Direktlänk till inlägg 29 december 2017

Marängsviss med hemgjorda maränger och riktig chokladsås

Av Maria - 29 december 2017 09:05




Antal: 4 portioner

Ugn: 100 grader, ca 1 timme


Ingredienser:

Vaniljglass:

2,5 dl vispgrädde

2,5 dl mjölk
1 vaniljstång
5 äggulor
1 dl strösocker

 

Minimaränger, ca 60 stycken:

2 äggvitor
1,25 dl strösocker

 

Chokladsås:

2 dl vispgrädde
0,5 dl strösocker
1 dl kakaopulver
2-3 msk ljus sirap
några saltflingor

 

Servering:

2 dl vispgrädde

2 bananer
ev. rostad flagad mandel

 

Gör så här:

Börja med glassen.

Koka upp grädde, mjölk och vaniljstången, som delats på längden, i en kastrull.
Vispa samman äggulor och socker i en bunke och sjud blandningen i ett vattenbad (ställ bunken i en kastrull med hett vatten).

Tillsätt gräddmjölken under vispning.

Låt svalna i kallt vattenbad.

Ställ i kylen så att smeten blir riktigt kall.
Ta upp vaniljstången ur smeten.

Skrapa ur fröna och blanda ner dem i smeten.

Frys smeten i glassmaskin.

 

Utan glassmaskin:

Häll smeten i en bunke och ställ den i frysen.

Rör om ordentligt i glassen var tjugonde minut tills glassen har fast konsistens, cirka 4 timmar.


Värm ugnen till 100 grader.
Vispa äggvitorna till marängerna till hårt skum i perfekt rengjord skål.

Tillsätt sockret, lite i taget, under fortsatt vispning.

Vispa till en fast marängsmet.
Lägg smeten i en sprits och spritsa ut små maränger på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda marängerna mitt i ugnen i cirka 1 timme, tills de lossnar från papperet och känns torra.

 

OBS! Öppna inte ugnsluckan under gräddningen.

 

Koka alla ingredienser till chokladsåsen under omrörning i cirka 5 minuter, eller till simmig konsistens.
Vispa grädden.
Varva maränger, grädde, skivade bananer, glass och chokladsås på ett fat.

Garnera eventuellt med flagad mandel.




 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Måndag 1 april 18:28

Måndag: Kycklingwok: Strimla kycklingfilé och woka i omgångar i het olja. Blanda ner i nudelsallad, strö över cashewnötter.   Nougatdessert: Servera en kula dajmglass med hackade rostade hasselnötter och baknougat som fått smälta på svag värme ...

Av Maria - Måndag 1 april 06:00

Måndag: Kyckling med rotsaker.   Tisdag: Paprikasoppa: Fräs 1 hackad gul lök tillsammans med 3 gröna urkärnade paprikor i små bitar. Tillsätt ca 5 dl vatten och 2 buljongtärningar (grönsaks). Låt soppan koka under lock tills grönsakerna är mj...

Av Maria - Söndag 31 mars 17:01

      Mängd: 3½ dl   Ingredienser: 2 apelsiner 1 rött äpple 1 päron 1 tsk ljus honung (kan uteslutas) Isbitar   Gör så här:Pressa frukterna till juice. Rör eventuellt i honungen. Häll upp i glas och lägg i några isbitar. ...

Av Maria - Söndag 31 mars 13:15

Ingredinser: 1 kyckling, ca 1200 g eller kycklingdelar 10-12 små gula lökar 200 g champinjoner, färska eller från burk 2-3 msk smör 1 1/2 msk vetemjöl 1 dl vatten 1/2 smulad buljongtärning 2 dl vitt torrt vin 1 burk tomater med spad...

Av Maria - Söndag 31 mars 12:58

      Antal: ca 24 stycken Ugn: 175 grader, ca 15 minuter   Ingredienser: 200 g smör, rumsvarmt 2 dl strösocker 2 dl havregryn 2½ dl vetemjöl ½ dl kakao 1 tsk bakpulver 1 tsk salt 1 dl hasselnötter, grovhackade 150 g vit...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21 22 23
24
25
26
27
28
29 30
31
<<< December 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Foodish med Blogkeen
Följ Foodish med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se