Alla inlägg under augusti 2018
Antal: 18 stycken
Ugn: 225 grader, ca 7 minuter
Ingredienser:
200 g smör
1½ dl råsocker
½ dl kokossocker
2 ägg
5 dl mandelmjöl
2 msk bovetemjöl
1 dl kakao
1 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljpulver
½ tsk Himalayasalt eller havssalt
1 dl pekannötter
1 dl hackad mörk choklad
Flingsalt (frivilligt)
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Smält smöret och låt det svalna.
Rör ihop råsocker, kokossocker och ägg i en bunke.
Blanda mandelmjöl, bovetemjöl, kakao, bikarbonat, vaniljpulver och salt i en annan bunke.
Rör ner de torra ingredienserna i äggsmeten och rör sedan i det smälta smöret.
Forma smeten till runda bollar och lägg på plåtar med bakplåtspapper.
Tryck ner pekannötter och hackad choklad i kakorna.
Grädda i mitten av ugnen i ca 7 minuter.
Strö över lite flingsalt.
Antal: 8 portioner
Ugn: 200 grader, ca 20 minuter.
Ingredienser:
4 snackpaprikor, men vanliga går också bra
100 g mozzarella
15-20 svarta oliver
Oregano
Svartpeppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Halvera paprikorna och lägg i ugnsfast form.
Skär mozzarellan i mindre bitar och fördela i paprikorna.
Halvera oliverna, lägg på mozzarellan.
Strö på oregano och peppar.
Sätt in i ugnen i ca 20 minuter eller tills osten smält och paprikorna fått fin färg.
Tips!
Snackpaprikan är avlång jämfört med sin vanliga släkting och innehåller lika mycket C-vitamin.
Här är fyllningen mozzarella, oliver och oregano, men de går förstås att fylla med annat gott, som t.ex keso och pesto eller sojafärs och riven morot.
Antal: 4 portioner
Ugn: 220 grader, 5-10 minuter
Ingredienser:
2 fasta päron
4 tortillabröd original
½ dl pesto
1 rödlök, hackad eller strimlad
100 g rucola
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Skala päronen och skär i tunna klyftor.
Lägg bröden i en ugnsfast form, gärna med bakplåtspapper.
Bred ut peston.
Lägg päron och rödlök.
Grilla i ugnen i 5-10 minuter tills allt fått fin färg.
Toppa med rucola och servera genast.
Tips!
Rucola ger en fin pepprig smak åt rätter. Skölj och förvara i hushållspapper i kylen så kan den hålla sig lite bättre än om den ligger i påse.
Antal: 4 portioner
Ugn: 200 grader, 8-10 minuter
Ingredienser:
2 hela vitlökar
6 msk olivolja
1 liten, hackad lök
2 msk pressad citronsaft
3 msk tahini (sesampasta)
2 msk hackad färsk persilja
Salt
Peppar
Servera med:
Råa grönsaker
Baguette eller varma pitabröd
Gör så här:
Ta isär vitlöksklyftorna.
Lägg dem på en bakplåt och rosta dem i varm ugn, 200 grader, i 8-10 minuter.
Låt dem kallna några minuter.
Skala klyftorna när de svalnat tillräckligt och hacka dem fint.
Hetta upp olivoljan i en kastrull eller stekpanna och lägg i vitlök och lök.
Fräs på låg värme tills allt är mjukt.
Ta av kastrullen från värmen.
Blanda i citronsaft, sesampasta och persilja.
Krydda efter smak med salt och peppar.
Häll över dippsåsen i en liten eldfast skål.
Servera med råa grönsaker, baguette i bitar eller varmt pitabröd.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 kg kräftor
Lag:
2½ liter vatten
½ dl fint salt utan jod
10-15 dillkronor
2 sockerbitar
2 dl mörkt öl
Gör så här:
Koka upp lagen och låt den sjuda några minuter.
Låt kallna.
Låt 1 kg frysta kräftor tina.
Häll bort spadet.
Lägg i kräftorna i den kalla lagen och låt dem dra i kylen i ett dygn.
Antal: 6 portioner
Ingredienser:
200 g skogssvamp
1 gul lök
Olja till stekning och fritering
Salt
Peppar
2½ dl vispgrädde
3 dl majsmjöl
1 dl vetemjöl
1 dl finriven parmesan eller annan lagrad ost
Till servering:
Flingsalt
Gör så här:
Finhacka svampen och löken.
Hetta upp en stekpanna med 2 msk olja.
Fräs svampen och löken 4-5 minuter.
Salta och peppra.
Lägg svampen åt sidan.
Koka upp grädden i en kastrull.
Rör ner de båda mjölsorterna under vispning så att det inte klumpar sig.
Sänk värmen och låt koka under konstant omrörning 5-6 minuter tills det är helt slätt.
Ta kastrullen från värmen, rör i osten och svampfräset.
Blanda väl.
Låt svalna något.
Forma 3 cm stora bollar av grötsmeten.
Hetta upp en kastrull med 1 liter olja till 180 grader, använd gärna en termometer för att hålla koll på temperaturen.
Fritera några bollar i taget och låt dem sedan rinna av på hushållspapper.
Strö på flingsalt och servera med hemlagad dillpesto.
Antal: ca 40 stycken
Vila: minst 30 minuter, kallt
Ugn: 175 grader, ca 8 minuter + 250 grader, 2-4 minuter
Ingredienser:
200 g smör
1 dl socker
4½ dl mjöl
1 äggula (kan uteslutas)
Citronkräm:
2 citroner, rivet skal och saft
2 dl socker
3 dl vatten
3/4 dl majsena
2 msk smör
3 äggulor, spar äggvitan till marängen
Maräng:
4 äggvitor
2 dl socker
1 tsk citronsaft, kan uteslutas
Gör så här:
Hacka smöret och nyp ihop det med de torra ingredienserna och äggulan tils det blir en deg.
Rulla kulor av degen, tryck till med ett finger på degkulan så att det bildas en fördjupning till citronkrämen.
Låt dem vila i minst 30 minuter.
Sätt ugnen på 175 grader.
Grädda dem mitt i ugnen i ca 8 minuter.
De behövs inte gräddas färdigt helt eftersom citronkräm och maräng ska gräddas senare.
Citronkräm:
Blanda alla ingredienser i en kastrull.
Låt sjuda under omrörning tills krämen tjocknat.
Den får inte koka för då koagulerar äggen.
Ta av och låt svalna.
Maräng:
Vispa äggvitorna till ett hårt skum.
Tillsätt sockret och vispa tills skummet är fast och tjockt.
Det ska gå att vända bunken upp och ner utan att marängsmeten rinner ut.
Höj ugnstemperaturen till 250 grader.
Klicka citronkräm i den förgräddade mördegskakan och spritsa eller klicka maräng uppe på.
Grädda kakorna i ca 2-4 minuter eller tills marängen fått fin färg.
Antal: 6 portioner
Ugn: 200 grader, ca 30 minuter
Ingredienser:
1 färdigköpt pajdeg eller 1 sats pajdeg
Fyllning:
1 rotselleri
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
ca 100 g kantareller
ca 4 msk olja till stekning
Salt
Nymald svartpeppar
1 tsk torkad timjan
200 g riven lagrad ost, t.ex svecia, ca 5 dl
Äggstanning:
2 ägg
1½ dl mjölk
Ev. ½ dl vitt vin
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Klä en oljad avlång pajform, ca 30*10 cm, med pajdegen.
Nagga bottnen och låt stå i frysen medan du gör fyllningen.
Fyllning:
Skala och fintärna rotsellerin och finhacka löksorterna.
Ansa kantarellerna och skär dem i ganska stora bitar.
Hetta upp en stekpanna med 2 msk olja.
Rör ner kantarellerna och fräs tills all vätska har kokat bort.
Salta och peppra och tillsätt timjan.
Lägg åt sidan.
Skölj ur pannan och hetta upp med 2 msk olja.
Rör ner rotsellerin och löksorterna och fräs 5-6 minuter.
Smaka av med salt och peppar.
Rör ner kantarellerna och riven ost.
Fyll pajskalet med fyllningen.
Vispa ihop äggstanningen och häll över.
Grädda pajen i mitten av ugnen ca 30 minuter.
Servera gärna med rökt böckling eller makrill och en god sallad.
Garnera ostpajen med färska örter.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | |||
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | |||
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | |||
27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||||
|