Direktlänk till inlägg 20 november 2018
Antal: 4-8 portioner
Vila: Ca 20 minuter
Ugn: 200 grader, ca 20 minuter
Ingredienser:
Pajdegen:
1 dl bovetemjöl
1 dl majsmjöl
1 dl rismjöl
1 dl strösocker
1 msk fiberhusk
1 tsk bakpulver
½ tsk salt
100 g smör, ev. laktosfritt
½ dl vatten
Blåbärsfyllning:
250 g blåbär, färska eller tinade
3/4 dl socker
2 msk potatismjöl
1 citron, zesten
Aprikosfyllning:
8 stycken aprikoser
½ dl florsocker
Servera med:
Rostade kokosflingor
Florsocker
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda de torra ingredienserna till degen i en bunke.
Mixa eller nyp in smöret i mjölblandningen.
Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en deg.
Låt degen vila ca 20 minuter i kylen.
Fyllning:
Blanda blåbär, socker, potatismjöl och citronzest väl.
Eller halvera, kärna ut och skär aprikoserna i tunna skivor - låt dem gärna sitta ihop lite i ena kanten så att du kan bre ut som som en solfjäder.
Pudra florsocker över aprikosskivorna.
Kavla ut degen och lägg en fyllning i mitten.
Vik upp kanterna över den yttre delen av fyllningen.
Tryck ihop eventuella sprickor i nederkanterna så att fruktsaftena inte rinner ut.
Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter.
Strö över rostad kokos och/eller florsocker vid serveringen.
Tips!
Fyll galetten med dina favoritfrukter eller bär.
Tänk bara på att använda potatismjöl till blöta bär.
En galette är som en söt liten paj där degen viks över fyllningen.
Ingredienser: 4 dl majonnäs1 msk ketchup1 msk chilisåscitron, litesalt vitpeppar0,5 msk cognac (eller madeira) Gör så här: Blanda majonäs med tomatketchup eller chilisås.Smaka av med citron, salt, vitpeppar och eventuellt lite konjak ell...
Antal: 4 portioner Ingredienser: 500 g lövbiff1 msk japansk soja1 msk torr sherry (eller torrt vitt vin)1,5-2 dl majsstärkelse3 dl neutral matolja, till fritering 2 krukor thaibasilika2-4 röda chilifrukter, i tunna skivor1 röd paprika, tunt s...
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 schalottenlök1 klyfta vitlök2,5 dl svenska kvarngryn (eller andra goda gryn men då kan koktiden bli annan)1 dl torrt vitt vin5 dl kycklingbuljong (eller annan valfri buljong) 50 g Västerbottensost200 g sv...
Antal: 4 portioner Ingredienser: 500 g falukorv1 gul löksmör, till stekning (eller margarin)3 msk tomatpuré2 tsk dijonsenap 2 dl gräddesaltpepparpersilja, hackad Gör så här: Dra av skinnet på falukorven och skär den 1/2 cm tjocka b...
Antal: 4 portioner Ingredienser: 250 g nötfärs350 g vitkål1 msk smör2 msk senap (stark söt)2 msk tomatpuré 1 lagerblad2 hönsbuljongtärningar12 dl vatten1 purjolök1 msk soja (kinesisk)1 tsk saltsvartpeppar, nymald Servering:1 dl persiljabröds...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | ||||||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | |||
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | |||
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | |||
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||||
|