Alla inlägg under juni 2018

Av Maria - 14 juni 2018 19:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

4 port tagliatelle
2 kycklingbröst
200 g skogschampinjoner
3 klyftor vitlök, skivade
6 stjälkar grönkål, i små bitar

3 dl vitt vin
2 dl vatten
2 msk koncentrerad kycklingfond
3 dl vispgrädde
3 msk japansk soja
1 ask krasse

parmesanost
salt
peppar


Gör så här:

Skär kycklingen i tjocka skivor på snedden.

Stek i olja i en stekpanna 3-4 minuter på varje sida, salta och peppra.

Lyft upp kycklingen och låt vila på en tallrik.
Skär svampen i skivor. Skala och finhacka vitlöken.

Dra av bladen från grönkålsstjälkarna. Strimla bladen.
Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.

I samma stekpanna som du stekte kycklingen, gå i med skivad svamp och fräs ca 4 minuter.

Gå sedan i med vitlök, fräs någon minut och häll på vitt vin.

Tillsätt sedan vatten, soja och kycklingfond.

Låt koka ihop kort och häll sedan i grädde.

Häll även i den vätska som kycklingen släppt på tallriken.

Tillsätt sojan, salta och peppra.

Låt koka ca 3-4 minuter.
Tillsätt grönkålen och vänd runt.

Lägg sedan i den nykokta pastan och blanda så att den täcks av såsen.
Lägg upp på tallrikar och toppa med kyckling, klippt krasse och hyvlad parmesan.

Av Maria - 14 juni 2018 15:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

Sallad:

1 burk kikärtor (kokta)
1 msk olivolja
0,25 tsk salt
0,5 tsk rökt paprikapulver
80 g salladsmix (valfri) 

150 g tomat
0,5 gurka
0,5 rödlök (liten)


Dressing:

1 avokado

4 msk färska örter (blandade, hackade, t.ex basilika, persilja och gräslök)
2 msk citron (saften)
1 msk olivolja
0,5 klyfta vitlök
1 dl vatten
0,5 msk agavesirap (eller lönnsirap)
0,5 tsk salt
svartpeppar


Till servering:

12 färska basilikablad (valfritt)

ätbara blommor (valfritt)


Gör så här:

Häll av spadet från kikärtorna och fräs dem tillsammans med olivolja, salt och rökt paprikapulver i en stekpanna på medelvärme i 7-8 minuter.

Rör om ofta.

Ta stekpannan av värmen när de fått en gyllenbrun krispig yta och ställ åt sidan.


Förbered salladen:

Hacka sallad, tomat, gurka och rödlök och arrangera på ett fat.


Gör dressingen:

Mixa alla ingredienser (t.ex. i en höghastighetsmixer) tills dressingen är slät.

Tillsätt ev. lite mer vatten om det behövs.

Smaka av med salt och svartpeppar.


Servera salladen tillsammans med kikärtor, dressing och ev. garnering.

Av Maria - 14 juni 2018 14:15

Antal: 1 glas


Ingredienser:

4 cl irländsk whisky
2 dl hett kaffe
2 msk Rörsocker Strö
vispad grädde


Gör så här:

Lägg socker i en kopp.

Häll på kaffet och rör tills sockret löst sig.

Häll i whiskyn.

Toppa med en klick grädde. Servera.

Av Maria - 14 juni 2018 13:30

Ingredienser:

2 mogna avocado

4-5 dl crème fraiche (fet)

½ lime

1 stor vitlöksklyfta (eller 2 små)

salt


Gör så här:

Mosa avokadon med en gaffel, blanda i crème fraichen.

Pressa i vitlök och saften från en halv lime.

Smaka av med salt.

Av Maria - 14 juni 2018 08:30

Antal: ca 30 stycken

Ugn: 175 grader, ca 12 minuter


Ingredienser:
200 g smör

2 dl socker

2 ägg

100 g vit choklad

2 dl torkade tranbär

6 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker


Gör så här:

Rör smör och socker krämigt.

Tillsätt ägget och blanda ordentligt.

Hacka chokladen och rör ner den i tranbären.

Blanda ner mjöl, bakpulver och vaniljsocker.

Rulla degen till bollar.

För att få bra storlek på bollarna kan man dela degen i 4 delar och sedan göra 7-8 bollar av varje del.

Då vet man att de är ungefär lika stora.

Lägg bollarna på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem något.

Grädda i 175 grader i ca. 12 minuter.

Kaffe gifter sig perfekt med dessa ganska söta kakor!

Av Maria - 13 juni 2018 19:00

Antal: 6-8 portioner


Ingredienser:

4 äpplen
1-2 msk malen ingefära
1 msk smör (eller kokosolja)


Servering:

2 dl vaniljkvarg (ca 0,2 % och utan tillsatt socker)
2 msk sötmandel, rostad och hackad


Gör så här:

Kärna ur och skär äpplena i mindre bitar.

Du kan även skala om du vill, men skalet ger smak så låt det gärna vara kvar.
Lägg äpplena i en kastrull och tillsätt ingefära och smör.

Låt puttra på svag värme några minuter tills äpplena blir mjuka och släpper lite vätska.

Servera äpplena ljumna med en klick vaniljkvarg och toppa med lite rostad mandel.

Av Maria - 13 juni 2018 15:15

Antal: 4 portioner

Ugn:  220 grader


Ingredienser:

600 g kycklinglårfilé
2 chorizokorvar
2 rödlökar
2 gula paprikor
2 röda paprikor
4 potatisar
1 hel vitlök
4 msk olivolja
2 tsk salt
1 tsk svartpeppar
1 msk rosmarin, hackad


Picklad silverlök:

2 silverlökar
1 dl ättiksprit 12 %
2 dl strösocker
3 dl vatten
1 kruka persilja
2 krm salt
1 krm svartpeppar


Aioli:

2 dl majonnäs
1 citron, zest från
1 krm cayennepeppar
2 klyftor vitlök, rivna


Gör så här:

Sätt ugnen på 220 grader.

Dela varje chorizo i 4 bitar och snitta dem, lägg dem med kycklingen i en större ugnsform.

Skölj och skär grönsakerna och potatis i mindre bitar, ca 3 cm stora och lägg dem runt köttet i formen.
Skala och krossa vitlöken och lägg ner även dem, häll över olivoljan och kryddorna och arbeta in det i råvarorna med händerna.

Ställ in formen i ugnen och rosta tills kycklingen är genomstekt, ca 30 min.

Avsluta med grillfunktion under de sista 5-10 minuterna.

Kycklingen skall ha en innertemperatur på 72 grader vid servering.
Blanda samman lagen till den picklade löken, värm den en aning så att sockret löser upp sig.

Skiva silverlöken tunt och lägg ner den i lagen och ställ det kallt.

Rör samman majonnäsen med citronzest, cayennepeppar och vitlöken.

Smaka av med salt och ställ kallt tills servering.
Ta upp ca 2 dl av silverlöken från lagen och blanda den med finhackad persilja, salt och peppar till en krispig sallad.
Ta ut formen ur ugnen och lägg upp kyckling, chorizo och grönsaker på en tallrik.

Toppa med aiolin och löksalladen.

Av Maria - 13 juni 2018 13:00

Ingredienser:

1 1/2 kg äpplen
5 dl Strösocker
1 dl vatten
pressad saft av 2 citroner
1 krm askorbinsyra
1 krm natriumbensoat


Gör så här:

Skala, klyfta och kärna ur äpplena.

Lägg dem i en gryta tillsammans med sockret och häll över vatten och citronsaft.

Koka upp på svag värme, skumma och låt äpplena sjuda i cirka 20 minuter.

Rör om då och då.

Vispa äpplena till mos.

Rör ut askorbinsyran och natriuembensoat i lite mos och blanda ner i moset.

Häll upp på varma, väl rengjorda burkar och förslut.

Förvara kallt.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
<<< Juni 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards