Alla inlägg under september 2020

Av Maria - 4 september 2020 19:18

Mängd: ca 5 dl


Ingredienser:
250 g svamp, tex skogschampinjoner

2 schalottenlökar

2 vitlöksklyfta

2 msk olivolja

1 msk hackad timjan

1 lagerblad

½ dl torrt vitt vin

½ tsk kinesisk soja

1 tsk salt

1 krm nymald svartpeppar


Gör så här:
Ansa och hacka svampen.

Skala och hacka lök och vitlök.

Fräs svamp och lök i olja tills det mesta av vätskan kokat in.

Tillsätt timjan och lagerblad och häll på vinet.

Låt puttra utan lock tills nästan all vätska kokat in, ca 20 minuter.

Mixa purén slät med mixerstav och krydda med soja, salt och peppar.

Låt purén kallna innan den fryses in.


Purén passar utmärkt i soppor och såser när man vill ha en kraftigare svampsmak.

Även i pastarätter eller risotto är det gott att röra ner lite svamppuré.

Frys purén i istärningsfack och lägg sedan över i en burk med lock så är det enkelt att dosera.

Purén håller ca 6 månader.

Av Maria - 4 september 2020 18:30

Antal: 1 portion


Ingredienser:

2 dl kokosmjölk
4 msk vatten
1 tsk gurkmeja
En nypa riven ingefära
1/4 tsk vaniljsocker
Två tsk honung
En nypa kardemumma, kanel, eller kryddnejlika

 

Tips!

Har du dåligt med tid?

Du kan bara göra en blandning av varm kokosmjölk med en tesked gurkmejapulver.

Av Maria - 4 september 2020 17:15

Ingredienser:

400-500 g fiskskrov, fiskhuvud utan gälar, fiskfenor och skinn

1 liter fiskbuljong eller vatten

½ palsternacka

1 liten bit rotselleri (ca 25 g)

1 bit purjolök (ca 10 cm)

1-2 persiljekvistar

Ev 1 bit skal av citron

Ev 2-3 dl torrt vitt vin


Gör så här:

Skölj skrov och fiskrens mycket väl i kallt vatten.

Lägg i en gryta och häll på vatten.

Lägg i ansade och finskurna rotsaker och lök.

Lägg också i persiljekvistar och eventuellt citronskal.

Den som önskar kan också tillsätta lite vitt vin.

Koka upp och skumma väl.

Koka i 15-20 minuter under lock.

Sila buljongen och fortsätt att koka den i rengjord gryta tills den fått en kraftig smak.

Kyl fonden snabbt om den inte genast ska användas.

Fonden kan förvaras i kylskåp 2-3 dagar.

I frysen 2-3 månader.


Fiskfond lagas av fiskskrov från nyrensad fisk.

Av Maria - 4 september 2020 17:00

Antal: 2 portioner


Ingredienser:
5 msk bulgur

1½ grönsaksbuljong

70 g skivade champinjoner

½ skivad rödlök

1 tsk smör eller olja

1 dl frysta salladsgrönsaker

100 g strimlad rökt skinka

1 liten klyftad sharonfrukt

Salt

Peppar

Hackad mynta


Gör så här:
Koka bulgur i buljongen.

Fräs champinjoner och lök i fettet ett par minuter.

Vänd ner i den kokta bulgurn tillsammans med frysta grönsaker, skinka och sharonfrukt.

Smaka av med salt, peppar och mynta.

Av Maria - 3 september 2020 18:30

Antal: 1 portioner


Ingredienser:
1 st avokado
1 tsk gurkmeja
½ banan
½ dl yoghurt
1 st apelsin
½ dl vatten

 

Gör så här:

All frukt i bitar, blanda allt i en hög mixskål tillsammans med yoghurten.

Mixa och späd med vatten till önskad konsistens.

Av Maria - 3 september 2020 17:02

Antal: 4 portioner

Ugn: 200 grader (grilleffekt), ca 8 minuter


Ingredienser:
500 g kantareller

1 gul lök, finhackad

1 msk smör

2½ dl vitt vin

5 dl vatten

3 msk kantarellfond

3 dl grädde

Salt

Svartpeppar

Smörgåskrasse, till servering


Varma mackor:
4 små baguetter

1 burk grön pesto (140 g)

2 dl riven ost

Ev färsk basilika, till garnering


Gör så här:

Rensa och skär svampen i mindre bitar.

Stek svamp och lök i smör tills löken är mjuk.

Häll i vin och låt puttra in en minut.

Tillsätt vatten och fond och låt koka ca 10 minuter.

Mixa soppan slät.

Häll i grädde och smaka av med salt och peppar.

Låt soppan bli varm.

Toppa med krasse.


Varma mackor:
Halvera baguetterna och bred på pesto.

Strö över riven ost och grädda mitt i ugnen tills osten smält, ca 8 minuter.

Garnera med basilika.

Av Maria - 3 september 2020 13:02

Mängd: ca 7½ dl


Ingredienser:

1 liter kantareller (300 g)

3 dl ättikssprit (12 %)

5 dl strösocker (450 g)

1 bit ingefära (40 g)

1 kanelstång

½ tsk vitpepparkorn

½ tsk kryddpepparkorn

5 kryddnejlikor


Gör så här:
Rensa svampen.

Blanda ättika och socker i en kastrull.

Koka upp och sjud 2-3 minuter, tills sockret lösts upp.

Skala och skiva ingefäran.

Blanda ner svamp och kryddor i lagen.

Sjud under lock ca 30 minuter.

Rör om då och då.

Häll kantarellerna tillsammans med lagen i varma, väl rengjorda burkar och förslut med tättslutande lock.

Låt svalna i rumstemperatur och ställ sedan in dem i kylen.

Svampen är klar att ätas efter ca 1 dygn.


Servera de syltade kantreller i stället för pickles, syltlök eller ättiksgurka till kött eller fågel.

Svampen håller ca 3 månader i kylen.

Av Maria - 3 september 2020 10:34

Mängd: 1 burk


Ingredienser:

2 päron, ca 400 g

½ vaniljstång

3/4 dl strösocker

½ krm svartpeppar

1/4 tsk ingefära

Pressad citronsaft


Gör så här:
Skala päronen och tärna dem i cm stora bitar.

Lägg dem i en kastrull tillsammans med alla övriga ingredienser utom citron och koka upp.

Sätt på locket och låt sjuda på låg värme ca 10-15 minuter, eller tills päronen är mjuka.

Smaka av med citronsaft.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24
25
26 27
28 29 30
<<< September 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards