Alla inlägg under april 2020
Antal: 4 stora glas
Ingredienser:
3/4 dl Florsocker
2 skivor ananas utan stock, 2 1/2 cm tjocka
1 mango
1 banan
1 papaya
2–3 dl frysta eller färska jordgubbar
1 passionsfrukt
1 liter apelsinjuice
1 tsk Vaniljsocker
Gör så här:
Skala och kärna ur frukterna.
Skär dem i bitar.
Skrapa kärnorna ur passionsfrukten med en sked.
Mixa frukten och bären med florsocker, apelsinjuice och vaniljsocker väl.
Sila blandningen.
Tillsätt istärningar om du inte använder frysta jordgubbar.
Antal: 4 portioner
Ung: 180 grader (Varmluft), ca 15 minuter
Ingredienser:
8 kycklinglårfiléer, med skinn
flingsalt
svartpeppar, nymald
10 soltorkade tomater, i olja
1 klyfta vitlök
0,5 röd chilifrukt, utan kärnor
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad oregano
3 dl kycklingbuljong
1,5 dl vispgrädde
1 dl parmesanost, fint riven
Servering:
8 körsbärstomater
0,5 kruka basilika
4 port pasta, kokt
Gör så här:
Värm ugnen till 180 grader, varmluft.
Koka pastan enligt anvisningar på förpackningen.
Fräs kycklingen på medelvärme tills den får lite färg runtom, i cirka 5 minuter.
Salta och peppra.
Lägg över i en ugnsform.
Strimla de soltorkade tomaterna.
Skala och finhacka vitlöken.
Finhacka chilin.
Fräs tomaterna, vitlöken och chilin i cirka 2 minuter, tills det börjar dofta härligt.
Krydda med timjan och oregano och häll i buljongen.
Tillsätt grädden och parmesanosten.
Låt det sjuda försiktigt tills osten smälter.
Skeda såsen över kycklingen i formen.
Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter.
Dela körsbärstomaterna i halvor.
Plocka basilikabladen.
Ta ut formen.
Lägg ut körsbärstomaterna i formen och toppa med färsk basilika.
Servera gratängen direkt med pasta.
Ingredienser:
2 msk paprikapulver
1 msk spiskummin
2 msk malen cayenpeppar
Gör så här:
Blanda samtliga ingredienser.
Salta din råvara och rubba sedan in kryddblandningen ca 30 minuter före grillning.
Ingredienser:
1 kg syrliga äpplen
2½ dl vit sirap (eller strösocker eller ljust muscavadoråsocker)
Gör så här:
Skala och skär äpplena i klyftor.
Lägg dem i en mikrosäker glasskål.
Häll på sirapen/strösocker/muscavadoråsocker och täck med ett papper.
Koka på 6-700 W i 6 minuter.
Rör om och koka i ytterligare 6 minuter, nu på 500 W.
Rör om tills det är mos.
Häll upp på varma väl rengjorda burkar och förvara dem svalt.
Smaksätt gärna äppelmoset före serveringen med lite kanel eller timjan.
Citron och vanilj passar också bra, eller rör ner lite russin eller riven pepparrot.
Börja med att smaka dig fram.
Antal: 4 glas
Ingredienser:
½ apelsin
100 g jordgubbar
100 g hallon
5 dl rödvin
3 dl fruktsoda
Gör så här:
Halvera och skiva apelsinerna.
Ta bort kvisten från jordgubbarna och halvera dem.
Lägg ner apelsin, jordgubbar och hallon i en kanna och häll på vin och fruktsoda.
Ställ kallt i ca 30 minuter före servering.
Ingredienser:
500 g physalis
2 dl vatten
1 msk färskpressad citronsaft
4 dl Syltsocker
Gör så här:
Skala, skölj och halvera physalisen.
Lägg den i en kastrull och tillsätt vatten och citronsaft.
Sjud under lock i 5 minuter.
Tillsätt syltsockret och koka i ytterligare 3 minuter.
Häll upp på varma, väl rengjorda burkar.
Förslut.
Antal: 4 portioner
Ugn: 200 grader
Ingredienser:
150 g mörk choklad
1 liter jordgubbar
1 liter hallon
1 burk mandariner i lag
75 g hackade hasselnötter
75 g vit choklad
Pizzadeg:
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2-3 msk olivolja
3/4 dl mjölk
Gör så här:
Börja med pizzadegen:
Blanda mjöl och bakpulver.
Häll i olja och rör ihop.
Tillsätt sist mjölken.
Knåda till elastisk deg.
Låt vila i kylen en stund.
Sätt ugnen på 200 grader.
Hacka eller riv den mörka chokladen.
Baka ut degen till en stor eller fyra små pizzor.
Strö över chokladen.
Baka i ugnen tills chokladen smält och pizzakanterna fått ite färg.
Skär jordgubbarna i bitar.
Häll av mandarinlagen.
Lägg bär, mandariner och nötter på pizzan.
Smält den vita chokladen i vattenbad.
Dekorera pizzan med den smälta vita chokladen.
Mängd: 1 kanna sangria
Ingredienser:
Grundrecept shrub:
3 dl jordgubbar
300 ml balsamicovinäger eller rödvinsvinäger
3 dl Rörsocker Strö
Sangria:
Jordgubbar, hallon, blåbär
5 msk shrub
1 citron
1 lime
1 knippe mynta
750 cl mousserande vin (alkoholfritt går lika bra)
50 cl kolsyrat vatten
Rörsocker Strö
Gör så här:
Shrub:
Skölj och hacka jordgubbarna.
Lägg dem i en väl rengjord glasburk med tätsittande lock.
Hetta upp vinägern i en kastrull men låt den inte koka.
Häll den över jordgubbarna och förslut burken väl.
Ställ in i kylen och låt dra i minst 2 dygn.
Häll vinägern genom en finmaskig sil några gånger tills vätskan är helt klar.
Koka upp vinägern med sockret.
Rör till sockret löst sig helt och häll upp i en väl rengjord glasburk.
Förslut.
Förvara i kylen.
Sangria:
Skölj och dela bär och frukt i mindre bitar och lägg över i en tillbringare tillsammans med shruben.
Lägg i några kvistar mynta och häll över mousserande vin och kolsyrat vatten.
Strö till sist över lite rörsocker och blanda runt.
Tips!
Gör shruben minst några dagar innan servering.
Smaken blir intensivare ju längre den får stå.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | |||
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | |||
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | |||
27 | 28 | 29 | 30 | ||||||
|