Alla inlägg under september 2021

Av Maria - 20 september 2021 11:15

Måndag:

Delizie: 

Bred färska pastaplattor med färskost och pesto. Lägg på skivad skinka, rulla ihop och skär i ca 5 cm höga stubbar. Ställ dem i en ugnsform och täck med tomatsås. 25 minuter i 200 grader.


Färsk frukt i säsong.


Tisdag:
Zucchiniomelett: 

Riv 2 små zucchini och stek i rikligt med smör med 2 pressade vitlöksklyftor, salt och peppar. Vispa ihop 6 ägg och slå i pannan. Strö 1 dl riven parmesan över. Lägg kokt grön sparris över innan omeletten stelnat och klipp örter.


Minisemlor till kaffet.


Onsdag:

Gratinerade fiskbullar: 

Bottna en smord ugnsform med kokt ris för 4, häll 2 burkar fiskbullar i skaldjurssås över. Rör 200 g färskost med gräslök och bred över bullarna. Gratinera ca 15 minuter i 200 grader.


Aprikoskräm med gräddmjölk och pistagenötter.


Torsdag:

Kroppkakor fyllda med tärnat bacon, lingon, skirat smör och gröna ärter.


Delikatessyoghurt.


Fredag:

Laxpudding, skirat smör och sallad.


Mandelris: 

Blanda 5 dl kall risgrynsgröt med 2 dl vispad grädde, 2 tsk vaniljsocker, 100 g riven mandelmassa och 1 dl hackad mandel. Servera med sylt.


Lördag:

Blanda nykokt pasta med god tomatsås med mycket vitlök, chilihetta och basilika. Smula ricotta över.


Pistageglass med en sked varm fikonmarmelad.


Söndag:

Kålpudding med kokt potatis och rårörda lingon.


Smörstekt riven kavring med kanel och lite socker. Servera med ugnsbakade äppelhalvor och grädde.

Av Maria - 20 september 2021 11:00

Måndag:

Storbiff: 

Låt 3/4 dl ströbröd svälla i 2½ dl mjölk i ca 10 minuter. Tillsätt 500 g blandfärs, 1 ägg, 1 tsk salt, 1 krm vitpeppar. Blanda väl och bred ut färsen som en stor biff i en smord ugnssäker form. Grädda i 40 minuter i 200 grader varm ugn. Stek 2 skivade gula lökar och lägg ovanpå den färdiga färsen tillsammans med den skivade tomater. Servera med kokt potatis.


Tisdag:

Broccolisoppa: 

Koka upp ca 12 dl vatten + 3 grönsaksbuljongtärningar och lägg i 4-5 skivade potatisar, ca 1 dl tunnstrimlad purjolök och ca 2 cm av de tunt skivade broccolistjälkarna. Koka ca 15 minuter och lägg i buketter från 3 stånd broccoli. Peppra och blanda i ca 125 g mosad ädelost som får smälta. Kör till puré och runda ev. av med 1 dl mellangrädde.


Onsdag:

Smögengryta: 

Fräs 2 hackade gula lökar och 2 strimlade gröna paprikor i smör tillsammans med 1 tsk paprikapulver i ca 10 minuter. Tillsätt 1 stor burk fiskbullar i räksås och 2 tärnade tomater, salta. Låt grytan bli genomvarm och servera med kokt ris.


Torsdag:

Heta grytan: 

Lägg 1 hackad lök, 8-10 tärnade potatisar, 1 dl hackad persilja, 1 tsk salt, 1 krm peppar och 1 tsk paprikapulver i en kastrull. Häll på 4 dl buljong och koka ca 10-15 minuter. Lägg 200 g skivad, starkt kryddad korv och 1 strimlad röd paprika i grytan. Koka ytterligare 5 minuter.


Fredag:

Paj med skinka och spenat: 

Gör en pajdeg av 3/4 dl kesella, 75 g smör, 2 dl vetemjöl, ½ dl grahamsmjöl. Låt degen vila svalt i ca 30 minuter. Klä en pajform och förgrädda pajskalet ca 10 minuter i 200 grader. Tina 250 g spenat och pressa ur vätskan. Skala och skiva 1 gul lök. Fräs spenat, lök, 1 krm muskot, lite salt och peppar i 1 msk olivolja. Lägg blandningen i pajskalet och lägg 100 g strimlad skinka ovanpå. Vispa samman 2 ägg, 2 dl mjölk och 1 dl riven ost. Häll detta i pajskalet och grädda i 175 grader ca 30 minuter.


Lördag:

Spännande färsröra.


Söndag:
Spättafilé med curryräkor.


Av Maria - 19 september 2021 20:00

Antal: 6 portioner

Ugn: 200 grader, ca 20 minuter


Ingredienser:

800 g falukorv
1 äpple
senap
1 burk krossade tomater
olivolja
1/2 lök, hackad
2 vitlöksklyftor, pressade
Salt och peppar
chiliflakes
1 nypa socker
1/2 dl riven ost
några kvistar rosmarin


Gör så här:

Sätt ugnen på 200°C.
Skär skåror i falukorven och lägg i en ugnssäker form.
Kärna ur och skär äpplet i tunna skivor.

Bred senap och fördela äppelskivorna i skårorna.
Peppra korven ordentligt och lägg några kvistar rosmarin på.
Strö den rivna osten över.
Bryn löken och vitlöken i oljan i en kastrull.
Tillsätt tomater, salt, peppar, chiliflakes och en nypa socker.
Låt koka ihop och häll såsen i formen bredvid korven.
Sätt in i ugnen i ca 20 min tills korven får fin färg.
Servera med potatismos och en grönsallad.

Av Maria - 19 september 2021 19:45

Antal: 1 glas


Ingredienser:

4–6 cl gin
2 cl konc. hallonsaft
1 passionsfrukt
is
Sprite


Gör så här:

Fyll ett glas med is.
Blanda gin, saft och innanmätet i passionsfrukten och häll i glaset.
Fyll upp med läsk.

Av Maria - 19 september 2021 19:30

Ingredienser:

500 g blandfärs
1 dl ströbröd
1 dl mjölk
1 liten gul lök, finhackad och fräst i smör
1 ägg
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar
1 msk kalvfond
1 tsk soja
2 tsk dijonsenap


Gräddsås:

2 dl grädde
1 msk kalvfond
salt, peppar
Maizena


Gör så här:

Blanda ströbröd och mjölk, låt svälla 10 minuter.
Tillsätt färs, lök, peppar och salt och resterande ingredienser.

Blanda väl.
Fukta händerna lätt med kallt vatten, forma små köttbullar och lägg på vattensköljt fat eller bakpapper.
Stek bullarna gyllene i smör i omgångar.

Flytta över till en annan panna.
Efter sista stekningen slår du grädde i pannan, kokar upp och smakar av med kalvfond, senap, salt och peppar.

Red av med maizena om du önskar tjockare sås.
Servera med lingon, pressgurka och kokt potatis eller potatismos.

Av Maria - 19 september 2021 18:30

Ugn: 150 grader, 75-90minuter


Ingredienser:

150 g torkade fikon (ca 8 st)
1 dl russin
15 halverade röda coctailbär
3 msk konjak
200 g smör
3 dl brun farin
4 ägg
0,5 tsk nejlikor
1 krm malen muskotnöt
1 msk kanel
1 tsk ingefära
rivet skal av en citron
3,5 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver

 

Gör så här:

Lägg de torkade fikonen i en värmetålig skål och häll uppkokat vatten över.

Låt stå en liten stund, sila av vattnet och skär fikonen i mindre bitar.

Blanda fikon, russin och halverade coctailbär i en skål och häll över konjaken och låt den stå och dra i ett par timmar, rör emellanåt.

Blanda alla ingredienser i en matberedare.

Har du ingen matberedare så rör du smör och brun farin pösigt.

Tillsägg äggen, ett i taget under kraftig omrörning.

Blanda i frukten med konjaken och kryddorna.

Blanda mjölet och bakpulvret och tillsätt i smeten.

Grädda i 75-90 minuter i 150 grader i botten av ugnen.

Av Maria - 13 september 2021 16:45

Måndag:

Risotto på kycklingrester, maj- och paprikablandning.


Blåbärssoppa med glassklick.


Tisdag:

Räkris, bröd och strimlad salladskål:

Koka råris enligt anvisningen på förpackningen.

Låt 1-2 förpackningar av räkor/kräftstjärtar i lag rinna av, lägg i djup skål.

Dofta curry över, blanda med riktligt med dill och lägg på en smörklick.

Häll på det heta riset, låt stå någon minut.


Semlor och mjölk.


Onsdag:

Isterband, inlagda rödbetor och gurka.


Färsk frukt.


Torsdag:

Pastasnäckor med kokt broccoli, riven ost.


Glasspinne.


Fredag:

Biff stroganoff på kalkonkött, ris och sallad.


Äppelmoskaka:

Varva äppelmos, stötta stekta skorpsmulor smaksatta med vaniljsocker och kanel i form med löstagbar kant, tryck till, låt stelna och servera med gräddklick.


Lördag:
Tomatsallad, stekt röding, pressad potatis och spenat.


Snabba desserten:

Bottna ett fat med 8-9 avrunna ananasskivor, toppa med lika många avrunna persikohalvor och strö grovhackad choklad över.

En gräddklick kan vara gott till.


Söndag:

Paprikahalvor fyllda med svamp och renskav, råris till och en klick matlagningsyoghurt smaksatt med senap och kryddgrönt.


Citroncheesecake

Av Maria - 13 september 2021 16:00

Måndag:

Potatatispanna: 

Skiva en gul lök och fräs den tillsammans med 1 vitlöksklyfta i 1 msk smör.

Tillsätt 8 potatisar i tunna skivor och 3 skivade morötter.

Fräs i ca 15-20 minuter.

Skiva 1 squash och låt den fräsa med.

Krydda med 4 msk färsk basilika eller 1-2 tsk torkad, salt och lite chilipeppar.

Låt allt fräsa ytterligare 5-10 minuter.

Rosta 4 msk pinjenötter i torr panna.

Strö över nötter och 4 msk parmesanost i den varma pannan.

Ät med sallad.


Tisdag:

Korv i spännande sällskap: 

Koka 2 dl ris tillsammans med 1 buljongtärning och 4 dl vatten.

Skär 400 g mager falukorv i stavar, 1 purjolök i skivor och hacka 1 äpple.

Fräs 1 tsk curry i 2 msk smör.

Tillsätt korv, purjolök, äpple och 1 dl gröna ärter.

Låt alltsammans steka några minuter.

Smaksätt eventuellt med lite salt och peppar.

Häll röran över riset.


Onsdag:

Morotssoppa: 

Skala 8 medelstora morötter och 8 potatisar.

Koka dem mjuka i 1 liter hönsbuljong.

Smaka av med salt, peppar och saften av 1 pressad citron.

Ta upp grönsakerna med hålslev.

Finfördela dem i matberedaren.

Häll tillbaka grönsakspurén i buljongen och värm.

Servera med en klick crème fraiche i varje tallrik.

Strö över lite gräslök.


Torsdag:

Örtkryddad färslimpa: 

Skiva 150 g färska champinjoner och bryn dem i smör i en stekpanna.

Blanda champinjonerna med 600 g nötfärs, 2 ägg, 4 msk mjölk, 1½ msk potatismjöl, 1 dl hackad rödlök och 1 tsk timjan.

Smaka av med salt och peppar.

Arbeta snabbt ihop till en smidig färs.

Bred ut färsen i smord avlång form (1½ liter).

Ugnsbaka i 200 grader, 45-50 minuter.

Låt färsen vila några minuter innan den stjälps upp.

Skär den i skivor och servera den med grönsaker och potatisklyftor.


Fredag:

Ljuvlig fisksoppa:

Fräs 1 strimlad purjolök i smör och tillsätt 2 dl matlagningsgrädde, 5 dl fiskbuljong (tärning), 1 tsk salt, 1 krm svartpeppar, ½ dl chilisås och 1 msk pressad citron.

Tillsätt 400 g (lätt tinad) torskfilé skuren i bitar och sjud på svag värme 6-8 minuter.

Blanda försiktigt ner 250 g musslor i vatten och låt allt bli genomvarmt.

Dekorera med räkor och dill.


Lördag:

Asiatisk kycklingwok.


Söndag:

Söndagsfilé med soltorkade tomater: 

Skär 500 g fläskfilé i ca 1 cm tjocka skivor, bryn i lite smör, salta och peppra.

Mjukfräs 1 liten hackad lök med 3-4 grovhackade soltorkade tomater i lite smör.

Sikta i 1 msk vetemjöl, späd med 2½ dl tärningsbuljong.

Smula i 50 g ädelost och rör i ½ dl lätt crème fraiche.

Lägg i köttet och småkoka under lock 7-8 minuter.

Späd eventuellt med lite vatten.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20 21
22
23
24 25 26
27 28 29 30
<<< September 2021 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards