Alla inlägg under juni 2018
Antal: ca 30 stycken
Ugn: 175 grader, ca 10 minuter + ca 15 minuter
Ingredienser:
Mördeg:
100 g smör eller margarin
2 msk socker
1 äggulor
3 dl vetemjöl
Fyllning:
1½ dl åkerbärs- eller hjortronsylt
1½ dl sötmandel, skållad och mald
1 dl socker
2 äggvitor
1 kartong flagad mandel
Gör så här:
Blanda samman alla ingredienserna till mördegen och lägg den svalt en stund.
Platta med lätt mjölad hand ut den till en kaka på smord plåt.
Gör kakan i storlek 15*20 cm.
Halvgrädda i 175 grader ca 10 minuter.
Bred sylten på den halvgräddade kakan.
Fyllning:
Blanda mandel med sockret.
Vispa vitorna till fast skum och blanda ned dem.
Bred mandelmassan över sylten och strö på den flagade mandeln.
Grädda kakn färdig, ca 15 minuter eller tills ytan fått lite färg.
Skär den i bitar när den har svalnat lite.
Antal: 16-20 stycken
Jäsning: 30 minuter + 20 minuter
Ugn: 225 grader, 20 minuter
Ingredienser:
5 dl ljummet vatten
50 g jäst
2 tsk salt
1 msk rapsolja
Antal: 16 stycken
Ugn: 200 grader, 20-25 minuter
Ingredienser:
En sats hemgjord eller färdig smördeg
1½ dl nutella
1 uppvispat ägg
Dekorera med:
Florsocker
Vatten/citronsaft
Chokladlinser
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Skär degen i två delar.
Kavla ut till en platta ca 30*30 cm och skär ut 8 rektanglar.
Klicka nutella på ena halvan av rektangeln.
Pensla kanterna med ägg och vik över den andra halvan, tryck till med en gaffel.
Upprepa med den andra halvan.
Pensla pajerna med ägg och grädda mitt i ugnen 20-25 minuter.
Servera som de är eller rör till en glasyr av florsocker och citronsaft och ringla över bakverket.
Toppa med chokladlinser.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
300 g morötter
300 g rotselleri
300 g palsternacka
1 majrova
2 msk olivolja
2 tsk salt
2 halloumi (á ca 200 g)
Avokadosalsa:
2 tomater, tärnade
1 avokado, tärnad
1 liten rödlök, finhackad
1 dl hackad koriander
1 dl hackad persilja
½ dl olivolja
1 msk vitvinsvinäger
1 msk flytande honung
½-1 lime, finrivet skal (endast det gröna) och saft
Salt
Gör så här:
Skala och skär alla rotfrukter i lika stora grova bitar.
Vänd runt rotfrukterna med olja och grilla till fin färg.
Flytta dem till indirekt glöd och låt baka (gärna under lock) tills de är mjuka.
Salta.
Bryt halloumin i mitten till två delar.
Grilla och skär sen i stavar.
Rör ihop alla ingredienser till avokadosalsan och smaka av med salt.
Skeda avokadosalsan över de varma rotfrukterna och halloumin och servera direkt.
Tips!
Vid indirekt grillning skjuter du kolen eller briketterna lite åt sidan, och det du grillar åt andra sidan en bit från glöden.
Ingredienser:
1 msk soja
½ msk rökt flingsalt
3 msk rapsolja
1 vitlöksklyfta, finhackad
2 tsk anchochilipulver eller chilipulver
2 msk bourbon
2 msk flytande honung
Gör så här:
Rör ihop alla ingredienserna.
Marinera köttet i ca 1-2 timmar i marinaden.
Marinera köttet i minst 1 timme och upp till ett dygn.
Här en läcker marinad med rökig smak.
Ingredienser:
4 ägg
12 dl mjölk
5 dl vetemjöl
3 tsk strösocker
Jordgubbssylt
Vispgrädde
Gör så här:
Vispa äggen lätt i en vid skål.
Tillsätt allt mjöl, socker och ca 5 dl mjölk.
Vispa smeten tills alla klumpar försvunnit.
Blanda i resten av mjölken.
Stek pannkakorna i stekjärn, helst två.
Rör i smeten då och då eftersom mjölet sjunker till botten.
Servera med jordgubbssylt och ev. vispad grädde.
Ingredienser:
5 dl ljus glutenfri mjölmix
2 tsk fiberhusk
1 tsk bakpulver
½ tsk salt (utesluts om ditt smör är saltat)
1½-2 dl vatten
50 g smör
Till kavlingen:
ca 1 dl ljus glutenfri mjölmix
150 g kallt smör
Gör så här:
Blanda de torra ingredienserna.
Tillsätt vatten och smör, arbeta ihop till en smidig deg.
Platta till degen så att den blir som en en rektangel, plasta och lägg den i kylen ca 30 minuter.
Mjöla bakbord och deg lätt och kavla ut degen till en rektangel, 20*40 cm.
Skär smöret i tunna skivor och placera ut på halva degen.
Pensla kanterna med vatten.
Vik över den andra halvan och förslut degen utmed kanterna.
Kavla försiktigt ut degen ca 30*30 cm och vik in en tredjedel från ena kanten och sedan en tredjedel från andra kanten, ett så kallat treslag.
Kavla ut degen igen och gör ett nytt treslag från andra ledden.
Plasta och lägg i kylen ca 30 minuter.
Ta ut degen och upprepa proceduren, nu kan du kavla ut degen lite mer.
Kyl minst 30 minuter och upprepa det hela ännu en gång.
Kyl igen.
Nu är degen klar att användas.
Smidig smördeg!
Startdegen ska vara smidig och inte spricka alltför mycket i kanterna när du kavlar ut dne första omgången.
Om det är svårt att trycka ihop sprickorna är degen för torr.
När du sedan kavlar degen med smör inuti får du vara försiktig och inte kavla fram smöret mot kavel eller bänk.
Skulle det ändå ske, mjöla, så att det inte kladdar.
Antal: 2 portioner
Ingredienser:
5 dl fiskbuljong
½ lime, pressad saft eller ½ dl vitt torrt vin
1 msk tomatpuré
4 potatisar, i bitar
1½ tsk färsk ingefära, riven
½ tsk salt
1 krm vitpeppar, nymald
1½ dl majskorn
100 g haricots verts
1 gul paprika, i bitar
4 salladslökar eller 1/4 purjolök, skivad
2*130 g skinn- och benfri lax, i bitar
Dillkvist
Gör så här:
Koka upp fiskbuljong och citronsaft tillsammans med tomatpurén.
Tillsätt potatis, ingefära, salt och peppar.
Låt koka ca 5 minuter.
Lägg ner majskorn, haricots verts, paprika och salladslök.
Koka upp och lägg ner fisken.
Sjud försiktigt i 3 minuter eller tills fisken är klar.
Smaka av.
Dekorera med dill.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | ||||
|