Direktlänk till inlägg 29 december 2017
Antal: 4 portioner
Ugn: 100 grader, ca 1 timme
Ingredienser:
Vaniljglass:
2,5 dl vispgrädde
2,5 dl mjölk
1 vaniljstång
5 äggulor
1 dl strösocker
Minimaränger, ca 60 stycken:
2 äggvitor
1,25 dl strösocker
Chokladsås:
2 dl vispgrädde
0,5 dl strösocker
1 dl kakaopulver
2-3 msk ljus sirap
några saltflingor
Servering:
2 dl vispgrädde
2 bananer
ev. rostad flagad mandel
Gör så här:
Börja med glassen.
Koka upp grädde, mjölk och vaniljstången, som delats på längden, i en kastrull.
Vispa samman äggulor och socker i en bunke och sjud blandningen i ett vattenbad (ställ bunken i en kastrull med hett vatten).
Tillsätt gräddmjölken under vispning.
Låt svalna i kallt vattenbad.
Ställ i kylen så att smeten blir riktigt kall.
Ta upp vaniljstången ur smeten.
Skrapa ur fröna och blanda ner dem i smeten.
Frys smeten i glassmaskin.
Utan glassmaskin:
Häll smeten i en bunke och ställ den i frysen.
Rör om ordentligt i glassen var tjugonde minut tills glassen har fast konsistens, cirka 4 timmar.
Värm ugnen till 100 grader.
Vispa äggvitorna till marängerna till hårt skum i perfekt rengjord skål.
Tillsätt sockret, lite i taget, under fortsatt vispning.
Vispa till en fast marängsmet.
Lägg smeten i en sprits och spritsa ut små maränger på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda marängerna mitt i ugnen i cirka 1 timme, tills de lossnar från papperet och känns torra.
OBS! Öppna inte ugnsluckan under gräddningen.
Koka alla ingredienser till chokladsåsen under omrörning i cirka 5 minuter, eller till simmig konsistens.
Vispa grädden.
Varva maränger, grädde, skivade bananer, glass och chokladsås på ett fat.
Garnera eventuellt med flagad mandel.
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...
Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...
Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl Pensling ...
Antal: 8 bufféportioner Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...
Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin Pensling: Äggvita Garnering:Pärlsocker Hackad mandel Gör så här: Blanda de tor...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 |
5 | 6 |
7 |
8 |
9 |
10 | |||
11 |
12 |
13 | 14 |
15 |
16 |
17 |
|||
18 |
19 |
20 |
21 | 22 | 23 | 24 |
|||
25 |
26 | 27 |
28 |
29 | 30 | 31 |
|||
|