Alla inlägg under september 2020

Av Maria - 21 september 2020 09:00

Måndag:

Helstekt falukorv, favoritpastan och vitkålssallad:

Skär korven nästan rakt igenom på längden.

Bred skåran med senap och lägg ett lager Bostongurka blandad med finhackad äpple.


Fruktkompott.


Tisdag:

Spenatsoppa på både lättstuvad och hel spenat, ägghalvor.


Semlor.


Onsdag:

Bruna bönor med fläsk, strimlad vitkål.


Färsk frukt.


Torsdag:

Fiskbullar och fint skivad purjolök i en sås av buljong och lätt crème fraiche, smaksatt med senap och dill.


Chokladkräm.


Fredag:

Chili con carne, bröd och sallad.


Apelsinsallad med grovkrossade nötter.


Lördag:

Ugnsstekta kycklinghalvor, rotfruktsgratäng.


Brulépudding, halvfabrikat.


Söndag:

Varmrökt fjordlax, stuvad potatis och ugnsbakade rot- & grönsaker.


Ananasskivor, avrunna, konserverade under ett toscatäcke, glass/grädde


Av Maria - 21 september 2020 06:30

Måndag:

Röd linssoppa:

Skölj och lägg 2 dl röda linser i en gryta tillsammans med 8 dl grönsaksbuljong, 1 hackad morot, ½ burk krossade tomater, 1 hackad liten gul lök, 1 hackad liten gul paprika och 2 skivade vitlöksklyftor. Smaksätt med lagerblad, salt, chilipulver och chilipeppar efter smak.

Låt puttra drygt 10 minuter.

Strö över persilja.

Ät med gott bröd.


Tisdag:

Basilikafärs:

Bryn 400 g nötkött och 1 finhackad lök.

Salta och peppra lätt.

Blanda i 1 tärnad gul paprika, sikta över 1½ msk vetemjöl och rör om.

Späd med 2 dl köttbuljong och 2 dl mjölk, låt puttra ihop ett par minuter.

Smula ner 50 g ädelost och krydda med 1 msk färsk finhackad basilika.

Servera med kokt pasta och skivade tomater med lite olivolja på.


Onsdag:

Frasiga pannkakor med majs:

Blanda 2 dl vetemjöl, 2 tsk bakpulver och ½ tsk salt.

Rör i 3 dl mjölk, börja med halva mängden och rör i resten efter hand.

Vispa i 2 stora ägg, 50 g smält smör och 2 dl konserverade majskorn.

Grädda gyllenbruna pannkakor på medelstark värme.

Stekta prinskorvar passar bra till.


Torsdag:

Omelett med tomat:

Skiva 4 kokta kalla potatisar och 1 lök och stek det i lite smör.

Krydda med salt och peppar.

Lägg ner ca 100 g spenatblad och 100 g tärnad skinka i pannan.

Vispa samman 3 ägg och 2 msk mjölk. Häll detta i pannan och låt omeletten stelna.

Skiva 2 tomater och lägg dem ovanpå omeletten.

Smula över 3 msk parmesanost och lite finklippt persilja.


Fredag:

Pasta med het räksås:

Skala 500 g räkor. Fräs 1 tsk curry och 4 msk smör.

Fyll på med 1 burk krossade tomater och sambal efter smak.

Låt puttra några minuter.

Lägg i räkorna men låt inte rätten koka.

Ät med pasta och hyvlad färsk parmesanost.


Lördag:

Läcker räk- och fisksoppa.


Söndag:

Stekt kyckling med persiljesmör.

Av Maria - 20 september 2020 16:45

Antal: 20 stycken

Jäsning: ca 30 minuter + 30 minuter

Ugn: 225 grader, 10 minuter


Ingredienser:
2 st morötter
50 g smält smör
5 dl morotsjuice
50 g jäst
1,5 tsk salt
2 msk strösocker
13-14 dl vetemjöl (780-840 g)

 

Gör så här:

Smula jästen i en bunke.

Smält smöret och häll i morotsjuicen, låt vätskan bli 37 grader.

Häll smör- och morotsjuiceblandningen över jästen.

Blanda i övriga ingredienser.

Kör i maskin 8-10 minuter (eller knåda för hand gärna dubbla tiden).

Låt degen jäsa till dubbel storlek, ca 30 minuter.

Knåda degen och dela i 20 delar.

Gör till runda frallor.

Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.

Grädda mitt i ugnen i 10 minuter i 225 grader.

Låt svalna på galler under bakduk.

Av Maria - 20 september 2020 16:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:
600g fläskfilé
1 krm svartpeppar
3 vitlöksklyftor, finhackade
3 dl vispgrädde
2 msk köttfond (kalv)
1 tsk soya
1 tsk torkad timjan
1 burk kronärtskockshjärtan
hackad persilja

 

Gör så här:

Putsa filé och skär köttet i 2-3 cm tjocka skivor.

Bryn köttet i lite smör och krydda med svartpeppar.

Inget salt!

Tillsätt vitlöken och låt steka med någon minut.

Vispa ihop grädden med fond, soya och timjan.

Slå runt köttet och låt allt koka i 5 minuter.

Dela de avrunna kronärtskockshjärtanen i halvor och tillsätt.

Strö över hackad persilja.

Servera med ris och grönsaker. 

Av Maria - 19 september 2020 18:30

Ugn: 175 grader, 35-40 minuter


Ingredienser:

3 ägg
2,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl gräddfil
2 msk kallt kaffe
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
4 msk kakao
1 nypa salt
100 g mörk choklad 70%

 

Gör så här:

Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker tills det är vitt och fluffigt.

Smält smöret, häll i gräddfilen och kaffet och blanda med äggsmeten.

Blanda vetemjöl, bakpulver, kakao och salt och vänd ner i smeten.

Smält chokladen och blanda ner den i smeten.

Fyll en form på 20-22 cm med smet och grädda 35-40 minuter i 175 grader (varmluft) i nedre delen av ugnen.

Av Maria - 19 september 2020 15:51

Ingredienser:

5 kg äpplen
4 dl strösocker, cirka 1dl per halvliter färsk juice
4 krm askorbinsyra, 1-2krm/halvliter färsk juice
5 st kanelstänger
4 krm natriumbensoat, 1krm/halvliter färdig, sötad saft

 

Gör så här:

Tvätta och dela äpplen i bitar som går ner i mararröret på råsaftcentrifugen.
Blanda 1krm askorbinsyra i lite vatten, knappt en halv deciliter bara så de askorbinsyran har något att lösa upp sig i, och häll ner i kannan som samlar upp den färska juicen, så minskar risken att äppeljuicen blir brun.
Kör äpplen genom råsaftcentrifugen tills kannan är full.

Häll över saften i ett litermått, skölj uppsamlingskannan och preparera den med ny askorbinsyra enligt punkt 1.
Upprepa tills alla äpplen är slut.
Mät upp äppeljuicen och höll över i en tjockbottnad kastrull tillsammans med kanelstängerna.

Tillsätt sockret lite i taget medan du värmer upp juicen till minst 70-75°C.

Smaka av så du får den sötma du vill ha, är dina äpplen väldigt söta kan du nog ta mindre socker medan syrligare äpplen kan behöva lite mer socker för att bli saft.
När saften blivit varm nog kan du dra av den från värmen och röra ut natriumbensoatet i saften.

Låt stå och svalna i kastrullen under lock tillsammans med kanelstängerna så de hinner utveckla lite smak, en timma minst.
När du är nöjd, vissa vill ha mer kanelsmak och får låta stängerna dra längre i saften, häller du upp saften i väl rengjorda flaskor.
Serveras väl kyld och lite utspädd eftersom det blir väldigt koncentrerat.

Späda tex saften med minst 1 del saft och 1 del vatten eller 1 del äppelsaft och 2 delar vatten.

Av Maria - 19 september 2020 10:54

Mängd: ca 1 dl


Ingredienser:

3 dl cashewnötter

1 tsk havssalt


Gör så här:

Häll ner nötter och salt i en matberedare och kör på hög hastighet i 20-30 minuter tills nötterna blivit helt släta.

Pausa emellanåt och passa på att skrapa ner innehållet från blandarskålens sidor.

Häll upp i en ren burk med tättslutande lock och förvara i kylskåp.

Smöret håller i ca 3 veckor.


Cashewsmör är gott i salladsdressing, som smörgåspålägg och till bakning.

Cashewsnöten har en naturlig sötma och krämighet vilket gör den användbar i nötkrämer.

Av Maria - 18 september 2020 15:00

Ugn: 225 grader, ca 10 minuter + ca 20 minuter


Ingredienser:
Pajdeg:

100 g smör
3,5 dl vetemjöl
3 msk vatten
1 tsk salt


Pajfyllning:

500 g nötfärs
1 förp taco kryddmix
1 limefrukt, skal och saft
1 chilifrukt
1 kruka färsk koriander
1 gul lök
1 kvisttomat
4 dl crème fraîche
150 g lagrad ost, riven


Gör så här:

Börja med pajdegen, blanda alla ingredienser till degen i bakmaskin eller för hand.

När du fått ihop en fin deg kan den pressas ut i en pajform eller springform.
Pressa ut den ordentligt och se till att den kommer upp högt på kanterna.

Om ni vill kan degen förgräddas, 225 grader i ca 10 minuter eller tills skalet fått färg.


Börja med fyllningen, stek färsen i en stekpanna med olja.

Tillsätt sedan tacokryddan tillsammans med lite vatten enligt instruktionerna på tacokryddan. 

Hacka chilin till mindre bitar och tillsätt till tacofärsen.

Fortsätt med skal och saft från en limefrukt.

Avsluta med en kruka hackad koriander.
Slå upp fyllningen i pajskalet.
Skiva sedan den gula löken och tomaten i skivor.

Bred sedan ut som ett lager ovanpå fyllningen.
Fortsätt med ett lager crème fraîche och sist ett lager med riven ost.
Grädda pajen på 225 grader i ca 20 minuter.


Om pajen får färg för snabbt, lägg på lite ugnsfolie på toppen så den inte bränner.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24
25
26 27
28 29 30
<<< September 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards