Direktlänk till inlägg 29 december 2017

Marängsviss med hemgjorda maränger och riktig chokladsås

Av Maria - 29 december 2017 09:05




Antal: 4 portioner

Ugn: 100 grader, ca 1 timme


Ingredienser:

Vaniljglass:

2,5 dl vispgrädde

2,5 dl mjölk
1 vaniljstång
5 äggulor
1 dl strösocker

 

Minimaränger, ca 60 stycken:

2 äggvitor
1,25 dl strösocker

 

Chokladsås:

2 dl vispgrädde
0,5 dl strösocker
1 dl kakaopulver
2-3 msk ljus sirap
några saltflingor

 

Servering:

2 dl vispgrädde

2 bananer
ev. rostad flagad mandel

 

Gör så här:

Börja med glassen.

Koka upp grädde, mjölk och vaniljstången, som delats på längden, i en kastrull.
Vispa samman äggulor och socker i en bunke och sjud blandningen i ett vattenbad (ställ bunken i en kastrull med hett vatten).

Tillsätt gräddmjölken under vispning.

Låt svalna i kallt vattenbad.

Ställ i kylen så att smeten blir riktigt kall.
Ta upp vaniljstången ur smeten.

Skrapa ur fröna och blanda ner dem i smeten.

Frys smeten i glassmaskin.

 

Utan glassmaskin:

Häll smeten i en bunke och ställ den i frysen.

Rör om ordentligt i glassen var tjugonde minut tills glassen har fast konsistens, cirka 4 timmar.


Värm ugnen till 100 grader.
Vispa äggvitorna till marängerna till hårt skum i perfekt rengjord skål.

Tillsätt sockret, lite i taget, under fortsatt vispning.

Vispa till en fast marängsmet.
Lägg smeten i en sprits och spritsa ut små maränger på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda marängerna mitt i ugnen i cirka 1 timme, tills de lossnar från papperet och känns torra.

 

OBS! Öppna inte ugnsluckan under gräddningen.

 

Koka alla ingredienser till chokladsåsen under omrörning i cirka 5 minuter, eller till simmig konsistens.
Vispa grädden.
Varva maränger, grädde, skivade bananer, glass och chokladsås på ett fat.

Garnera eventuellt med flagad mandel.




 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Onsdag 30 april 19:15

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt   Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...

Av Maria - Onsdag 30 april 09:30

Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter   Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör   Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter   Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl   Pensling ...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 8 bufféportioner   Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt   Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...

Av Maria - Söndag 27 april 19:00

Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter   Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin   Pensling: Äggvita   Garnering:Pärlsocker Hackad mandel   Gör så här: Blanda de tor...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21 22 23
24
25
26
27
28
29 30
31
<<< December 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards