Alla inlägg under april 2020
Antal: 8-12 muffins, beroende på formarnas storlek
Ugn: 200 grader, 10-15 minuter
Ingredienser:
125 g smör
2 dl mjölk
1 ägg
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
4½ vetemjöl
3 tsk bakpulver
Ca 8 krossade mariannekarameller
Tryffelkräm:
200 g mörk mintchoklad
200 g cream cheese
Ev. några drppar pepparmyntsolja för intesivare smak
Gör så här:
Smält smöret, häll i den kalla mjölken och dra från värmen.
Vispa ägg, socker och vaniljsocker pösigt i en bunke.
Blanda vetemjöl och bakpulver i en skål.
Häll den ljumma smörblandningen i äggvispet.
Tillsätt de torra ingredienserna och rör bara precis så att allt blandat sig.
Fyll pappersformar till 2/3 med smet, ställ dem i en muffinsplåt eller använd dubbla formar.
Strö tlite karamellkross överst i varje form innan gräddningen.
Grädda i 200 grader i mitten av ugnen i 10-15 minuter, beroende på muffinsformarnas storlek.
Känn efter med en provsticka, de är klara när stickan inte blir kladdig.
Ta upp dem ur plåten och ställ dem att svalna på ett galler.
Tryffelkräm:
Smält chokladen i en skål över vattenbad.
När den är helt smält ta skålen från värmen och vispa i cream cheese.
Vispa tills alla klumpar löst sig och det är en jämn kräm.
Tillsätt ev. pepparmyntsolja efter smak.
Låt svalna och stelna något.
Spritsa eller bred på de avsvalnade muffinsarna och dekorera.
Ingredienser:
1 gurka (slanggurka)
0,5 tsk salt
3 msk söt aromatisk soja (se ett av mina andra recept)
1,5 msk chiliolja (utan sediment)
1 tsk sesamolja
1 msk vitlök, finhackad
1-2 krm sichuanpeppar, rostad och mortlad
Gör så här:
Lägg gurkan i en dubbelvikt kökshandduk på en skärbräda, slå sönder gurkan med en brödkavel. Använd inte övervåld och purea gurkstackarn, den ska bara spricka.
Skär sedan upp gurkan, först på längden och sedan i diagonala munsbitar.
Blanda med saltet och låt gurkan ”rimma” i 10 minuter medan du gör dressingen.
Blanda den aromatiska sojan med chiliolja, sesamolja och vitlök.
Gurkan kommer att ha släppt lite vatten så häll av vätskan och torka den lätt innan du blandar den med dressingen.
Lägg upp på ett fat och dofta över sichuanpepparen.
Ingredienser:
1 vitlöksklyfta
1 stor chipotlechili (torkad, rökt pepparfrukt)
½ äpple
Olivolja till stekning
1 dl brun farin
1 dl rödvinsvinäger
1½ dl passerade tomater
Olja
Salt
Gör så här:
Skala vitlöksklyftan och hacka vitlöken och chipotlechilin fint.
Kärna ur och skär äpplet i mindre bitar.
Lägg ner chipotle, vitlök och äpple i en kastrull och fräs ett par minuter på medelhög temperatur i lite olivolja.
Tillsätt farin, vinäger och passerade tomater och koka i 5-10 minuter till såsig konsistens.
Häll upp såsen i en blender och mixa slätt.
Smaka av med salt.
Barbecuesåsen kan serveras kall eller varm.
Antal: 16 bitar
Ugn: 175 grader, 25-30 minuter
Ingredienser:
2 äpple, medelstora
2 msk citron, saft
200 g smör
2 dl strösocker
1 dl mörk sirap
2 ägg (stora)
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
0,5 krm salt
0,5 tsk malen kanel
3,5 dl vetemjöl
Garnering:
1 msk malen kanel
1 msk strösocker
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader och täck formen med bakplåtspapper.
Skala och kärna ur äpplena.
Skiva i tunna klyftor och häll citronsaft över dem.
Ställ åt sidan.
Smält smöret i kastrull eller microvågsugn och blanda ihop till en jämn smet tillsammans med resten av ingredienserna.
Bara precis så att allt går ihop.
Häll upp smeten i formen och tryck ner äppelskivorna i smeten.
Pudra kakan med kanel och strösocker innan du lägger den i mitten av ugnen för att gräddas i 25-30 minuter.
Antal: 8 stycken
Ingredienser:
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 krm salt
50 g smör
2 dl mjölk
Gör så här:
Blanda de torra ingredienserna i en bunke och finfördela smöret där i.
Tillsätt sedan mjölken och arbeta snabbt ihop till en deg.
Forma 8 bullar av degen med fuktade händer och grädda dem till fin färg i våffeljärnet.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 dl quinoa, ljus eller röd
6-7 dl vatten
4 dl havregryn
3 dl morotsjuice
1 struken tsk salt
5-6 strimlade aprikoser
Till servering:
Havtornssylt
Några syltade valnötter
Gör så här:
Lägg quinoan i blöt i vattnet i en lite kastrull i 30 minuter.
Koka i 5 minuter.
Häll på havregryn och morotsjuice, smaksätt med salt och blanda i strimlade aprikoser.
Sjud gröten under omrörning i 3-4 minuter tills den är lagom krämig.
Häll upp i skålar, toppa med havtornssylt och syltade valnötter.
Antal: 6 portioner
Ugn: 250 grader, caa 10 minuter
Ingredienser:
6 port Felix Klassiskt Potatismos
9 dl vatten, kokande
100 g smör
50 g parmesanost
1 kruka persilja
1 tsk tryffelolja (efter smak)
Gör så här:
Sätt ugnen på 250 grader.
Koka upp vattnet och smält smöret.
Vispa ihop vattnet med potatismospulvret.
Finhacka persilja och riv parmesan.
Vänd ner i moset tillsammans med tryffelolja.
Smaka av och tillsätt eventuellt mer tryffelolja efter smak.
Lägg i 6 st enportionsformar.
Strö över lite mer riven parmesan och grädda i ugnen ca 10 minuter tills moset är gyllene!
Ingredienser:
4 dl vatten
2 dl strösocker
Några strimlor citronskal, gärna ekologisk
25-30 hela valnötter
Gör så här:
Koka upp vatten, socker och citronskal.
Koka under omrörning utan lock tills sockerlagen är lite tjock och simmig.
Lägg i valnötterna, sjud ett par minuter och dra kastrullen åt sidan.
Förvara i glasburk med lock.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | |||
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | |||
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | |||
27 | 28 | 29 | 30 | ||||||
|