Direktlänk till inlägg 19 april 2019
Om brödet inte jäser som det ska kan det bero på:
Att degvätskan är sval - vänta allstå lite till.
Att degen står på en så varm plats att jästsvamparna dör.
Att jästen, eller surdegen, är för gammal. Surdegen kan också vara omogen.
Om brödet sjunker efter jäsningen kan det bero på:
Att brödet jäst för länge.
Om brödet har en degrand i bottnen när det är färdiggräddat kan det bero på:
Att ugnstemperaturen varit för låg.
Att brödet tagits ur ugnen för tidigt.
Att bröden legat nära varandra under gräddningen.
Om brödet blir kompakt kan det bero på:
Att degen bearbetats för lite och inte blivit elastisk nog.
Att det är för mycket fett i degen eller att fettet lagts i innan degvätskan tillsatts.
Att brödet fått jäsa för kort tid på plåten.
Om brödet är allt för storporigt kan det bero på:
Att mjölet inte blandats i ordentligt. Blanda i mjölet portionsvis och se till att degen är blank och släpper bunken innan den sätts på jäsning.
Att degen fått jäsa i alltför varm miljö.
Om brödet blir hårt kan det bero på:
Att för mycket mjöl arbetats in i degen. Degen ska vara mitt emellan mjuk och fast.
Fler tips:
En vetedeg ska vara mjukare än en rågdeg.
Ju grövre brödet är desto längre tid ska det jäsa. Dessutom ska grovt bröd i regel ha lägre ugnstemperatur och längre gräddningstid.
Sätt inte in brödet i ugnen förrän den hållit den bestämda temperaturen i minst 10 minuter.
Antal: 4-6 portioner Ugn: 175 grader, 10-12 minuter + ca 20 minuter Ingredienser: Pajdeg: 3 dl vetemjöl125 g smör, kallt1 msk vatten, kallt Fyllning:2-3 kycklingfiléer1 purjolök1 röd paprika2 klyftor vitlök1 förp bacon (ā 140 g)150 g feta...
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 gul lök2 klyftor vitlökolja, att steka i1 röd chilifrukt5 cm färsk ingefära 750 g morot500 ml kokosmjölk2 grönsaksbuljongtärningarvatten0,5 limefrukt, saften2 msk crunchy jordnötssmörsalt, efter smakpeppar, ...
Måndag: Vänd nykokt färsk pasta med olivolja, riven parmesan, soltorkade tomater i olja, rucola och svartpeppar. Toppa med knyten av parmaskinka. Bre blåbärssylt och god vaniljkräm mellan havreflarn. Tisdag: Vegetariska vårrullar. ...
Måndag: Rårakor med bacon: Skala och grovriv 4-6 potatisar. Blanda det rivna med salt och peppar. Stek ca 300 g skivat bacon knaprigt och låt det rinna av på hushållspapper. Håll det varmt. Stek den rivna potatisen lite åt gången i lite s...
Måndag: Stekta halverade kroppkakor, rivna morötter, lingonssylt. Blåbärssoppa med grovhackade finskorpor. Tisdag: Buljongkokad varmkorv, vitkålssallad och vita bönor i tomatsås. Aprikoskräm. Onsdag: Tortellini med brocc...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |||
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |||
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |||
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |||
29 | 30 | ||||||||
|