Alla inlägg under september 2014
Måndag:
Ugnspannkaka med baconstrimlor och rivna morötter i smeten.
Färsk frukt.
Tisdag:
Fiskpinnar, ris och sommargrönsaker.
Semlor.
Onsdag:
Blodpudding, bacon, vitkål och lingonsylt.
Torsdag:
Champinjon- och tomatsoppa, ostsmörgås.
Fattiga riddare.
Fredag:
Pannbiff med svamp och mycket lök, potatis och gelé.
Ost och frukt och kaka till kaffet.
Lördag:
Gravad lax, dillstuvad potatis, blandad sallad.
Plommonpaj med vaniljsås.
Söndag:
Lammkotletter med klyftpotatis, gröna bönor, viltsås och sallad: Fräs ½ msk torkade krossade enbär i smör. Tillsätt 3 msk messmör, 3 msk vilt- och kantarellfond, 2 dl lätt crème fraiche och 2 dl vatten. Koka upp under omrörning och sjud några minuter. Sila såsen smaka av med salt och peppar.
Måndag:
Risotto med avokado och bacon: Koka upp 2 dl ris och 4 dl grönsaksbuljong, låt koka 10 minuter. Tillsätt 1 rödlök i klyftor och 2 morötter i skivor. Koka ytterligare 10 minuter. Stek 1 paket bacon och skär det i små bitar (låt det rinna av på hushållspapper). Skär 2 avokador i bitar. Pressa citron över avokadon, salta och peppra den. Blanda avokadon och bacon med riset.
Tisdag:
Lasagne med keso och grönsaksröra: Skär 1 squash, 1 gul lök, 1 röd och 1 gul paprika i grova bitar. Fräs dessa i 1 msk smör, tillsätt 1 bruk krossade tomater, 1½ msk grönsaksfond och drygt 1 msk basilika. Smaksätt med salt och peppar och låt sjuda ca 10 minuter. Varva 6-8 lasagneplattor, 1 burk keso (500 g) och grönsaksröran i en smord form. Strö över 4 msk riven ost. Tillaga i ugn 225 grader ca 30 minuter.
Onsdag:
Grillad korv med gurksallad: Stek 4-8 kryddstarka korvar i grillpanna. Koka under tiden 4 portioner pasta, häll av vattnet och håll pastan varm. Servera med gurksallad som blandas av 1 liten färsk riven gurka, 1 dl gourmet kesella, 1 msk senap, 1 tsk honung och 1 tsk örtsalt.
Torsdag:
Linssoppa: Fräs 1 gul lök i lite smör i en gryta. Häll på 1 liter grönsaksbuljong. Tillsätt 1 rå skalad potatis, skuren i bitar och 2 tsk timjan. Koka i 10 minuter. Tillsätt 3 dl välsköljda röda linser och ½ dl tomatpuré. Koka soppan i 15 minuter och rör om lite så den blir simmig. Pressa citron över soppan ock servera eventuellt med 1 klick lätt crème fraiche.
Fredag:
Lax special: Skär 500 g laxfilé i 2 cm stora träningar. Skala och hacka 1 gul lök och 1 vitlöksklyfta. Fräs löken i 1 msk smör tillsammans med 1 förpackning saffran (½ g) i en låg vid kastrull. Späd med 2 dl crème fraiche och 1 dl vitt vin eller fiskbuljong. Låt det koka upp och smaksätt med lite salt. Lägg i laxbitarna och låt dem sjuda tills fiskköttet är fast och ljust, 3-5 minuter. Servera med pressad potatis.
Lördag:
Söndag:
Antal: 4 portioner
Ugn: 250 grader, ca 5 minuter
Ingredienser:
300 g hallon (frysta eller färska)
2 dl mandelbiskvier
1 ägg
100 g mascarponeost
1/2 dl florsocker
Gör så här:
Sätt på ugnen på 250°C.
Fördela halllon och mandelbiskvier i fyra ugnssäkra portionsformar.
Dela ägget och vispa äggvitan till ett riktigt fast skum.
Blanda mascarponen med äggula och florsocker.
Vänd i äggvitan.
Bred ostsmeten över bär och biskvier.
Gratinera högt upp i ugnen ca 5 minuter tills smeten fått fin färg.
Servera genast.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |||
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |||
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |||
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |||
29 | 30 | ||||||||
|