Alla inlägg under januari 2015
Antal: 4-5 portioner
Ingredienser:
3 äggulor
½ dl vatten
2 msk socker
2 finhackade syltade ingefäror
3 dl vispgrädde
Gör så här:
Blanda äggulor, vatten och socker i en tjockbottnad kastrull.
Sjud blandningen på svag värme under vispning tills den är tjock.
Den får absolut inte koka, då blir den grynig.
Låt krämen kallna.
Vispa i den då och då.
Tillsätt ingefäran.
Vispa grädden och rör ner den i krämen.
Häll krämen i vattensköljd form, låt stå i frysen 3-4 timmar.
Doppa formen hastigt i varmt vatten och stjälp upp parfaiten på ett fat.
Garnera ev med finhackad ingefära.
Om parfaiten är hårdfrusen bör den tas fram och ställas i kylskåpet någon halvtimme före serveringen.
Servera spröda nötflarn till.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
4 skivor kavring
Salladsblad
Dillkvistar
Röra:
120 g ansjovisfilé, 1 burk
3 hårdkokta ägg
1 msk finhackad dill och persilja
2 msk finhackad rödlök
2 msk messmör
Gör så här:
Skär anjovisen i mindre bitar och hacka äggen.
Blanda samtliga ingredienser och fördela röran på brödet.
Garnera med salladsblad och dillkvistar.
Ingredienser:
7 msk spiskumminfrön
2 kanelstänger
8 kryddnejlikor
10 svartpepparkorn
1 msk torkad mejram
Ev. ½ dl torkade ätbara rosenblad
Gör så här:
Blanda alla ingredienser och finfördela dem i en kryddkvarn eller i en mortel.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 gul lök
Smör eller kokosfett att steka i
250 g svamp
6-8 soltorkade tomater
5 ägg
2 dl créme fraiche
Salt
Svartpeppar
1 krm riven muskot
200 g riven västerbottenost
Salladsblad
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Skiva löken och stek den i rikligt med smör eller kokosfett på medelvärme.
Skiva eller dela svampen i mindre bitar och stek tills vätskan dragits ur.
Strimla de soltorkade tomaterna. Vispa ihop ägg och créme fraiche och smaksätt med salt och svartpeppar.
Blanda ner det stekta, muskotnöt och den rivna osten.
Fyll en pajform (cirka 25 centimeter i diameter) med smeten.
Låt stå i ugnen 15-20 minuter.
Servera pajen med salladsblad.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
200 g spaghetti
Sås:
100 g rökt skinka
100 g grönmögelost
3 dl vispgrädde
½ tsk svartpeppar
Servering:
1-2 dl riven ost
Gör så här:
Koka spaghetti enligt anvisningarna på förpackningen.
Strimla skinkan.
Blanda skinka, ost och grädde i en kastrull och koka upp.
Strö svartpeppar direkt över den nykokta spaghettin.
Servera med såsen och riven ost.
Ingredienser:
10 skivor pumpernickel
50 g smält smör
6 dl vispgrädde
250 g västerbottensost
50 g renstek, fint hackad
3 msk gräslök
Gör så här:
Finfördela brödet i smöret och tryck ut till en tårtbotten plastfolieklädd form med löstagbar kan.
Koka upp grädden, lägg i och smält osten skuren i tärningar.
Rör smeten jämn.
Blanda ner renstek och gräslök och slå i pajformen.
Täck och ställ kallt minst 3 timmar.
Skär i bitar.
Till drink, buljong/soppa.
Ingredienser:
2 tsk malen spiskummin
1 tsk malen koriander
1 tsk malen svartpeppar
1 tsk sju kryddor
Gör så här:
Blanda alla ingredienser och finfördela dem i en kryddkvarn eller i en mortel.
Sju kryddor:
Ingredienser:
1 tsk malen kardemumma
2 tsk malen vitpeppar
8 tsk malen svartpeppar
2 tsk malen kanel
1 tsk malen muskotnöt
2 tsk malen ingefära
4 tsk malen kryddnejlika
Gör så här:
Blanda alla ingredienser och finfördela dem i en kryddkvarn eller i en mortel.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | ||||||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | |||
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | |||
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | |||
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | ||||
|