Alla inlägg under augusti 2019
Antal: 4 stycken
Jäsning: 20 min + 20-30 min
Ugn: 200 grader, ca 40 min
Ingredienser:
50 g jäst för söta degar
12 dl ljummet vatten
3 dl Farinsocker
1 msk salt
1½ dl boveteflingor
9 dl rågsikt
cirka 16 dl vetemjöl
Gör så här:
Smula jästen i en stor skål.
Häll på vattnet och rör tills jästen löst sig.
Tillsätt farinsocker, salt och boveteflingor.
Arbeta in rågsikten och därefter vetemjöl tills degen släpper skålens kanter.
Låt jäsa i 20 minuter under duk.
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig.
Dela degen i fyra lika stora delar som formas till längder.
Lägg längderna i en långpanna med bakplåtspapper.
Skär remsor av ett annat bakplåtspapper och lägg mellan limporna så fäster de inte i varandra.
Låt jäsa i 20-30 minuter.
Grädda i nedre delen av ugnen i 200° i cirka 40 minuter.
Antal: 10-14 stycken
Ugn: 150-175°C, 10-15 minuter
Ingredienser:
Deg:
100 g mjukt osaltat smör
2 msk sötrix-flor
¼ krm stevia
3 ägg
1 äggula
2 lime, saft
3 krm vaniljpulver
2 dl kokosnötsmjöl
Fyllning:
75 g osaltat smör
2 msk sötrix-flor
¼ krm stevia
1½ mandelmjöl
2 lime, rivet skal
Garnering:
1 uppvispad äggvita
lite kokosflingor
Gör så här:
Deg:
Kör smör och sötning i en matberedare.
Ta i ett ägg i sänder och sedan äggulan, vispa mjukt och pösigt.
Blanda ner limesaften (riv först skalet till fyllningen och pressa därefter saften ur limefrukterna).
Blanda vaniljpulvret och kokosnötsmjöl och häll ner i smeten.
Mixa samman allt till en smidig deg.
Kavla degen mellan två smörpapper.
Den ska bli ca ½ cm tjock och så rektangulär som möjligt.
Fyllning:
Smält smöret med sötning. Rör så att sötningen löser sig ordentligt.
Blanda sedan ner mandelmjölet och rivet limeskal.
Låt svalna.
Bred limefyllningen över degen och rulla ihop till en kompakt rulle.
Lägg den i kylskåp ca 30 minuter.
Ta en vass kniv och skär rullen i ca 10-14 skivor, ca 1 cm tjocka.
Lägg dem på en bakplåtsklädd plåt.
Kakorna flyter inte ut, så du kan lägga dem tätt.
Pensla med uppvispad äggvita och strö över kokosflingor.
Grädda i mitten av ugnen i 150-175°C i 10-15 minuter.
Låt svalna på galler.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
Garam Masala-kryddblanding:
Ugn: 175 grader, 20 minuter
Ingredienser:
Revbensspjäll till jul:
1 kg revbensspjäll
1 st gul lök
2 st lagerblad
Svartpeppar
Glasering till revbensspjäll:
2 dl honung
1 dl olivolja
1,5 tsk flingsalt
1 tsk malen ingefära
Gör så här:
Revbensspjäll till jul:
Koka revbensspjäll i vatten tillsammans med övriga ingredienser i 30 minuter.
Placera revbensspjället i långpanna.
Glasering:
Blanda alla ingredienserna till en glasering.
Pensla glaseringen på revbensspjällen.
Griljera dina revbensspjäll i ugnen cirka 20 minuter, 175 grader.
Pensla på mer glasering under tiden revbensspjällen är i ugnen.
Måndag:
Tortellini med spenat och ricotta, salladskål.
Färsk frukt.
Tisdag:
Ansjovissej, potatis och rårivna morötter:
Lägg 600 g fiskfilé i smord ugnssäker form.
Finhacka avrunna ansjovisfiléer, i en liten burk, och strö över.
Slå på ansjovisspadet och 1 förpackning citronsås, kelda.
Toppa med 2-3 msk krossade skorpor och dill, blandat.
Stek 20-25 minuter i mitten av ugnen i 225 grader.
Semlor, kanel och varm mjölk.
Onsdag:
Stekt fläsk och bruna bönor, gärna blandade med kicneybönor, salladskål.
Varva 2-3 dl müsli, brynt smör med farinsocker och kanel, med äppelmos.
Toppa med hårdvispad vaniljsås.
Ät genast.
Torsdag:
Ärtsoppa.
Pannkakstårta.
Fredag:
Korv stroganoff, råris, finskuren slakad vitkål.
Marängssviss med väl avrunna konserverade aprikoser bland marängerna, glass och chokladsås.
Lördag:
Rostbiff, helstekt lök, potatis, gelé.
Söndag:
Ugnsstekta färsbiffar, potatisklyftor, Waldorfsallad.
Katrinplommonsufflé, iskall vispad grädde:
Hacka 200 g kärnfria plommon, blanda med 3/4 dl strösocker.
Vispa 5-6 äggvitor till hårt skum, vänd ner och lägg smeten i väl smord rak form.
Grädda 40-45 minuter i 150 grader.
Måndag:
Mustiga soppan:
Strimla 150 g rimmat stekfläsk och fräs med 1 hackad gul lök.
Lägg 2-3 skivade morötter, 1 skivad purjo och ca 400 g strimlad vitkål.
Häll på 8-9 dl buljong, ½ msk äkta soja och 1½ msk timjan. Koka 15-20 minuter.
Tisdag:
Småländska potatisbullar:
Blanda 800 g kokt pressad kall potatis med 2 msk smält smör, 1 ägg, salt och peppar.
Forma bullar och stek guldgula i lite smör.
Servera med lingon och stekt fläsk.
Onsdag:
Halstrad färsbiff:
Blanda 600 g nötfärs med 1 tsk salt, ½ tsk svartpeppar och 1 tsk timjan.
Späd med 2 msk vatten.
Forma 8 biffar och stek i lite olja.
Servera med klyftpotatis och tomatsallad.
Torsdag:
Vintergryta:
Bryn 250 g köttfärs i en gryta, tillsätt 400 g strimlad vitkål, 2 skalade rivna äpplen, 2 msk soja och 1 msk senap, låt puttra ca 20 minuter.
Smaka av med salt, peppar, 1 tsk timjan och 2 msk tomatketchup.
Fredag:
Lördag:
Fiskgratäng hollandaise:
Lägg 400 g tinad eller färsk torskfilé i en smord form.
Sätt in formen i 225 graders varm ugn ca 15 minuter.
Rör ut en påse hollandaisesås med vatten och tillsätt lite smör.
Gör en sats potatismos.
Ta ut fiskformen och lägg potatismos runt fisken.
Häll över hollandaisesåsen.
Sätt in formen i ugnen ytterligare 5 minuter.
Strö över dill.
Söndag:
Måndag:
Korvlåda:
Varva 4 portioner kokt pasta, t.ex skruvar, med 250 g tärnad mager falukorv, 1 tärnad grön paprika och 10 cm finhackad purjolök i en smörad form.
Vispa ihop 3 ägg, 3 dl mjölk och 2 dl riven ost.
Häll blandningen över och grädda i 200 grader ca 30 minuter.
Servera med strimlad kinakål blandad med krossad ananas.
Tisdag:
Pasta med mustig tomatsås:
Tärna 250 g rökt fläsk, skala och finhacka 1 gul lök.
Bryn fläsk och lök i lite smör.
Tillsätt 1 burk krossade tomater och låt såsen sjuda i ca 30 minuter.
Krydda med 3 msk finhackad basilika och lite svartpeppar.
Koka 350 g tagliatelle.
Blanda pastan med såsen och servera med lite riven parmesan eller annan smakrik ost.
Onsdag:
Torskbiff med citronsmak:
Skär 400 g torsk i bitar och smaksätt med citronpeppar, salt och 4 msk hackad dill.
Forma till biffar.
Vänd dem i lite vetemjöl och stek i smör.
Servera med potatismos och gröna ärter.
Torsdag:
Ärtsoppa:
Blötlägg 400 g gula ärter i 1½ liter vatten och 1 tsk salt över natten.
Slå sedan bort vattnet.
Koka på nytt upp 1½ liter vatten och 1 tsk salt.
Lägg i ärter, 1 tsk timjan och 2 skivade gula lökar.
Skumma bort skalen som flyter upp.
Låt soppan koka ca 1½ timme eller tills ärterna känns mjuka.
Fredag:
Tunnbrödsrulle med lax:
Bred 2 msk gravlaxsås på 4 skivor mjukt tunnbröd.
Lägg på strimlad isbergssallad, ca 1 dl på varje bröd. Skiva 6 potatisar och fördela dessa.
Skär 8 skivor rökt lax i bitar och lägg laxbitarna på potatisen.
Rulla ihop.
Lördag:
Asiatisk gryta.
Söndag:
Måndag:
Älgskavsgryta med potatisbullar
Tisdag:
Lax, pressad potatis och dill-& citronsås
Onsdag:
Makaronipudding med skinka
Torsdag:
Kycklingpinnar och nudlar, sötsur sås och currysås
Fredag:
Hamburgare, bröd och potatisskivor
Lördag:
Köttgryta med potatis
Söndag:
Köttfärssås och pasta
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | ||||||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | |||
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | |||
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | |||
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | ||||
|