Alla inlägg under september 2023
Måndag:
Skaldjurspaj med grönsallad
Tisdag:
Fläskkotletter, broccoli med svampsås
Ost och päron
Onsdag:
Lammstek, kokta vaxbönor, vinbärsgelé och råstekt potatis:
Gnid en lammstek på ca 1 kg med 2 tsk salt, 1 kryddmått peppar och krossade vitlöksklyftor.
Stick in en köttermometer och lägg steken på galler i ugn.
Stektid ca 1½ timme i 175 grader.
Hallonfyllda persikor med valnötsgrädde
Torsdag:
Mald leverbiff, vitkålsklyftor och råstuvad potatis.
Nypon- och äpplemos med vaniljglass
Fredag:
Pölsa med kokt potatis, lingonsylt och knäckebröd
Honungsmelon
Lördag:
Rotmos och rimmad fläsklägg
Blåbärskräm med mjölk.
Söndag:
Stekta fiskpinnar, citronklyftor, råa morotsstavar och potatismos
Färsk frukt
Köksalmanack, 1981
Måndag:
Köttfärslimpa med oliver och fetaost i smeten, potatis och aubergineröra
Blanda 2 dl kesella med 2 dl lemon curd.
Strö naturell start över.
Tisdag:
Pitabröd med falafel från frysdisken (eller gör egen), tzatziki, solsrosskott, tomatsalsa
Keso med rivet äpple, valnötshack och kanel
Onsdag:
Enkel fiskgratäng:
Bottna en ugnsform med lättstuvad bladspenat, lägg på tinade sejfiléer.
Bred på pesto, riven ost över, ca 20 minuter i 225 graders ugn.
Mathavre och syrade grönsaker till.
Färsk ananas
Torsdag:
Soja- och ingefärsmarinerad tofu, ris med fint strimlad purjolök och ajvar.
Fruktsallad med färsk och torkad frukt, marinerad i mangobalsamico
Fredag:
Stekt ankbröst, kokt mandelpotatis som skalas, vänds i ströbröd och steks i smör i panna, brysselkål, gräddsås och svartvinbärsgelé till
Ostbricka, kex och portvin
Lördag:
Gazpacho med hongungsglaserad torskrygg
Kaffeglass, chokladsås, syltade apelsinskal
Söndag:
Vildsvinspasta:
Fräs 1 gul hackad lök med ½ grovt riven zucchini i olja.
Bryn vildsvinsskav och rör ihop med grönsakerna.
Häll på 2½ dl matlagningsgrädde, 2 msk tomatpuré och krydda med salt, peppar och oregano.
Nykokt pasta, riven ost och sallad till.
Nyponsoppa och mandelbiskvier
Köksalmanack, 2012
Måndag:
Spaghetti med tacokryddad köttfärssås
Tisdag:
Oxrulader med pressad potatis, sås och ättiksgurka
Onsdag:
Hawaiigryta med kokt ris och broccolibuketter
Torsdag:
Ugnsfalu med tomatsalsa, potatismos och grönsaker
Fredag:
Burrito
Lördag:
Ugnstekt kyckingfilé med dragon
Söndag:
Vårrullar med kokt ris och currysås
Måndag:
Fläskkotlett med potatis, grönsaker, brunsås och gelé
Tisdag:
Kyckling- och tomatgryta med kokt ris och broccoli
Onsdag:
Köttbullar med kokt potatis eller potatismos
Torsdag:
Köttfärs- och pastaröra med kokta grönsaker
Fredag:
Hamburgertalltrik med hemmagjord dressing
Lördag:
Pastapytt med kassler och naturell yoghurt
Ingredienser:
2 tsk sambal oelek (eller tabasco)
2 cm färsk ingefära, riven
2 msk dijonsenap (eller grovkornig senap)
0,8 dl honung, flytande
1 tsk salt
liquid smoke (några droppar)
0,3 dl äppelcidervinäger
2 klyftor vitlök, finhackade
2 msk worcestersås
Gör så här:
Blanda samman alla ingredienser till marinaden.
Marinera kött, fågel fisk eller grönsaker i minst 30 minuter.
Lägg på grillen och njut!
Ingredienser:
4 st morötter, stora
½ l vatten
1 st hönsbuljong
½ tsk sambal oelek
2 dl vispgrädde
2 dl yoghurt
1-2 msk honung
8 st green shell musslor
1 pkt parmesanost
1 st citron, saft
Gör så här:
Soppa:
Stek morötterna i smör eller olja för att få fram smaken, koka upp vatten och buljong och ha morötter och sambal oeleken.
Koka tills morötterna är riktigt mjuka.
Mixa med stavmixer och lägg i 2 dl grädde.
Smaka av med salt och peppar och eventuellt lite mer sambal oelek om du vill ha mer sting på soppan!
Blanda yoghurt med honung, häll soppan i vackra glas och klicka på yoghurten och dekorera med någon färsk ört.
Parmesanostgratinerade Green shells till soppan:
Lägg musslorna på en plåt salta peppra och pressa på citron.
Riv sedan rikligt med parmesanost på och in mitt i ugnen på 220 grader några minuter, bara tills dom fått färg.
Ingredienser:
4 skalade morötter
2 skalade palsternackor
6 ägg
4 msk vatten
salt och svartpeppar
hackad persilja
Gör så här:
Grovriv morötterna och palsternackorna.
Fräs det rivna i matfett i en stekpanna på svag värme.
Salta och peppra lätt.
Vispa ihop 6 ägg och 4 msk vatten.
Häll det i pannan och låt det stelna till en omelett.
Rör och stick i den så den blir jämnt gräddad.
Strö över rikligt med hackad persilja.
Ingredienser:
3 kokta kalla potatisar
4 morötter
2 vitlöksklyftor
1 purjolök
4 stjälkar av bladselleri
1,2 l vatten
3 msk kycklingfond
1 dl grädde
Salt och svartpeppar
Gör så här:
Skala potatisen, morötterna och vitlöken och skär dem i små bitar.
Skölj purjolöken och selleristjälkarna noga och skiva dem.
Lägg alla grönsakerna förutom potatisen i en stor kastrull, häll över vattnet och fonden, koka upp och låg puttra i ca 20 minuter tills alla grönsaker har blivit mjuka.
Lägg sedan i potatisarna så att de värms upp.
Mixa soppan slät med en stavmixer, tillsätt grädde och smaka av med salt och peppar.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | ||||
|