Direktlänk till inlägg 26 juni 2018
Antal: 6 stycken
Ugn: 200 grader, ca 20 minuter
Ingredienser:
6 små, fasta päron
6 dl vatten
3 dl socker
1 tsk kanel
1 sats hemgjord eller färdig smördeg
1 ägg, uppvispat
Gör så här:
Skala päronen, men behåll kvisten.
Koka upp vatten, socker och kanel.
Lägg i päronen och koka dem mjuka, ca 30 minuter, låt svalna i lagen.
Så här långt kan du förbereda i god tid - päronen håller minst en vecka i kylen om de ligger i en väl rengjord burk, täckta av sockerlagen.
Rulla ut smördegen och lägg både degen och bakplåtspapperet den varit inrullad i på plåt.
Dela päronen så att du får 6 halvor med kvist.
Låt dem droppa av på hushållspapper och placera sedan ut dem på smördegen.
Skär ca 1½ utanför päronen och ta även ut blad i toppen.
Skär sedan till hälften genom smördegen, alldeles intill päronet, för att markera bladnerverna.
Pensla smördegskanterna med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen ca 20 minuter.
Ringla över sockerlag vid serveringen.
Glass eller grädde är gott till.
Tips!
Man kan använda enbart päronhalvorna med kvist om man vill.
Halvorna som bir över kan sparas i den goda lagen och serveras med grädde eller glass.
Måndag: Stekta halverade kroppkakor, rivna morötter, lingonssylt. Blåbärssoppa med grovhackade finskorpor. Tisdag: Buljongkokad varmkorv, vitkålssallad och vita bönor i tomatsås. Aprikoskräm. Onsdag: Tortellini med brocc...
Måndag: Pyttipanna på finstrimlad rostbiff, blandad med wok coconut lime med nudlar och grönsaker (finns i frysdisken) Färsk frukt. Tisdag: Ansjovisströmming, potatismos med kryddgrönt: Putsa 600 g strömmingsfiléer och lägg ihop dem...
Måndag: Rotfruktsgratäng: Skala och strimla ca 800 g rotfrukter, tex potatis, morot, rotselleri och palsternacka. Hacka 1 gul lök, varva rotfrukter, lök och 1 tsk oregano i en smord form. Häll 6 dl grönsaksbuljong över rotfrukterna. Blanda ...
Måndag: Mustiga soppan: Strimla 150 g rimmat stekfläsk och fräs med 1 hackad gul lök. Lägg 2-3 skivade morötter, 1 skivad purjo och ca 400 g strimlad vitkål. Häll på 8-9 dl buljong, ½ msk äkta soja och 1½ msk timjan. Koka 15-20 minuter. ...
Måndag: Vänd nykokt färsk pasta med olivolja, riven parmesan, soltorkade tomater i olja, rucola och svartpeppar. Toppa med knyten av parmaskinka. Bre blåbärssylt och god vaniljkräm mellan havreflarn. Tisdag: Vegetariska vårrullar. Ser...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | ||||
|