Alla inlägg under april 2017
Ingredienser:
1 kg päron
1 kg äpplen
1½ - 2 dl vatten
Till varje kilo passerat mos:
300-600 g (4-7 dl) socker
1 kryddmått askorbinsyra
(1 kryddmått natriumbensoat per kg färdigt mos)
Gör så här:
Skölj frukten och dela i mindre bitar.
Koka frukten med vatten under lock på svag värme tills den mosar sig.
Rör då och då.
Passera moset medan det är varmt.
Väg moset.
Tillsätt sockret och låt moset koka upp under omrörning.
Tillsätt askorbinsyra (och natriumbensoat) utrört i lite mos.
Ös upp på varma burkar.
Paraffinera och bind över.
Antal: ca 40 stycken
Ingredienser:
2 ägg
2 tsk socker
1 knivsudd salt
1½ dl vetemjöl
1½ dl vatten
Till kokning:
Kokosfett
Efter gräddning:
Socker
Gör så här:
Vispa ihop ägg och socker.
Tillsätt salt och mjöl omväxlande med vattnet.
Smält kokosfettet långsamt i tjockbottnad kastrull.
Det bör vara 4-5 cm fettlager och ha temperaturen 175-190 grader.
Värm först struvjärnet i fettet, doppa det sedan till 2/3 i smeten och därefter genast i fettet och grädda struvorna guldgula.
Lossa struvan försikigt med en gaffel och låt den rinna av på hushållspapper.
Doppa struvorna i strösocker.
Antal: 24 stycken
Ugn: 275 grader, 2-4 minuter
Jäsning: 30 minuter
Ingredienser:
25 g jäst
5 dl mjölk
2-3 tsk salt
10 dl mjöl - 4 sädesslag (500 g)
1 krm av vardera anis och fänkål, finstött
Mjöl till utbakning
Gör så här:
Värm mjölken och slå den över den smulade jästen i degbunken.
Tillsätt kryddor, salt och mjöl.
Arbeta degen smidig.
Forma till en längd, dela i 24 bitar och rulla bullar av dessa.
Låt bullarna jäsa 30 minuter.
Kavla sedan ut dem till avlånga, tunna kakor, först med vanlig kavel, drag sedan över med kruskavel.
Lägg de tunna kakorna på lätt smorda plåtar.
Det kan få rum 6 stycken på varje plåt.
Grädda i 275 grader i 2-4 minuter.
Antal: 4 portioner
Ugn: 175 grader, ca 12 minuter
Ingredienser:
4 portionsbitar (á 140 g) laxfilé
4 portioner ris
½ tsk salt
1 apelsin, rivet skal
½ dl ströbröd
Peppar
3 tomater
1 ask (20 g) färsk gräslök
2 msk sweet chilisås
2 dl créme fraiche
1 romansallad
Gör så här:
Tina fisken.
Sätt ugnen på 175 grader.
Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.
Lägg laxen i en ugnssäker form.
Krydda med salt och riv över apelsinskal.
Strö på ströbröd och krydda med peppar.
Sätt in formen mitt i ugnen ca 12 minuter.
Skär tomaterna i bitar, hacka eller klipp gräslöken och lägg det i små skålar.
Blanda sweet chilisås med créme fraiche, krydda med salt och peppar.
Skär salladen i bitar.
Servera laxen med ris och tillbehör.
Antal: 8 portioner
Ingredienser:
2 bukar (á 200 g) matjessill
4 ägg
1 kruka dill
2 dl créme fraiche
1 msk dijonsenap
Salt
Svartpeppar
½ rödlök
4 skivor ankarstock eller kavring
Gör så här:
Låt sillen rinna av och skär den i bitar.
Lägg äggen i kokande vatten och koka dem i 9 minuter.
Spola äggen kalla.
Skala och hacka dem grovt.
Skär dillen fint.
Vispa créme fraiche så att den blir fast.
Vänd ner senap, ägg och dill.
Smaka av med salt och peppar.
Skala och skär mycket tunna ringar av löken, gärna med en mandolin.
Dela bröden i halvor och bred på créme fraicheblandningen.
Lägg på sillen och toppa med löken.
Tips!
Toppa gärna med friterade lökringar.
Antal: 8 portioner
Ingredienser:
8 ägg
1 kruka dill
1 citron
1½ dl majonnäs
150 g najadlax eller kallrökt lax
4 blomkålsbuketter
1 hjärtsallad
Gör så här:
Lägg i äggen i kokande vatten och koka dem 8 minuter.
Spola äggen kalla.
Skala och dela dem på mitten.
Skär av en liten platta i botten på äggen så att de kan stå.
Spara lite dill till garnering.
Hacka resten av dillen och riv skalet av citronen och blanda med majonnäsen.
Skär laxen i bitar.
Hyvla eller skär blomkålen tunt.
Klicka majonnäsen på ägghalvorna, lägg på laxen och en skiva blomkål.
Garnera med dill.
Lägg äggen på salladsblad.
Tips!
Riv blomkålen på rivjärn blanda med majonnäsen.
Antal: 8 portioner
Ingredienser:
8 ägg
Oströra:
½ liten rödlök
½ citron
1 msk dill
2 dl räkor i lake, gärna handskalade
1 dl riven lagrad ost
3 msk créme fraiche
3 msk majonnäs
Salt
Svartpeppar
Gör så här:
Lägg i äggen i kokande vatten och koka dem 8 minuter.
Spola äggen kalla.
Skala och dela dem på mitten.
Skär av en liten platta i botten på äggen så att de kan stå.
Oströra:
Skala och finhacka löken.
Riv det yttersta skalet av citronen.
Skär dillen fint.
Sila av räkorna och pressa ur vätskan.
Blanda hälften av räkorna med alla ingredienser.
Smaka av med salt, peppar och några droppar citronsaft.
Toppa ägghalvorna med oströran, garnera med resten av räkorna och gärna med sallad och dill.
Antal: 8 portioner
Ingredienser:
Lax:
1 dl ättika, 12%
2 dl strösocker
3 dl vatten
1½ tsk salt
2 lagerblad
1 tsk kryddpepparkorn
½ rödlök
½ morot
½ gurka
ca 200 g laxrygg utan skinn
Hovmästarmajonnäs:
½ kruka dill
2 dl majonnäs
1 msk skånsk senap
2 tsk rödvinsvinäger
1 tsk strösocker
Till servering:
Knäckebröd
Gör så här:
Lax:
Koka upp ättika, socker, vatten och kryddor.
Låt lagen blir kall.
Skala och skiva lök och morot.
Skala och dela gurkan på längden, kärna ur och skär den i stavar.
Skär laxen i ca ½ cm tjocka skivor.
Lägg laxskivor, lök, morötter och gurka i lagen.
Låt laxen stå i kylen 1 dygn.
Hovmästarmajonnäs:
Hacka dillen, blanda den med majonnäs, senap, vinäger och socker.
Servera lax och grönsaker med hovmästarsmajonnäs och knäckebröd.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
||||||||
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
|||
10 |
11 |
12 |
13 |
14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
|||
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
30 |
|||
|