Direktlänk till inlägg 3 september 2016
Antal: 2 stycken
Jäsning: 10 minuter eller 40-60 minuter + 20-30 minuter
Ugn: 225 grader, 30-35 minuter
Ingredienser:
50 g jäst eller motsvarande mängd torrjäst
50 g margarin eller smör
6 dl vatten
1 msk salt
7 dl kornmjöl
10 dl vetemjöl
Gör så här:
Smula jästen i en bunke.
Används torrjäst så följ anvisningarna på förpackningen.
Smält margarinet och tillsätt vattnet.
Värm till fingervarmt, 37 grader.
Häll vätskan över jästen och rör om så att den löser sig.
Tillsätt salt och allt mjöl.
Mät mjölet genom att hälla det i litermått.
Arbeta degen kraftigt.
Tillsätt ev. mer mjöl.
Låt degen vila i 10 minuter eller helst jäsa övertäckt till dubbel storlek 40-60 minuter.
Arbeta sedan degen på bakbord.
Forma degen till 2 runda bröd.
Lägg dem på smord plåt.
Platta till bröden något och mjöla ytan.
Låt jäsa 20-30 minuter.
Nagga bröden med sticka eller vispkvist.
Grädda i 225 grader i 30-35 minuter.
Låt bröden svalna i bakduk.
Måndag: Mustiga soppan: Strimla 150 g rimmat stekfläsk och fräs med 1 hackad gul lök. Lägg 2-3 skivade morötter, 1 skivad purjo och ca 400 g strimlad vitkål. Häll på 8-9 dl buljong, ½ msk äkta soja och 1½ msk timjan. Koka 15-20 minuter. ...
Måndag: Korv tunnbrödsrulle: Stek eller koka en smakrik korv. Lägg rejält med rivna morötter på mjuka tunnbröd. Lägg på korven och ev. senap. Rulla ihop tunnbrödet. Avrunda med en frukt. Tisdag: Broccolisoppa: Hacka 1 gul lök, s...
Måndag: Stekta halverade kroppkakor, rivna morötter, lingonssylt. Blåbärssoppa med grovhackade finskorpor. Tisdag: Buljongkokad varmkorv, vitkålssallad och vita bönor i tomatsås. Aprikoskräm. Onsdag: Tortellini med brocc...
Måndag: Pyttipanna på finstrimlad rostbiff, blandad med wok coconut lime med nudlar och grönsaker (finns i frysdisken) Färsk frukt. Tisdag: Ansjovisströmming, potatismos med kryddgrönt: Putsa 600 g strömmingsfiléer och lägg ihop dem...
Måndag: Rotfruktsgratäng: Skala och strimla ca 800 g rotfrukter, tex potatis, morot, rotselleri och palsternacka. Hacka 1 gul lök, varva rotfrukter, lök och 1 tsk oregano i en smord form. Häll 6 dl grönsaksbuljong över rotfrukterna. Blanda ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | ||||||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | |||
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | |||
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | |||
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||||
|