Alla inlägg under september 2020
Antal: 3 portion
Ingredienser:
30 g gurkmeja
1 kg apelsiner
200 g ingefära
1 st citron eller lime
Gör så här:
Blanda gurkmeja, ingefära och bitar av citrusfrukter.
Lägg alla ingredienser i en blender och mixa slätt.
Späd ev. med vatten.
Sila genom silduk eller en tunn kökshandduk och tryck ut all vätska.
Det går också bra att sila genom en finmaskig sil, men då kommer juicen att skikta sig mer.
Mängd: ca 2 dl
Ingredienser:
½ liter hallon (ca 250 g)
½ liter jordgubbar (ca 250 g)
1½ dl strösocker
250 g smör, rumsvarmt
Gör så här:
Rensa hallonen.
Skölj och snoppa jordgubbarna.
Lägg jordgubbar och hallon i en bunke och mixa slätt med en mixerstav.
Häll bärmoset i en kastrull tillsammans med sockret och koka under ständig omrörning tills det får en sirapsliknande konsistens, ca 10 minuter.
Passera bärsirapen genom en sil och låt kallna i kyl.
Vispa smöret fluffigt med elvisp.
Ringla ner bärsirapen under vispning.
Förvara smöret i en väl rengjord burk i kylen.
Det sötsyrliga bärsmöret passar utmärkt på rostat bröd eller nybakta scones.
Det håller ca 2 veckor.
Antar: 4 portioner
Ingredienser:
12 skivor rökt lammstek
150 g färskost
2½ msk färskriven pepparrot
2 msk hackad mynta
Hela blad av mynta
Gör så här:
Lägg stekskivorna aningen omlott, fyra och fyra.
Bred på osten och toppa med pepparrot.
Rulla ihop i folie, och lägg kallt.
Skär i munsbitar, garnera med myntablad.
Antal: 2 portioner
Ingredienser:
½ strimlad purjolök
75 g skivade champinjoner
50 g strimlade sockerärter
½ tärnad paprika
½ skivad chilifrukt
1 msk olivolja
½ dl skivade svarta oliver, 25 g
100 g halverade körsbärstomater
1 burk avrunna kräftstjärtar, 170 g
50 g skivad mango
100 g algnudlar
1 msk vit balsamvinäger
1 tsk honung
Strimlad basilika
Salt
Peppar
Garnera med:
Basilika
Gör så här:
Fräs purjolök, svamp, sockerärter, paprika och chili lätt i olja.
Tillsätt oliver och tomater och låt fräsa med någon halvminut.
Ta av från värmen och blanda ner kräftstjärtar, mango, algnudlar, vinäger, honung och basilika.
Smaka av med salt och peppar.
Ingredienser:
1 kg höns, kyckling eller kalvkött (gärna med ben)
1½-2 liter vatten
1-3 morötter
1 palsternacka
1 bit purjolök (ca 10 cm)
1 gul lök
1-2 kvistar persilja
5 vitpepparkorn
1 lagerblad
Gör så här:
Lägg köttet i en gryta och häll på vatten.
Koka upp och skumma om det behövs.
Lägg i ansade och mindre bitar skurna rotsaker, lök, persilja och kryddor.
Sjud köttet under lock tills det är genomkokt och mört.
Ta upp köttet och sila buljongen.
Häll tillbaka buljongen i rengjord gryta och reducera buljongen (koka ihop) tills den fått en kraftig smak och önskad mängd.
Kyl snabbt om buljongen inte ska användas genast.
På kyld buljong går fettet lätt ta bort.
Förvara i kylskåp eller frys.
Mängd: ca 3 dl
Ingredienser:
1 liter hallon (ca 500 g)
1 dl vatten
3 1/4 dl syltsocker (ca 300 g)
Gör så här:
Rensa hallonen och blanda dem med vattnet.
Koka upp och låt sjuda ca 5 minuter.
Mixa bären med mixerstav.
Passera i omgångar genom en sil.
Se till att silen inte är för finmaskig.
Häll tillbaka hallonpurén i kastrullen och tillsätt syltsockret.
Koka ca 3 minuter.
Häll upp i en varm, väl rengjord burk.
Sätt på locket och låt sylten kallna i rumstemperatur.
Förvara den sedan i kylen.
Hallonmarmeladen blir slät och fin när den mixas och sedan passeras.
Den blir en lyxvariant att njuta av till helgfrukosten.
Marmeladen håller ca 6 månader.
Mängd: ca 1 dl
Ingredienser:
30 g torkad svamp, tex trattkantareller
1 dl flingsalt
Gör så här:
Mixa svamp och salt tillsammans i en matberedare tills det är finfördelat.
Häll saltet i en burk med lock och förvara det torrt.
Svampsaltet är gott och förhöjer svampsmaken i olika slags svamprätter.
Det passar även att använda som vanligt salt på till exempel grillad fisk och kyckling eller grillat kött.
Saltet håller ca 1 år.
Mängd: ca 1 liter
Ingredienser:
4 liter hallon (ca 2 kg)
11 dl strösocker (ca 1 kg)
2 krm natriumbensoat
2 msk riven färsk ingefära
Gör så här:
Rensa hallonen och varva dem med sockret i en gryta.
Låt sylten koka upp under försiktig omrörning.
Låt sjuda ca 15 minuter.
Skumma väl under tiden.
Ta grytan från värmen och tillsätt natriumbensoaten utrört i lite kallt vatten.
Blanda i ingefäran.
Häll sylten i varma väl rengjorda burkar och sätt på lock.
Låt sylten kallna i kylen.
Hallon och ingefära är en god smakkombination.
Sylten håller ca 6 månader.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 |
26 | 27 | |||
28 | 29 | 30 | |||||||
|