Alla inlägg under juni 2018

Av Maria - 13 juni 2018 08:15

Ugn: 175 grader, 20-25 minuter


Ingredienser:

2½ dl havregryn
2½ dl rågflingor

½ dl linfrön
½ dl solroskärnor
½ dl pumpafrön
½ dl kokosflingor
½ dl hasselnötter

2 msk kanel

2 msk vatten
2 msk rapsolja
2 msk honung


Gör så här:

Hacka hasselnötterna.

Blanda alla torra ingredienser i en skål och rör om så det blandas bra.

Häll blandningen på en plåt med bakplåtspapper.

Ringla över honung, vatten och olja.

Rosta i ugnen på 175 grader, i 20-25 min.

Rör om när halva tiden gått.

Ha lägre gradantal och kortare tid om du har varmluftsugn! Viktigt viktigt!

Då kan resultatet bli så här fint.

Och gott.

Av Maria - 13 juni 2018 07:45

Ugn: 175 grader, ca 30 minuter


Ingredienser:

1½ liter (750 g) plommon
3/4 dl Farinsocker
1 tsk Vaniljsocker


Deg:
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
3/4 dl Strösocker
125 g smör eller margarin i bitar
1 ägg
1 dl mjölk


Garnering:
1 msk Florsocker
1 krm mald kanel


Gör så här:

Skölj, halvera och kärna ur plommonen.

Lägg plommonen, med runda sidan ner, i en ugnssäker form.

Strö på farinsocker.

  

Blanda mjöl, bakpulver och socker i en skål.

Tillsätt margarinet och arbeta det med fingrarna tills allt är en smulig massa.

Tillsätt ägg och mjölk och rör om tills det är en slät smet.

Klicka ut smeten över plommonen.

Grädda mitt i ugnen i 175 °C i cirka 30 minuter.

Blanda florsocker och kanel och dofta över vid serveringen.

Av Maria - 12 juni 2018 17:45

Ingredienser:

500-600 g (ca 1 l) aroniabär
250 g (ca 3) äpplen 
½ dl vatten
400 g (4,7 dl) Syltsocker


Valfri smaksättning:
droppar citruslikör, valfritt


Gör så här:

Skölj och rensa aroniabären.

Skala, kärna ur och dela äpplena i mindre bitar.

Blanda bär, äpple, vatten och syltsocker i en kastrull och koka 10-15 minuter.

Tillsätt citruslikör om så önskas.

Skumma väl och häll upp på varma, väl rengjorda burkar.

Förslut och förvara.

Av Maria - 12 juni 2018 13:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

2 morötter
1 potatis (stor)
1 gul lök
2 klyftor vitlök
3 cm färsk ingefära

1 röd chilifrukt
2 msk smör
2 msk rapsolja
1 msk torkad timjan
2 dl röda linser

vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
2 dl vispgrädde
2 tsk malen gurkmeja
1 citron, saften
salt
svartpeppar


Gör så här:

Skala och skär morötter, potatis, och lök i större bitar.

Finhacka vitlök, ingefära och chili.
Fräs lök och vitlök i smör och olja i en kastrull på låg värme så att de blir mjuka men utan att ta färg.
Häll i resterande grönsaker, timjan och linser. Fräs i ytterligare fem minuter.

Häll på vatten så att allting precis täcks och lägg ner buljongtärningar.

Koka till potatisen och moroten är mjuka.

Mixa soppan slät med en stavmixer.
Tillsätt grädde och gurkmeja samt pressad citron.
Smaka av med salt och svartpeppar.

Av Maria - 12 juni 2018 12:15

Ugn: 110 grader, ca 3 timmar


Ingredienser:

500g körsbärstomater 
2 vitlöksklyftor
1 msk Mörkt Muscovadorörsocker
2 krm salt 
1 dl olivolja
 
Gör så här:

Sätt ugnen på 110°C.


Börja med att tvätta tomaterna noggrant.

Halvera tomater och lägg på en plåt eller ugnsform.

Dela vitlök i tunna skivor och strö över tomaterna. 

Strö över muscovadorörsocker och salt och ringla över ca 3 msk olivolja. 

Torka i mitten av ugnen i 110°C i ca 3 timmar. 


Sterielisera en lufttät glasburk och lägg i tomaterna.

Täck med olja. 

Förvara i kylskåp.

Hållbarhet ca 1 vecka.

Av Maria - 12 juni 2018 11:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 kg kokt potatis, gärna från gårdagen
3 dl grekisk yoghurt
2 klyftor vitlök
8 salladslökar
400 g skogschampinjoner

150 g fetaost
1 tsk chiliflakes
olivolja
salt
peppar


Gör så här:

Sätt ugnen på högsta värmen med grillfunktion.
Skala och skär potatis i grova bitar.

Lägg i en form och blanda med salt och olivolja.

Rosta i ugnen tills gyllene, ca 10-25 minuter beroende på ugn.
Skala och riv vitlöken fint direkt ner i en skål och blanda med yoghurten.

Smaka av med salt och ställ åt sidan.

Skär det vita och ljusgröna på salladslöken i 1-2 cm stora bitar.

Strimla den gröna delen fint och lägg åt sidan till garnering.
Bryt svampen i bitar.
Stek svampen i olivolja i en stekpanna tills den fått lite färg.

Tillsätt salladslök och stek 2 minuter till, smaka av med salt.
Fördela yoghurt i botten på djupa tallrikar.
Toppa med potatis, svamp och fetaost bruten i bitar.
Droppa på lite extra olivolja och strö över chiliflakes samt det gröna på salladslöken!


Tips!

Variera gärna grönsaker och ost, byt t ex svamp mot auberigne och fetaost mot en hårdost som parmesan.

Av Maria - 12 juni 2018 08:00

Antal: ca 20 stycken

Ugn: 175 grader, 20-30 minuter


Ingredienser:

2 ägg

200 g mjukt margarin

3 dl socker    

25 sötmandlar  

10 bittermandlar   

(el. bittermandelarom)

Ca. 3½ dl vetemjöl

1½ dl mjölk

1 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker


Glasyr:

2 äggvitor

6 dl florsocker (ev. mer)

Rivet citronskal


Gör så här:

Slå inte på ugnen, den ska vara kall från början!


Vispa socker, ägg och margarin till en slät smet.

Mal sötmandel och bittermandel eller finriv dem på rivjärn.

Det funkar också bra men är lite pillrigt.

Blanda ner mandel och övriga ingredienser i smörblandningen.

Smöra och bröa en långpanna, ca. 20*30 cm.

Bred ut smeten i långpannan och sätt in plåten i den kalla ugnen.

Sätt ugnen på 175 grader och grädda i 30 min (blev 20 min för mig, varmluftsugn).

Låt svalna.


Blanda florsocker och äggvitor till glasyren och bred på när kakan svalnat.

Riv över citronskal och skär sedan i rutor.

Av Maria - 11 juni 2018 14:00

Måndag:

Middag:

Pannbiff med lök, sockerärter, kokt potatis.


Äppelkräm med mjölk


Tisdag:

Ostpanerade fläskkotletter på risbädd, paprikasallad


Lingonsorbet


Onsdag:

Lunch:

Ost- och skinksallad, bröd och ost:

Blanda 2 dl osttärningar, gärna grevé, 1 hg strimlad rökt skinka, 1 burk majskorn, 1 knippe skivade rädisor, 1 klyfta strimlad vitkål och ½ fintärnad gul lök.

Rör om salladen med dressing av olja, vinäger, salt och peppar


Middag:

Söndagslimpa, sallad och kokt potatis


Citronpäron:

Skala 4 stora päron.

Dela dem i halvor och tag bort kärnhuset.

Pensla med rivet skal och saft från ½ citron.

Strö över 1 dl socker och klicka på ett par msk smör eller margarin.

Grädda i 250 graders ugn och ca 15 minuter.

Servera med iskall vispad grädde.


Torsdag:

Kokta grönsaker, blomkål, kålrabbi, morötter, purjo tex och skinksås:

Smaksätt vit grundsås med strimlad skinka eller salami.


Plommonkräm med mjölk.


Fredag:

Goda korvgrytan och kokt potatis


Lingon och mjölk


Lördag:

Fiskpinnar, grönt potatismos, senapsgräddfil med curry och kokta morotsskivor


Mjukglass med chokladsmak


Söndag:
Får i kål:

Strimla 3/4 kg vitkål och skär 3/4 kg fårbringa med ben i bitar.

Bryn köttet i en gryta.

Tillsätt kål, 1½ tsk salt, 10 vitpepparkorn, 10 kryddpepparkorn och 1 hackad lök.

Slå på vatten så att det nästan täcker köttet (ca ½ liter).

Koka under lock ca 40 minuter.

Servera med finhackad persilja.


Äppelkaka med vaniljgrädde



Köksalmanack, 1981

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
<<< Juni 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards