Alla inlägg under september 2023
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
900 g potatis
Curryröra:
1 rödlök
1 msk olja
1 msk curry
1 dl cornichons
1½ dl gräddfil
Salt
Peppar
Grönsaker och kotlett:
½ påse (á 600 g) grönmix
ca 600 g tunnskivad kotlett
1 msk olja
Gör så här:
Skala och koka potatisen.
Curryröra:
Skala och tärna löken.
Stek den mjuk i oljan i en stekpanna.
Pudra över curryn och lyft upp på en tallrik och låt svalna.
Skiva cornichons och när i gräddfilen.
Blanda curryfräset med gräddfilen och smaka av med salt och peppar.
Grönsaker och kotlett:
Koka grönsakerna enligt anvisningen på förpackningen.
Stek kotletterna i oljan i en stekpanna någon minut på varje sida.
Krydda med salt och peppar.
Servera kotletterna med potatis, grönmix och curryröra.
Antal: ca 30 kakor
Ingredienser:
100 g (ca 1½ dl) vetemjöl
2½ dl standardmjölk
3 ägg
½ dl strösocker
Fritering:
Ister eller kokosfett
Gör så här:
Vispa ihop mjölet med mjölken till en smet.
Ställ den åt sidan och låt den svälla minst 30 minuter.
Vispa ihop ägg och socker och rör ner blandningen i smeten.
Värm fettet till 180 grader (använd termometer och låt inte temperaturen gå högre fettet får då "bränd" smak).
Hetta upp struvjärnet i fettet och doppa det i smeten.
Håll järnet ett ögonblick över grytan så att smeten stelnar något innan järnet med smeten sänkes i fettet.
Fritera struvan guldgul, ca 1 minut.
Knacka struvan av järnet och låt den rinna av på hushållspapper.
Hetta upp järnet igen innan det doppas i smeten.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
2 st kycklingfiléer
3 dl vispgrädde
3 msk crème fraiche
gul lök
1 st vitlöksklyfta
1 nypa salt
1 nypa peppar
1 nypa grillkrydda
1 krm paprikapulver
1 krm Curry krydda
1 msk Heinz chili sås
1 st kött buljong tärning
Gör så här:
Skär kycklingen i små bitar stek i smör.
Häll över grädde och créme fraiche salta och peppra och ha på övriga kryddor.riv löken och ha i, pressa vitlöken och blanda i.
Låt buljongtärningen smälta i och ha i övriga ingredienser.
Smaka av med kryddorna hur mycket man själv vill ha.
Ingredienser:
0,5 dl vitlök, finhackad
2 dl färsk bladpersilja, hackad
1 tsk chiliflakes
2 msk torkad oregano
1 tsk salt
0,5 dl rödvinsvinäger
3 dl neutral olja
0,5 dl vatten
Gör så här:
Blanda alla ingredienser i en burk med tättslutande lock.
Sätt på locket och skaka, smaka av med salt.
Låt stå ett par dagar i kylen före användning.
Obs! Skaka burken varje gång före användning.
Antal: 2 portioner
Ingredienser:
4 röda paprikor
1 msk olivolja
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
200 g getost
2 msk flytande honung
Tillbehör:
Rucolasallad
Pinjenötter
En skvätt olivolja
Finstrimlat äpple
Gör så här:
Dela paprikorna i två eller fyra delar, ta bort kärnhuset och vänd delarna i olivolja.
Salta och peppra.
Riv getosten, blanda med honung och klicka ner i paprikan.
Lägg dem på grillen med skalsidan ner och grilla ca 8 minuter.
Servera med en härlig sallad på rucola, pinjenötter, en skvätt olivolja och finstrimlat äpple.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
800 g spätta
900 g potatis
390 g pickles
½ dl crème fraiche
Salt
Peppar
20 g dill
1 citron
2 msk olja
Gör så här:
Tina fisken och låt den rinna av ordentligt.
Skala och koka potatisen mjuk i saltat vatten.
Häll av picklsen och pressa ur vätskan.
Grovhacka den och blanda med crème fraiche.
Smaka av med salt och peppar.
Hacka dillen och lägg den på en stor tallrik.
Skär citronen i klyftor.
Salta och peppra spättan och stek i oljan i omgångar.
Vänd den sedan i dillen.
Servera spättan med potatisen, citron och såsen.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
800 g grytbitar av nötkött
2 morötter
1 gul lök
2 stora nävar champinjoner
2 lagerblad
4 persiljekvistar
4 rutor 70% choklad
1 dl rött vin
4 msk tamarisoja
1 msk lantbuljong
1½ dl vatten
Salt
Peppar
Servering:
Vinbär, från frysen eller rårörda lingon
Potatis
Gör så här:
Bryn köttet i en stekgryta.
Salta och peppra.
Skala morötterna och skär dem i bitar.
Fräs och lägg dem i grytan tillsammans med köttet.
Häll på buljong, tamarisoja, vin, kryddor och lägg i chokladbitarna.
Låt småkoka i 10 minuter, skumma av.
Skala och skär löken.
Putsa och dela champinjonerna, lägg dem i grytan och låt sjuda i 10 minuter.
Servera med kokt potatis och vinbär som du tagit fram från frysen eller rårörda lingon.
Måndag:
Regn- och rusksoppa kokad på buljong med strimlad vitkål, potatistärningar, skivad lök och morötter, allt efter smak.
Komplettera med köttkorv som får koka med på slutet och mycket persilja.
Pannkakstårta med färska bär
Tisdag:
Ugnstekta isterband, kokt potatis. rödbets- och äppelsallad:
Skåra korven på längden och fyll med inlagda rödbetor, äpple, ättiksgurka och persilja.
Svartvinbärspaj
Onsdag:
Rökt fisk med dillpotatis och grönsker som spenat, ärtskidor och broccoli.
Äppelform:
Skiva 4-6 äpplen, lägg i smörad form och strö över flisad mandel, farinsocker och några smörklickar.
Grädda i 225 graders ugn tills mandel blivit svagt brun.
Torsdag:
Nötfärsbiffar med persiljesmör, potatis och blandad sallad.
Marängtårta med glass, plommonkompott och grädde
Fredag:
Palsternacksraka med knaperstekt bacon, örtkryddad keso och sallad:
Skala och riv grovt 4 stora potatisar och 3-4 palsternackor.
Rör i 3-4 ägg, salta.
Klicka ut och stek på medelvärme 7-8 minuter per sida.
Äppelkräm med mjölk
Lördag:
Kalla nötfärsbiffar med kokt potatis, svamsås och sallad
Gammaldags filbunke med kanel och socker
Söndag:
Snäckmakaroner med broccollibuketter i ostsås, sallad och ost att riva.
Färsk frukt
Köksalmanack, 1997
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | ||||
|