Alla inlägg under september 2020
Mängd: 5 dl
Ingredienser:
2½ dl rönnbär rensade och sköljda
1 st gul lök
1 st röd lök
2 st vitlöksklyftor
50 g smör
1½ dl strösocker
1 msk timjan
1 dl vatten
0,75 dl vitvinsvinäger
1 tsk svartpeppar
1 st äpple
Gör så här:
Koka rönnbären lätt i lättsaltat vatten i fem minuter.
Häll sedan av rönnbären i ett durkslag.
Skala och hacka lökarna och vitlöken.
Skala, kärna ur och finhacka äpplet.
Lägg smöret i en kastrull och tillsätt hackad lök, vitlök, socker och timjan.
Värm tills löken blir blank och sockret löser sig något.
Tillsätt rönnbär, vatten, vitvinsvinäger, svartpeppar och det hackade äpplet.
Låt allt koka i 15 minuter.
Rör om emellanåt.
Häll allting i en mixer och kör tills det är en jämn massa.
Sila och häll upp i en flaska eller burk och förslut medan det fortfarande är varmt.
Förvaras i kylskåp.
Mängd: 2 plåtar knäcke
Ugn: 150 grader, 10 minuter + 20 minuter
Ingredienser:
5 dl vatten
2 dl vetemjöl
1 dl durumvetemjöl
1 dl rågmjöl
2 dl sesamfrön
2 dl solrosfrön
1 dl linfrön
2 tsk havssalt
2 msk olivolja
Gör så här:
Blanda alla ingredienserna väl i en bunke.
Olja in plåtarna mycket sparsamt.
Fördela smeten på två bakplåtar.
Och sprid ut den tunt.
Grädda i ugn på 150 grader i ca 10 minuter.
Ta ut plåtarna och skär i rutor.
Grädda sen i ytterligare 20 minuter.
Låt knäcket svalna på plåtarna och lossa dem försiktigt.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
400 g torskfilé
1 nypa vitpeppar
300 g laxfilé
1 tsk timjan
1 st gul lök
1 tsk basilika
2 st morötter
2 tsk gurkmeja
1 st palsternacka
2½ dl torrt vitt vin
1 msk smör
2 st fiskbuljongtärning
1 st vitlöksklyfta
3 dl vispgrädde
1 nypa salt
3 dl vatten
Gör så här:
Tina fisken om den är fryst.
Skala, hacka lök och strimla morot och palsternacka.
Smält smöret i en stor gryta eller tjockbottnad kastrull.
Fräs löken och rotfrukter ett par minuter.
Pressa i vitlök.
Rör ner salt, vitpeppar, timjan, gurkmeja och basilika.
Låt detta fräsa med en kort stund.
Tillsätt vin och buljongtärning.
Koka ett par minuter.
Rör ner grädde, vatten.
Sjud i 25 minuter.
Öka salt och peppar om det fattas.
Skär fisken i bitar, lägg i grytan och sjud i ytterligare 5-7 minuter.
Servera gärna med varmt bröd.
Antal: 1 portion
Ingredienser:
150 g valfri melon
½ banan
1 st apelsin
1 tsk gurkmeja
½ dl yoghurt
½ dl vatten
Gör så här:
All frukt i bitar, blanda allt i en hög mixskål tillsammans med yoghurten.
Mixa och späd med vatten till önskad konsistens.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
3 äggulor
½ dl strösocker
1 msk konjak
3 msk starkt kaffe
Gör så här:
Vispa ihop äggulor, socker, konjak och kaffe i en rostfri bunke.
Sätt bunken över ett sjudande vattenbad och vispa tills såsen tjocknar.
Ta skålen från värmen och fortsätt vispa tills såsen svalnat helt.
Strö över lite kakaopulver.
Variant bra till vaniljglass, glass med nötter eller chokladglass.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
2 schalottenlökar
½ purjolök
2 stjälkar blekselleri
1-2 msk smör
6 dl fiskbuljong
Saften av en ½ citron
2 msk vetemjöl
5 dl mjölk
300 g lax, gravad eller färsk
1-2 krm riven muskotnöt
1/2 tsk malen ingefära
Himalayasalt
Svartpeppar
1/2 dl finhackad dill
Gör så här:
Skala och finhacka löken.
Skölj purjolöken och bleksellerin.
Finstrimla purjolöken och finhacka bleksellerin.
Fräs alltsammans med smör i en kastrull.
Späd med buljongen och citronsaften.
Rör ut vetemjölet i lite av mjölken.
Tillsätt redningen och resten av mjölken.
Skär fisken i tunna skivor.
Lägg ner dem i soppan.
Koka på svag värme i ca 5 min.
Smaksätt med muskotnöt, ingefära, salt och peppar.
Låt soppan få ett uppkok.
Garnera med dill och servera gärna med ett nybakat bröd.
Antal: 6 portioner
Ingredienser:
Nougatgräddsås:
125 g nougat
1½ dl vispgrädde
Myntainkokta päron:
6 päron
5 dl råsocker
1,2 liter vatten
1 kruka färsk mynta, hackad
Till garnering:
Några myntablad
Till servering:
Vaniljglass
Maränger
Vispad grädde
Hackade hasselnötter
Gör så här:
Nougatgräddsås:
Lägg nougaten i en kastrull, häll på grädden och låt sjuda på medelvärme.
Rör om under tiden.
Rör tills såsen tjocknat något.
Myntainkokta päron:
Skala päronen.
Koka upp råsocker, vatten och hackad mynta i en kastrull.
Lägg i päronen och sjud dem i ca 5-10 minuter, beroende på hur mjuka de är från början.
Vänd på päronen efter halva tiden.
Låt päronen svalna i lagen.
Servering:
Servera päronen med nougatgräddsåsen.
Garnera med myntablad.
Bjud efterrätten med vaniljglass, maränger, vispad grädde och hackade hasselnötter.
Mängd: ca 3 dl
Ingredienser:
1 liter jordgubbar (ca 500 g)
1 msk strösocker
2½ dl rödvinsvinäger
Gör så här:
Skölj, snoppa och skiva jordgubbarna och lägg dem i en bunke.
Strö över sockret och häll på vinägern.
Låt stå i kylen 2 dygn.
Sila vinägern och häll upp den i väl rengjorda flaskor.
Förvaras i kylen.
Blanda jordgubbsvinäger med olivolja, hackad dragon, salt och peppar och du får en perfekt dressing till sommarens kycklingsallad.
Vinägern håller ca 6 månader.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 |
26 | 27 | |||
28 | 29 | 30 | |||||||
|