Alla inlägg under september 2020
Mängd: ca 2½ dl
Ingredienser:
1 liter jordgubbar (ca 500 g)
2 msk strösocker
1½ dl vit sirap
Gör så här:
Skölj, snoppa och skiva jordgubbarna.
Koka dem med sockret ca 5 minuter, tills de mjuknat.
Låt rinna av i en finmaskig sil.
Pressa försiktigt ut saften.
Blanda saften med sirapen.
Häll upp jordgubbssirapen i en varm, väl rengjord flaska.
Låt svalna i rumstemperatur i försluten flaska.
Förvara i kylen.
Sirapen är bland annat god att smaksätta drinkar med, kanske en Strawberry Daiquiri.
Sirapen håller ca 1 månad.
Antal: 2 bröd
Jäsning: minst 1 timme + en stund till
Ugn: 250 grader, ca 15 minuter + ca 20 minuter
Ingredienser:
25 g jäst
½ liter ljummet vatten
1 msk smör
3 tsk havssalt
2 dl grahamsmjöl
10-11 dl vetemjöl special
Gör så här:
Smula jästen och rör ut i den i en del av vattnet.
Tillsätt smör, salt och resten av vattnet.
Blanda med grahamsmjölet och det mesta av vetemjölet.
Arbeta degen väl och låt den sedan jäsa i sin bunke ca 1 timme.
Dela degen i två bitar.
Forma dem långsmala och böjda till hästskoform.
Lägg dem på plåt med bakpapper på.
Gör några skåror med vass kniv tvärs över degen.
Låt jäsa igen och grädda dem sedan i 250 grader i ca 15 minuter.
Stäng av ugnen och låt dem stå i eftervärmen i ca 20 minuter.
Nobisbrödet har gamla anor.
Det är ett relatvit grovt bondbröd som bakats i Frankrike i flera hundra år.
Det introducerades i Sverige av en fransyska, Frida Billman.
Hon gav receptet till Tore Wretman på Operakällaren på 1960-talet.
Brödet var då exklusivt och kändes mycket franskt.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
4 dl vatten
5 dl mjölk
2 höns eller grönsaksbuljonger
1 krm kummin
1 msk smör
1 msk vetemjöl
ca 150 g Västerbottenost
10 rädisor
1½ dl vispgrädde
2 msk finhackad gräslök
Gör så här:
Koka upp vatten och mjölk med buljongtärningarna.
blanda samman smör och mjöl.
Vispa ner i buljongen.
Skär osten och rädisorna i små tärningar.
Vispa grädden.
Tillsätt grädden i den heta buljongen så att soppan blir fluffig.
Lägg i kummin, ost- och rädistärningar.
Strö över gräslök.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1½ liter vatten
600 g grönkål
1 gul lök
2 höns eller grönsaksbuljongtärningar
1 msk smör
1 dl grädde
2 msk majsmjöl eller potatismjöl
1 krm chilipulver (scovillestyrka efter smak)
Havssalt
Gör så här:
Skölj grönkålen noga, repa av de krusiga bladen och grovhacka dem.
Skär löken i stora bitar.
Mjukbryn löken i smör i en stor kastrull.
Häll på vatten, buljongtärningar, lök och grönkålen. Koka i ca 10 min.
Vispa grädden lätt.
Mixa grönkålsblandningen eller använd matberedare till en fin puré.
Häll tillbaka i kastrullen koka upp på nytt med buljongen.
Tillsätt majsmjöl eller potatismjöl i en vattenredning.
Salta efter behov.
Krydda upp med chili och blanda i grädden.
Ingredienser:
1 st pressad vitlök
2 nypor salt
1 st ägg
½ tsk gurkmeja
2 tsk pressad citron
1 nypa cayennepeppar
1 tsk dijonsenap
2 dl solros eller rapsolja
Gör så här:
Blanda allt i en hög mixskål, mixa snabbt i en halv minut… färdigt!
Kall klassiker med extra färgklick och så mycket godare.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 vitlöksklyfta
1 gul lök
1 msk olja
1 msk gul curry
1 förpackning kokosmjölk (ca 400 g)
1 grönsaksbuljongtärning
1 förpackning krossade tomater (ca 400 g)
300 g fryst hackad spenat
5 dl kokta gula ärtor (ca 3 dl torkade)
2 msk mango chutney
1 tsk sambal oelek
1 paket äggnudlar
Gör så här:
Hacka vitlök och gul lök och fräs i oljan.
Låt curryn fräsa med.
Häll över kokosmjölken och lägg i grönsaksbuljongtärningen.
Låt koka 5 minuter.
Tillsätt de krossade tomaterna och den frysta spenaten.
Låt småputtra.
Koka nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen.
Tillsätt ärtor, mango chutney och sambal oelek till såsen och låt ärtorna bli varma utan att de kokar sönder.
Servera med nudlarna.
Vegan?
Servera med risnudlar, ris eller matvete.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
500-700 g vitkål
1½ msk smör eller margarin
3 msk vetemjöl
4 dl mjölk eller sojamjölk
Finhackad persilja
Salt
Peppar
Gör så här:
Ansa och strimla kålen.
Koka kålen nätt och jämnt mjuk.
Smält matfettet i en kastrull, rör ner mjölet och späd med mjölken.
Låt stuvningen sjuda några minuter.
Rör ner avrunnen vitkål och persilja.
Smaka av med salt och peppar.
Servera till ugnsbakade rödbetor eller rödbetsvegetter, marinerade haricots verts samt kokt potatis.
Tips!
Byt ut vitkålen mot skivade vaxbönor eller blomkål.
Ugnsbakade rödbetor:
Ställ borstade små rödbetor med skal på en saltbädd och baka 40-50 minuter i 200 grader.
Mängd: ca 1,4 liter
Ingredienser:
9 dl vatten
2 liter hallon(ca 1 kg)
1½ tsk citronsyra
5 dl strösocker (ca 450 g)
Gör så här:
Koka vattnet och låt det kallna.
Rensa hallonen och lägg dem i en bunke.
Mixa bären med en mixerstav och blanda ner vattnet och citronsyra.
Sila bären genom en sil i omgångar, 2-4 gånger.
Tillsätt sockret till saften och rör tills det lösts upp.
Skumma av och häll upp saften i varma, väl rengjorda flaskor och låt svalna av i rumstemperatur.
Förvara saften i kylen, eller frys in den i små plastflaskor som kan tas fram senare.
Frys in saften i små plastflaskor och ta fram och njut under hela vintern.
Saften håller ca 1 månad i kylen och ca 1 år i frysen.
Styrkan på saften bestämmer du själv genom att späda den med önskad mängd vatten.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 |
26 | 27 | |||
28 | 29 | 30 | |||||||
|