Alla inlägg under juni 2018

Av Maria - 5 juni 2018 09:08

Antal: 4 portioner


Ingredienser:
4 folieark

12-16 potatisar, beroende på storlek

1 msk olja

Salt

1 knippe dill

8 cocktailtomater


Gör så här:

Forma foliearken till skålar.

Lägg i potatisen.

Droppa över olja och salta.

Fördela hälften av dillen i paketen.

Förslut folien och lägg paketen mitt på grillen.

Öppna paketen då och då och vänd potatisen.

Lägg i tomaterna i slutet av grillningen, låt dem ligga med ca 5 minuter.

Lägg på resten av dillen innan serveringen.


Använder du nypotatis så behöver du inte förkoka den.

Ta gärna små potatisar i ungefär samma storlek.

Av Maria - 5 juni 2018 06:17




Antal: 4 portioner


Ingredienser:
1/4 vattenmelon

1 romansallad

1 endivesallad

150 g fetaost

2 silverlökar eller gula lökar

Olja till grillning

Salt

Svartpeppar, mald

2 dl svarta oliver

1 dl picklad jalapeño

1 kruka oregano eller basilika

4 msk olivolja

Ev. 1-2 msk balsamvinäger


Gör så här:
Skär vattenmelonen i kuber.

Ansa och dela upp bladen på salladen, lägg salladsbladen i en stor skål eller på ett stort fat.

Skär fetaosten i tärningar.

Lägg i vattenmelonbitarna i skålen och strö över fetaosten.

Skala och skär löken i tjocka skivor.

Pensla skivorna med olivolja och grilla skivorna på grillen eller i grillpanna tills de fått fin färg.

Salta och peppra.

Lägg löken på salladen och strö över oliverna, jalapeño och garnera med oregano.

Ringla över olivolja och ev. balsamvinäger.


Söt, fräsch melon och lite salt fetaost är en fin smakkombination.

Den här salladen är läcker att äta som den är eller som tillbehör grillat nötkött, fläskkött eller kyckling.




Av Maria - 4 juni 2018 16:15

Måndag:

Röd linssoppa: 

Skölj och lägg 2 dl röda linser i en gryta tillsammans med 8 dl grönsaksbuljong, 1 hackad morot, ½ burk krossade tomater, 1 hackad liten gul lök, 1 hackad liten gul paprika och 2 skivade vitlöksklyftor. Smaksätt med lagerblad, salt, chilipulver och chilipeppar efter smak.

Låt puttra drygt 10 minuter.

Strö över persilja.

Ät med gott bröd.


Tisdag:

Basilikafärs: 

Bryn 400 g nötkött och 1 finhackad lök.

Salta och peppra lätt.

Blanda i 1 tärnad gul paprika, sikta över 1½ msk vetemjöl och rör om.

Späd med 2 dl köttbuljong och 2 dl mjölk, låt puttra ihop ett par minuter.

Smula ner 50 g ädelost och krydda med 1 msk färsk finhackad basilika.

Servera med kokt pasta och skivade tomater med lite olivolja på.


Onsdag:

Frasiga pannkakor med majs: 

Blanda 2 dl vetemjöl, 2 tsk bakpulver och ½ tsk salt.

Rör i 3 dl mjölk, börja med halva mängden och rör i resten efter hand.

Vispa i 2 stora ägg, 50 g smält smör och 2 dl koncerverade majskorn.

Grädda gyllenbruna pannkakor på medelsstark värme.

Stekta prinskorvar passar bra till.


Torsdag:

Omelett med tomat: 

Skiva 4 kokta kalla potatisar och 1 lök och stek det i lite smör.

Krydda med salt och peppar.

Lägg ner ca 100 g spenatblad och 100 g tärnad skinka i pannan.

Vispa samman 3 ägg och 2 msk mjölk.

Häll detta i pannan och låt omeletten stelna.

Skiva 2 tomater och lägg dem ovanpå omeletten. Smula över 3 msk parmesanost och lite finklippt persilja.


Fredag:

Pasta med het räksås: 

Skala 500 g räkor.

Fräs 1 tsk curry och 4 msk smör.

Fyll på med 1 burk krossade tomater och sambal efter smak.

Låt puttra några minuter.

Lägg i räkorna men låt inte rätten koka.

Ät med pasta och hyvlad färsk parmesanost.


Lördag:

Läcker räk- och fisksoppa.


Söndag:

Stekt kyckling med persiljesmör.

Av Maria - 4 juni 2018 13:00

Måndag:

Varm rotfruktssallad med spekat kött


Marängsvsiss:

Varva glass, chokladsås, maränger, grädde, ev bär


Tisdag:

Hummerstjärt på rotselleribotten med krämig pastaknyte (snabb alternativ: färdig hummersoppa)


Plommonkaka:

Dela kärna ur plommon och lägg med skalet upp på färdig utrullad smördeg.

Strö över 1 dl florsocker och grädda i 20 minuter i 225 grader.

Créme fraiche med lite vanilj och stött kardemumma till.


Onsdag:

Prinskorv, äggröra och ratatouille med mycket örter.


Färsk frukt


Torsdag:
Kräftbullar:

Slå buljongen från 1 stor burk fiskbullar i en kastrull, koka upp med tomatpuré och dillfrö.

Lägg i fiskbullarna och rikligt med dill.

Servera med potatis, kräftstjälkar och sallad.


Klappkräm:

Vispa ner 1 dl mannagryn i 5 dl kokande vatten, sjud 5 minuter.

Slå i 1½ dl outspädd saft, koka upp.

Häll i gröten i en bunke, vispa den kall och pösig.


Fredag:

Smörfräst renskav, svamp och lök, pressad mandelpotatis.

Salladsskott och lingon.


Rårörda lingon och vaniljglass


Lördag:
Strimla 1 purjolök och bryn med 400 g cornfärs i olivolja.

Rör i 2 dl grovhackade gröna och svarta oliver och 5 tärnade tomater.

Salta, peppra och riv ner 100 g parmesan.

Servera med risoni och sallad.


Grapefrukt marinerad i sockerlag med finhackad, syltad ingefära och hackade hasselnötter.


Söndag:
Österrikisk gulasch och surdegsbröd


Blanda 2 dl créme fraiche, 2 dl matyoghurt, några msk koncentrerad tranbärsdryck och 200 g smält vit choklad.

Fördela i portionsglas och ställ svalt.


Köksalmanack, 2011

Av Maria - 4 juni 2018 09:30

Måndag:

Buljong med mycket och blandade rotsaker, samt kycklingrest, grovriven ost.


Risi frutti.


Tisdag:

Fiskbullar i buljong som används till sås med kaviar, rikligt med dill och någon sked lätt créme fraiche, ris med majskorn.


Fattiga riddare, lönnsirap/sylt.


Onsdag:

Stekt fläsk med löksås, potatis och råkost.


Nyponsoppa med mandelbiskvier.


Torsdag:

Muskot- och timjanskryddad ärtsoppa, senap och ostsmörgås.


Tunna pannkakor.


Fredgag:

Tacos med svamp- och färsröra och oika tillbehör som såser, färska grönsaker.


Färsk frukt och chokladbit till kaffet.


Lördag:

Nykokt ris blandat med mycket dill, smörklick och rikligt med räkor, aioli  (aioli - lätt variant) och gott bröd.


Ljumma persikohalvor, mandelspån och glass.


Söndag:

Kokt oxbringa, potatis och stekta kålrotstärningar, pepparrot.


Strutar med glass och varm hjortronssylt.

Av Maria - 4 juni 2018 06:30

Måndag:

Spaghetti med tacokryddad köttfärssås


Tisdag:

Oxrulader med pressad potatis, sås och ättiksgurka


Onsdag:

Hawaiigryta med kokt ris och broccolibuketter


Torsdag:

Ugnsfalu med tomatsalsa, potatismos och grönsaker


Fredag:

Burrito


Lördag:
Ugnstekt kyckingfilé med dragon


Söndag:

Vårrullar med kokt ris och currysås

Av Maria - 3 juni 2018 21:19




Antal: 4 portioner


Ingredienser:

300 g pasta

3/4 dl olivolja

Finrivet skal från 1 citron

1 dl finhackad dill

Ca 12 rädisor

Några nävar rucola

75 g grovt riven parmesanost


Gör så här:

Koka pastan enligt anvisningen på paketet.

Blanda pasta och olivolja i en bunke.

Låt pastan svalna.

Tillsätt citronskal och dill.

Skär rädisorna i tunna skivor och rör ner dem tillsammans med några nävar rucola.

Strö över parmesan.




Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
<<< Juni 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards