Direktlänk till inlägg 29 december 2017
Antal: 4 portioner
Ugn: 100 grader, ca 1 timme
Ingredienser:
Vaniljglass:
2,5 dl vispgrädde
2,5 dl mjölk
1 vaniljstång
5 äggulor
1 dl strösocker
Minimaränger, ca 60 stycken:
2 äggvitor
1,25 dl strösocker
Chokladsås:
2 dl vispgrädde
0,5 dl strösocker
1 dl kakaopulver
2-3 msk ljus sirap
några saltflingor
Servering:
2 dl vispgrädde
2 bananer
ev. rostad flagad mandel
Gör så här:
Börja med glassen.
Koka upp grädde, mjölk och vaniljstången, som delats på längden, i en kastrull.
Vispa samman äggulor och socker i en bunke och sjud blandningen i ett vattenbad (ställ bunken i en kastrull med hett vatten).
Tillsätt gräddmjölken under vispning.
Låt svalna i kallt vattenbad.
Ställ i kylen så att smeten blir riktigt kall.
Ta upp vaniljstången ur smeten.
Skrapa ur fröna och blanda ner dem i smeten.
Frys smeten i glassmaskin.
Utan glassmaskin:
Häll smeten i en bunke och ställ den i frysen.
Rör om ordentligt i glassen var tjugonde minut tills glassen har fast konsistens, cirka 4 timmar.
Värm ugnen till 100 grader.
Vispa äggvitorna till marängerna till hårt skum i perfekt rengjord skål.
Tillsätt sockret, lite i taget, under fortsatt vispning.
Vispa till en fast marängsmet.
Lägg smeten i en sprits och spritsa ut små maränger på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda marängerna mitt i ugnen i cirka 1 timme, tills de lossnar från papperet och känns torra.
OBS! Öppna inte ugnsluckan under gräddningen.
Koka alla ingredienser till chokladsåsen under omrörning i cirka 5 minuter, eller till simmig konsistens.
Vispa grädden.
Varva maränger, grädde, skivade bananer, glass och chokladsås på ett fat.
Garnera eventuellt med flagad mandel.
Ugn: 200 grader, ca 20 minuter Ingredienser: 500 g krossat bovete 3 dl kokos 2 dl solroskärnor 1½ dl linfrön 2 dl pumpafrön 200 g blandade nötter, tex hasselnötter och mandlar ½ dl rapsolja 1 dl vatten ½ dl flytande honung 1...
Antal: 4 portioner Ingredienser:1 gurka i bitar 2 avokado i bitar 1 gul lök i bitar 6 dl vatten 2 hönsbuljongtärningar 2 msk hackad koriander En gnutta chilipasta 2 dl mellangrädde Kesella 2 msk hackad gräslök Gör så här...
Antal: 4 portioner Ingredienser: 10-12 färska lasagneplattor600 g blandfärssmör, att steka i1 gul lök, riven2 klyftor vitlök 400 g krossade tomater (eller passerade tomater)0,5 dl chilisåssaltpepparolivolja, till formen3 dl mozzarellaost, riv...
Måndag: Helstekt falukorv, favoritpastan och vitkålssallad. Skär korven nästan rakt igenom på längden. Bred skåran med senap och lägg ett lager Bostongurka blandad med finhackad äpple. Fruktkompott. Tisdag: Spenatsoppa på både lät...
Måndag: Potatismos, strimlat rökt renkött, rostad lök, cornichons och gräddfil med pepparrotsvisp. Servera på tallrik eller inlindat i fullkornstunnbröd. Beigneter, friterade äppelringar med kanel och och socker. Tisdag: Köttbullar,...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 |
5 | 6 |
7 |
8 |
9 |
10 | |||
11 |
12 |
13 | 14 |
15 |
16 |
17 |
|||
18 |
19 |
20 |
21 | 22 | 23 | 24 |
|||
25 |
26 | 27 |
28 |
29 | 30 | 31 |
|||
|