Direktlänk till inlägg 29 december 2017
Antal: 4 portioner
Ugn: 100 grader, ca 1 timme
Ingredienser:
Vaniljglass:
2,5 dl vispgrädde
2,5 dl mjölk
1 vaniljstång
5 äggulor
1 dl strösocker
Minimaränger, ca 60 stycken:
2 äggvitor
1,25 dl strösocker
Chokladsås:
2 dl vispgrädde
0,5 dl strösocker
1 dl kakaopulver
2-3 msk ljus sirap
några saltflingor
Servering:
2 dl vispgrädde
2 bananer
ev. rostad flagad mandel
Gör så här:
Börja med glassen.
Koka upp grädde, mjölk och vaniljstången, som delats på längden, i en kastrull.
Vispa samman äggulor och socker i en bunke och sjud blandningen i ett vattenbad (ställ bunken i en kastrull med hett vatten).
Tillsätt gräddmjölken under vispning.
Låt svalna i kallt vattenbad.
Ställ i kylen så att smeten blir riktigt kall.
Ta upp vaniljstången ur smeten.
Skrapa ur fröna och blanda ner dem i smeten.
Frys smeten i glassmaskin.
Utan glassmaskin:
Häll smeten i en bunke och ställ den i frysen.
Rör om ordentligt i glassen var tjugonde minut tills glassen har fast konsistens, cirka 4 timmar.
Värm ugnen till 100 grader.
Vispa äggvitorna till marängerna till hårt skum i perfekt rengjord skål.
Tillsätt sockret, lite i taget, under fortsatt vispning.
Vispa till en fast marängsmet.
Lägg smeten i en sprits och spritsa ut små maränger på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda marängerna mitt i ugnen i cirka 1 timme, tills de lossnar från papperet och känns torra.
OBS! Öppna inte ugnsluckan under gräddningen.
Koka alla ingredienser till chokladsåsen under omrörning i cirka 5 minuter, eller till simmig konsistens.
Vispa grädden.
Varva maränger, grädde, skivade bananer, glass och chokladsås på ett fat.
Garnera eventuellt med flagad mandel.
Antal: 4 portioner Ingredienser: 2 förp Kycklingspett, tex Ingefära & chili (à 480 g)1 gurka1 röd chilifrukt, utan kärnor1 kruka färsk koriander, spara lite till servering4 msk japansk soja1 tsk färsk ingefära, riven2 msk risvinäger2 tsk sesa...
Ingredienser: 4 dl majonnäs1 msk ketchup1 msk chilisåscitron, litesalt vitpeppar0,5 msk cognac (eller madeira) Gör så här: Blanda majonäs med tomatketchup eller chilisås.Smaka av med citron, salt, vitpeppar och eventuellt lite konjak ell...
Antal: 4 portioner Ingredienser: 500 g lövbiff1 msk japansk soja1 msk torr sherry (eller torrt vitt vin)1,5-2 dl majsstärkelse3 dl neutral matolja, till fritering 2 krukor thaibasilika2-4 röda chilifrukter, i tunna skivor1 röd paprika, tunt s...
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 schalottenlök1 klyfta vitlök2,5 dl svenska kvarngryn (eller andra goda gryn men då kan koktiden bli annan)1 dl torrt vitt vin5 dl kycklingbuljong (eller annan valfri buljong) 50 g Västerbottensost200 g sv...
Antal: 4 portioner Ingredienser: 500 g falukorv1 gul löksmör, till stekning (eller margarin)3 msk tomatpuré2 tsk dijonsenap 2 dl gräddesaltpepparpersilja, hackad Gör så här: Dra av skinnet på falukorven och skär den 1/2 cm tjocka b...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 |
5 | 6 |
7 |
8 |
9 |
10 | |||
11 |
12 |
13 | 14 |
15 |
16 |
17 |
|||
18 |
19 |
20 |
21 | 22 | 23 | 24 |
|||
25 |
26 | 27 |
28 |
29 | 30 | 31 |
|||
|