och stek färdig i ugnen i 150 °C i cirka 20 minuter, innertemperaturen bör vara 60-65 °C.

Låt vila i 5 minuter innan köttet skivas.


Sky:

Fräs löken och morötterna till såsen i matfett i en kastrull.

Tillsätt vin, sirap, fond och kryddor och sjud 10 minuter.

Tillsätt chokladen och rör tills den smält.

Red av med potatismjöl utrört i lite vatten.

Smaka av och tillsätt eventuellt mer salt och peppar.

Sila ner såsen i en serveringsskål vid serveringen.


Blomkålstoppar:

Skölj blomkålen och plocka isär den i buketter.

Koka dessa precis mjuka i lättsaltat vatten.

Häll av vattnet.

Mixa eller kör sönder blomkålen med elvisp.

Tillsätt grädde, ost och sirap och blanda väl.

Smaka av med salt och peppar.

Klicka eller spritsa toppar på tallrikarna eller uppläggningsfatet.

Servera genast.


Broccolitoppar:

Koka upp broccolin i lättsaltat vatten.

Häll av vattnet.

Mixa eller kör sönder broccolin med elvisp.

Tillsätt grädde, ost, sirap och vitlök och blanda väl.

Smaka av med salt och peppar.

Klicka eller spritsa toppar på tallrikarna eller uppläggningsfatet.

Servera genast.


Fylld potatis:

Koka potatisen med skalet på.

Under tiden steks bacon och lök.

Skala potatisen och dela den mitt av.

Gräv ut innanmätet på potatisarna med en tesked och mosa eller hacka det fint.

Blanda den urgröpta potatisen med bacon, lök, persilja, ost, farinsocker och kryddor.

Fyll potatishalvorna med blandningen och sätt samman potatishalvorna igen så att det blir en hel potatis.

Doppa potatisarna i vetemjöl, därefter i uppvispat ägg och slutligen i ströbröd.

Koka potatisarna i olja tills de är gyllengula.


Skiva lammfilén och servera den med de båda grönsakstopparna, skyn samt den fyllda potatisen.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Onsdag 30 april 19:15

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt   Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...

Av Maria - Onsdag 30 april 09:30

Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter   Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör   Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter   Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl   Pensling ...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 8 bufféportioner   Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt   Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...

Av Maria - Söndag 27 april 19:00

Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter   Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin   Pensling: Äggvita   Garnering:Pärlsocker Hackad mandel   Gör så här: Blanda de tor...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Juli 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards