Direktlänk till inlägg 7 januari 2019
Måndag:
Linssoppa med potatis: Skala 400 g potatis och skär i klyftor, skiva 1 purjolök. Fräs potatis och purjolök i lite olja. Fyll på med 1½ dl röda linser och 1 liter grönsaksbuljong. Låt småkoka ca 10 minuter. Krydda med försk timjan, salt, peppar och lite citron.
Tisdag:
Stektströmming med potatismos: Rör samman 2 msk hackad persilja och 2 msk tunt skivad purjolök. Räkna med 400 g strömmingfilé och lägg persiljahacket på hälften av filéerna. Lägg på resten av filéerna. Blanda samman 3 msk vetemjöl, salt och peppar. Vänd strömmingarna i vetemjölet och stek dem i lite flytande margarin. Servera med potatismos och rårivna morötter.
Onsdag:
Färspytt med bacon: Stek 10-12 tärnade potatisar och 1 hackad lök med 100 g bacontärningar tills potatisen är mjuk. Bryn 150 g blandfärs i margarin tills den blir smulig, salta och peppra. Rör ner färsen i potatisblandningen, smaka av.
Torsdag:
Italienarens favoritpasta: Fräs 2-3 hackade vitlöksklyftor, 1 knippe finhackad persilja och ½-1 dl rivet ljust dagsgammalt bröd i drygt ½ dl olivolja. Blanda samman med nykokt pasta. Servera nyriven parmesanost till.
Fredag:
Lördag:
Kalops: Bryn 500 g grytbitar i lite margarin. Strö över 2 msk vetemjöl och 1 tsk salt. Tillsätt 4 dl buljong, 1 lagerblad och 8 kryddpepparkorn. Sjud under lock ca 60 minuter. Lägg ner 2 morötter och 1 gul lök i bitar. Sjud ytterligare 30 minuter. Servera med kokt potatis och rödbetor.
Söndag:
Antal: 4 portioner Ingredienser: 500 g falukorv1 gul löksmör, till stekning (eller margarin)3 msk tomatpuré2 tsk dijonsenap 2 dl gräddesaltpepparpersilja, hackad Gör så här: Dra av skinnet på falukorven och skär den 1/2 cm tjocka b...
Antal: 4 portioner Ingredienser: 250 g nötfärs350 g vitkål1 msk smör2 msk senap (stark söt)2 msk tomatpuré 1 lagerblad2 hönsbuljongtärningar12 dl vatten1 purjolök1 msk soja (kinesisk)1 tsk saltsvartpeppar, nymald Servering:1 dl persiljabröds...
Antal: 4 ´portioner Ingredienser: 600 g kycklinglårfilé, i munsstora bitar2 klyftor vitlök, finhackade1 gul lök, i små båtar (stor)1 röd paprika, i munsstora bitar250 g broccoli, i små buketter och stam skivad 4 dl crème fraîche2 dl sweet chi...
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 kg potatis (gärna rödskalig)olivoljasalt600 g quornbitar0,5 tsk salt 0,5 tsk peppar2 msk rapsolja, att steka i3 klyftor vitlök1 gul lök4 dl crème fraîche (kan bytas till havre fraiche)2 tsk kinesisk soja1 ms...
Antal: 4-6 portioner Ugn: 175 grader, 10-12 minuter + ca 20 minuter Ingredienser: Pajdeg: 3 dl vetemjöl125 g smör, kallt1 msk vatten, kallt Fyllning:2-3 kycklingfiléer1 purjolök1 röd paprika2 klyftor vitlök1 förp bacon (à 140 g)150 g feta...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 | 29 | 30 | 31 | ||||||
|