Alla inlägg under juni 2018

Av Maria - 8 juni 2018 15:45

Ugn: 200 grader, 10-12 minuter


Ingredienser:

Kolasnittar:
100 g smör, rumstempererat
1 dl Farinsocker
1/2 dl Strösocker
2 msk Ljus Sirap
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver


Kanelripple
3 msk smör
2 tsk kanel
2 msk Farinsocker


Garnering:
Pärlsocker


Gär så här:

Sätt ugnen på 200 °C.

Blanda samman samtliga ingredienser till kolasnittarna i en skål och arbeta samman till en deg.

Smält smöret till kanelripplen och blanda i kanel och farinsocker, rör ihop smeten.

Dela kolasnittarna i 4 bitar och rulla bitarna till långa stänger.

Lägg på 2 plåtar med bakplåtspapper och tryck ut stängerna.

Strö kanelripple på toppen och gör mönster med en gaffel.

Strö på pärlsocker.

Grädda i mitt av ugnen i cirka 10-12 minuter. Skär längderna i bitar direkt.

Förvara kakorna torrt.

Av Maria - 8 juni 2018 12:30

Ingredienser:

600g kycklingfilé
½ tsk salt
2 vitlöksklyftor, finhackade
1-2 tsk sambal oelek eller 1 röd chili i strimlor/små bitar
3 dl vispgrädde (ingen lättare, för då blir såsen för tunn)
1 dl jordnötter, hackade
1 msk farinsocker
1 hönsbuljongtärning
½ dl jordnötsmör, creamy
½ lime, saft och rivet skal
2 äpplen, i strimlor


Gör så  här:

Strimla kyckling filéerna.

Bryn dem i lite olja och salta.

Tillsätt vitlökshacket mot slutet.

Blanda övriga ingredienser utom äppelbitarna i en gryta.

Koka upp och lägg i kycklingen.

Låt koka i ett par minuter.

Lägg i äppelstrimlorna och låt bli varma.

Servera med ris och grönsaker.

Av Maria - 8 juni 2018 10:45

Antal: 4 portioner

Ugn: 225 grader, 30-40 minuter + 200 grader


Ingredienser:

500 gram nötfärs

2 dl ströbröd

1 st ägg

2 dl mjölk

salt & peppar

1 paket bacon

riven ost

5 dl grädde

2-3 dl chilisås


Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader.

Blanda ägg, ströbröd och mjölk och låt svälla 10-15 min.

Lägg köttfärsen i en bunke och häll på ströbrödsblandningen och blanda ordentligt.

Krydda.

Lägg sedan ut köttfärsen på ett bakplåtspapper och tryck ut det jämt över hela bakplåtspappret.

Lägg baconen på köttfärsen och sedan osten på baconet.

Rulla sedan ihop precis som en rulltårta och lägg i en ugnssäker form.

Stek i ugnen i ca 30-40 min.

Blanda grädde och chilisås.

Ta ut köttförslimpan när den är klar och häll över grädden och chilisåsen.

Sänk värmen till 200 grader, och sätt in den igen.

När såsen har blivit varm och börjat bubbla är köttfärslimpan klar.

Av Maria - 7 juni 2018 15:45

Antal: 1 person


Ingredienser:

2 dl kokta små linser (så klart kan man ta vilka linser man vill)

1/2 rödlök

1 salladslök

1 liten paprika

lite kalvfond och vatten

salt

nymalen peppar

1 laxfilé


Gör så här:

Ta bort det gröna från salladslöken.

Spara det för att strimla som topping när maten serveras.

Strimla det vita på salladslöken och hacka rödlöken.

Man kan, så klart, ha andra sorters lök som purjo men det här gillar jag.

Fräs löken i lite matfett så den mjuknar.

Hacka halva paprikan och låt gå med en stund.

Tillsätt linserna och kalvfond + en skvätt vatten och låt allt puttra lite.


Strimla laxfilén, salt och peppra och bryn den sedan någon minut så den får lite färg och blir vackert mörkrosa inuti.


Lägg upp linsblandningen på en tallrik och fördela laxbitarna.

Strö över paprikastrimlor av paprikahalvan som är kvar och ringar av det gröna från salladslöken över anrättning.


Smaksättning kan man ha:

T.ex Teriyakisås eller knaperstekt bacon funkar bra.

Man kan så klart slänga i någon mer grönsak om man vill.

Man gör det så enkelt eller avancerat man själv vill.

Av Maria - 7 juni 2018 14:45

Ingredienser:

800 g plommon, valfri sort
400 g Syltsocker
2 kanelstänger


Smaksättning:
2-3 msk mörk rom


Gör så här:

Skålla, skala och kärna ur plommonen.

Blanda plommon, syltsocker och kanelstänger i en kastrull och koka under omrörning i 3-4 minuter.

Ta ut kanelstängerna och skumma noga.

Mixa marmeladen snabbt, låt lite bitar vara kvar.

Tillsätt rom efter eget tycke och koka ytterligare 2 minuter.


Häll upp på varma, väl rengjorda burkar.

Förslut.

Förvara svalt.

Av Maria - 7 juni 2018 14:30

Ingredienser:

1 burk inläggningssill

2 dl gräddfil

½ dl majonäs

1½ msk curry

2 msk bostongurka

½ hackat syrligt äpple

½ dl hackad gräslök

½ dl socker


Gör så här:

Skiva sillen i bitar och blanda övriga ingredienser i en skål.

Vänd ner sillbitarna.

Låt stå 1 dygn innan servering.

Hållbarhet i kylskåp 7 dygn.

Av Maria - 7 juni 2018 10:30

Ingredienser:

5 dl hummerfond

4 dl matlagningsgrädde

½-1 tsk salt

2 krm svartpeppar

100g tärnad morot

100 g strimlad purjo

100 g tärnad palsternacka

100 g tärnad kålrabbi

100 g strimlad fänkål + ev fänkålsdill

1 press vitlöksklyfta

½ dl vitt vin

½ röd tärnad paprika

100 g skurna sockerärtor

1 stor urkärnad och tärnad tomat

200 g tärnad fiskfilé, gärna olika sorter

100 g små räkor utan skal

100 g kräftstjärtar, delade 1-2 ggr


2 dl aioli

1 vitlöksbaugett


Gör så här:

Blanda fond och grädde och låt det koka hop ca 3 min.

Smaksätt med salt och svartpeppar.

Fräs i en panna, morot, purjo, palsternacka, kålrabbi, fänkål och vitlök ca 3 min.

Blanda alltsammans, tillsätt vinet, socker ärtor och paprika, låt det småkoka 5 min.

Lägg i fisk, skaldjur, tomater och fänkålsdillen.

Låt det bli varmt, ta av kastrullen från värmen och låt det stå under lock ca 5 min.

Servera med aioli och vitlöksbröd 

Av Maria - 7 juni 2018 10:30

Ingredienser:

1 burk tonfisk, 200 g
1 rödlök, finhackad
1 äpple, tärnat
1 dl matyoghurt
1 tsk fransk senap
1 pressad vitlöksklyfta
salt och vitpeppar


Gör så här:

Blanda alla ingredienser.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
<<< Juni 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards